18 Ağustos 2024 17:40

Kemalpaşa Belediyesinde direniş üçüncü haftaya girdi

Kemalpaşa Belediyesinde işten atılan işçilerin direnişi ikinci haftasını geride bırakırken, sendika temsilcileri ile Belediye bürokratlarının görüşmeleri başladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ramis SAĞLAM

İzmir

CHP'li Kemalpaşa Belediyesi'nde işten atılan işçilerin direnişi ikinci haftasını tamamlarken direnişin ikinci haftasında, Genel İş İzmir 7 Nolu Şube temsilcileriyle belediye bürokratları arasında görüşmeler başladı. "Ekonomik tedbirler" gerekçe gösterilerek 2 Ağustos'tan itibaren 127 işçinin işten atılmasıyla başlayan direnişte, işçilerin yoğun olarak konuştukları konular arasında yapılan görüşmeler ve Çiğli Belediyesi'nde işten atılan işçilerin direnişi ve sonuçları ön plana çıkıyor.

"YOKSUL AİLELERİN ÇOCUKLARI MAĞDUR OLDU"

Direniş alanında her gün yeni bir işçi öyküsü ve ardında yaşanan sorun yumağıyla karşı karşıya kalıyoruz. İşten atılan işçilerden biri de "atanmayan matematik" öğretmeni Nigar Özkan.

Özkan'da 2 Ağustos'ta Kemalpaşa Belediyesi dershanesinde çalışırken gerekçe gösterilmeden işine son verilen işçiler arasında yer aldı.

Kemalpaşa Belediyesi tarafından kesintisiz sürdürülen eğitim ve destekleme kursları, 2022 yılında "Eğitim Merkezi" çatısı altında toplandı. Bin öğrenci kapasiteli, 13 derslik, etüt alanları, konferans salonu, kütüphane ve rehberlik servisinin yer aldığı merkez LGS ve YKS ağırlıklı yıl boyu ücretsiz eğitim veriyordu. Kemalpaşa'da dar gelirli ailelerin çocuklarına daha çok hizmet verdiklerini belirten Özkan, "Alanında uzmanlaşmış öğretmen arkadaşlarımızla 600 öğrenciye hizmet ediyorduk. Bu öğretmen arkadaşlarımızdan benimle birlikte 10 arkadaşımda işten çıkarıldı. İşten çıkarılma sonrasında bizim kadar eğitim verdiğimiz çocuklarda mağdur oldu. Geçtiğimiz yıl başarılı bir eğitim sürecinin ardından, fen lisesi de dahil olmak üzere üniversitede tıp, hukuk ve mühendislik fakültelerini kazanan birçok öğrencilerimiz oldu. Öğrencilerimizin başarısı bizim öğrencilerimizin hayatını dokunduğumuzu gösterdi. Bu sonuçlar bizim yaptığımız işte ne kadar başarılı olduğumuzu gösterirken, birilerinin dediği gibi 'Bankamatik İşçisi' olmadığımızın kanıtı oldu" dedi.

"ÖĞRENCİLERİMİZ TARİKATLARIN ELİNE TERK EDİLDİ"

İşten atılan belediye işçisi Nigar öğretmeni kaygılandıran kendi işsizliği değil, dershanenin kapatıldıktan sonra "Dar gelirli çocukların eğitimi ne olacak?" sorusu oluyor. Özkan, "Bu çocuklar şimdi zorunlu olarak tarikat yurtlarına, tarikat dershanelerine gitmek zorunda kalacaklar. Belediye dershaneleri açılırken sosyal belediyecilik çerçevesinde açılan dershaneler çocuklarımızın bilimsel laik eğitim alması amaçlıyordu. Kısa bir süreçte çok güzel sonuçlar almıştık. En çok üzüldüğüm nokta ise sosyal demokrat bir belediyenin bunu yapması çok acı verici " diye konuştu.

ATANMAYAN ÖĞRETMEN ÖZKAN YİNE İŞSİZ KALDI

Atanmayan" öğretmen olarak yıllarca Milli Eğitim Bakanlığı'nda, "Ek Ders Ücret karşılığı" çalıştıktan sonra Kemalpaşa Belediyesi'nde çalışmaya başlayan Özkan, "Belediye dershanesindeki 600 çocuğumuzun 200'nün derslerine giriyordum. Eğitimin belki de en büyük sorunu "atanmayan öğretmen" sorunu bir kez daha karşıma çıktı. Yıllarca asgari ücret bile alamadan, mevsimlik hatta sezonluk olarak çalışmak zorunda kalmıştım. Sigorta primlerimiz sadece ek ders ücret karşılığında yatıyordu. Belediye dershanesinde işe başladıktan sonra bir nebze daha iyi durumdaydım. Fakat binlerce öğretmen açığı olan ülkede ben yine işsiz kaldım" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Cumhurbaşkanlığı Koruma Daire Başkanlığı 6 ayda 1 milyar 133 milyon TL harcadı

SONRAKİ HABER

İşçiler Türk-İş’in bir mesajla duyurduğu eyleme tepkili: Fabrikaya tek bir sendikacı gelmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa