18 Ağustos 2024 19:35

KIYIDA: Anayasa ve Kıyı Kanunu'nu uygula!

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı (KIYIDA) düzenlediği eş zamanlı basın açıklamalarıyla "Anayasa ve Kıyı Kanunu’nu uygula" çağrısını yineledi.

Fotoğraf: KIYIDA

Paylaş

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı (KIYIDA) birçok noktada eş zamanlı basın açıklamaları düzenleyerek "Anayasa ve Kıyı Kanunu’nu uygula" çağrısını yineledi.

Mayıs ayında birçok il ve ilçe sahilinde düzenlenen açıklamalarla kıyıların yok edilmesine karşı Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı (KIYIDA) kurulduğu duyurulmuştu. KIYIDA, bugün birçok noktada eş zamanlı olarak basın açıklamaları düzenledi. Açıklamalarda "En temel yurttaşlık talebimizi bir kez daha haykırıyoruz: Anayasa ve Kıyı Kanunu’nu uygula" denildi.

İstanbul’da basın açıklamaları Heybeliada Vapur İskelesi ve Burgazada Marta Koyu’nda gerçekleştirildi. Açıklamalarda şunlar kaydedildi:

"Tüm kıyıların işgal altında olması nedeniyle denize ve kıyılara ulaşamıyoruz. İşgal diyoruz, çünkü Anayasa'nın 43. maddesi ve Kıyı Kanunu’nun özellikle 5. ve 6. maddeleriyle; kıyıların kullanımında kamu yararının gözetilmesinin zorunlu olduğuna ve herkesin kıyılara serbest şekilde erişmesinin güvence altına alındığına bir kez daha dikkat çekmek istiyoruz.

Kıyı hareketleri olarak, güvencemizi yasalardan alıyor, kamusal haklarımızı savunuyoruz. Yasalar açık; kıyılar özel mülkleştirmeye konu edilemez, yani ticarileştirilemez ve tamamen özgür bırakılmalıdır.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 'Kıyılar Halkındır' ismiyle lanse ettiği projesinde, pek çok yeni 'halk plajı' açılacağı ve bu kıyıların bir anonim şirket olan Muğla’ya Hizmet Vakfı (MUÇEV) tarafından işletileceği açıklamıştı. Sadece bu örneğe bakıldığında dahi, kamu kurumlarının bile yasalara uymaktan ne kadar uzak kaldığı, sermaye temelli politikalar nedeniyle, halkın kamusal haklarının bir bir ellerinden alındığını görüyoruz.

En temel yurttaşlık talebimizi bir kez daha haykırıyoruz: Anayasa ve Kıyı Kanunu’nu uygula!" (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yangının arkasından özelleştirme çıktı: İzmir’deki iki yangının kaynağı elektrik

SONRAKİ HABER

Libya Merkez Bankası yöneticisi kaçırıldı, işlemler askıya alındı, yeni başkan seçilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa