‘Kreş ve sosyal alanlar acil talep’
Küçükçekmece Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği, İkitelli ve Mehmet Akif Mahallelerinde kadınlarla anket çalışması yaptı. Ankete göre kadınların en büyük derdi yoksulluk ve geçim.
Fotoğraf: Evrensel
Laçin BARIŞ
İstanbul
Küçükçekmece Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği “yaz çalışması” kapsamında iki ay boyunca İkitelli ve Mehmet Akif Mahallelerinde anket çalışması yaptı. Dernek üyesi kadınlar anket yaptıkları mahallelerde 115 kadınla görüştüler. Ulaştıkları birçok kadın çekindikleri için anket sorularını yanıtlamadı. “Mahallede kadınların en çok yaşadığı sorun ne?” sorusuna yanıt arayan dernek üyesi kadınlar, anket sonuçlarını da kadınlarla birlikte tartıştığı bir buluşma gerçekleştirdi.
EN TEMEL SORUN: GEÇİM!
Anket çalışmasına katılan kadınların yüzde 68’i çalışıyor; yüzde 26’sı çalışmıyor. Ankete katılan kadınların yüzde 2’si emekli, yüzde 4’ü ise öğrenci. Kadınlar açısından en temel ve genel sorun yoksulluk ve geçim derdi. Bu durum kadınların ifadelerine yer verilen anketlere de yansıyor. Kimi çalışan kadınlar “Çalışıyorum fakat aldığım ücret faturalara bile yetmiyor. Her şeyin fiyatı çok yüksek. Geçim sıkıntısı yaşıyorum” gibi yanıtlar verirken çalışmayan bazı kadınların “Ev hanımıyım. Günün her saati çalışıyorum. Tatilim, ücretim yok”, “Çocuklarımızdan dolayı çalışmıyorum. Belediyenin kreşleri yetersiz” gibi yanıtları da ankette yer aldı.
KREŞ YETERLİ DEĞİL
“Mahallemizde yaşadığınız sorunlar neler?” diye sorulan soruya kadınların çoğu kreş ve sosyal alanların yetersizliği yanıtını verdi. Anketi yanıtlayan kadınların yüzde 95’i mahallede yeterli sayıda kreş olmadığını söyledi.
Kadınların yüzde 86’sı da mahallede sosyalleşebileceği tesislerin, parkların ve alanların olmadığını ifade etti. Kadınlardan bazıları, “Kadınların oturabileceği, kitap okuyabileceği bir yer olsun. Kadınların kafa dinleyeceği, kültürel faaliyetleri sürdürebilecekleri alanlar yok. Belediye yapmalı, dilekçe yazalım” gibi yanıtlar vererek çözüm de talep etti.
Ankete katılan kadınlardan önemli bir kısmı da İkitelli ve Mehmet Akif Mahallesi’nin hemen karşısında bulunan Atakent Sitelerine dikkat çekerek “Atakent’teki sosyal alanlar neden bizde yok? Arada sadece bir cadde var ama dağlar kadar fark var” dedi.
Anketi yanıtlayan kadınların yüzde 60’ı mahallelerinde sağlık hizmetlerine ulaşabilecekleri imkanların da olmadığını ifade etti. Kadınların yüzde 92’si deprem gibi doğal afetler esnasında ulaşabilecekleri toplanma alanlarının yetersiz olduğunu düşünüyor. Deprem korkusu da yanıtlara yansıyor: “Binalar eski, depremde tepemize yıkılacak.”
Ankete katılan bazı kadınlar ise mahallede kendilerini güvende hissetmediklerini ifade etti: “Durakta beklerken dahi tacize uğruyorum. Hiçbir sokakta tam olarak güvende hissedemiyorum.”
KADINLAR SIĞINMAEVİ İSTİYOR
Anket sonuçlarını tartışan mahalleli kadınlar, birçok kadının “Kocam, oğlum, abim görür” korkusuyla anketleri yanıtlamaktan çekindiğini ifade etti. Soruları yanıtsız bırakmayanlar kadınlar arasında ise konuştuklarının kayda geçmesini istemeyenler olduğuna dikkat çeken mahalleli kadınlar “Kadınlar konuşmaya bile çekiniyor” değerlendirmesinde bulundu.
Mahallelerde sığınmaevi bulunmaması da kadınların önemli şikayetlerinden biri. Değerlendirme toplantısına katılan kadınlardan biri durumu şu şekilde özetledi: “Sığınmaevi yok bu kadar kalabalık olan mahallelerde. Ayrıca hepimiz farklı biçimleriyle şiddete maruz kalıyoruz. Mesela ben 3 yıldır kocamdan boşanmaya çalışıyorum. Her an başıma bir şey gelir mi diye tedirginim. Çok sayıda kadın aynı sorunu yaşıyor.”
"HERKESİ KUCAKLAMALIYIZ"
Anket sonuçlarına göre kadınların yüzde 7’si mahallelerinde mültecilerin yaşamasından rahatsız olduğunu ifade etti. Buna ilişkin mahalleli kadınlardan biri “Anket çalışması sürecinde Suriyeli kadınlarla da yan yana geldik. Onlar da sorularımızı yanıtladı. Çok yalnız hissettiklerini söylediler. Suriyeli kadınlar, eskiye göre daha az dışarı çıktıklarını ve neredeyse eve hapsolduklarını söylüyorlar. Aslında onların da yaşadıkları bizden farklı değil. Ayrıca dil sorunu yaşadıkları için onların şiddete uğradıklarında gidebileceği yerler de yok. Küçükçekmece Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği herkesi kucaklamalı” dedi.
KADINLAR KREŞ ÇALIŞMASI YÜRÜTECEK
Kadınlar Küçükçekmece Kadın Dayanışma Derneği ile tanıştıktan sonra birçok sosyal faaliyete erişebilmenin yanı sıra daha güvende de hissettiklerini ifade etti. Derneğin mahallede daha fazla bilinmesi ve daha fazla kadınla yan yana gelebilmesi için faaliyetlerini sürdüreceklerini anlatan kadınlar, önümüzdeki süreçte anket sonuçlarından yola çıkarak özellikle kreş ve sosyal alanlar için mahallelerde çalışma yürüteceklerini dile getirdi.