19 Ağustos 2024 15:06

CHP Milletvekili Zeynel Emre: Bu hortum siyaseti Yüce Divanlık

Kur koruma mevduat ve kamu özel iş birliği projelerinde sermayeye yüzlerce milyar aktarıldığına dikkat çeken CHP Milletvekili Zeynel Emre, bu yolsuzlukların "Yüce Divanlık" düzeyde olduğunu söyledi.

Ekran görüntüsü 'Zeynel Emre' YouTube hesabının videosundan alınmıştır.

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, şehir hastaneleri, otoyollar ve havalimanları gibi kamu özel iş birliği projeleri ile kur korumalı mevduat (KKM) hesabının ardındaki yolsuzluğun ve kamu zararının büyüklüğünü anlattı. Kamunun uğratıldığı zararın Yüce Divan'da yargılama konusu yapılacak ölçekte olduğuna dikkat çekti. 

2022’nin mart ayında çıkan KKM’nin 2023’ün sonuna kadar maliyetini anlatan Emre, “Bizim cebimizden giden rakam 152 milyar TL. Biz 152 milyar TL’yi, sadece bir yanlış politika diyemeyeceğim, bir kaynak aktarımı ve zengini daha fazla zenginleştiren bir araç haline geldi. Dünyada bunu uygulayan ülke yok! 152 milyar TL’ye biz ne yapabilirdik, bu parayı hiç etmeseydi iktidar? Bu parayla, hele hele deprem yaralarını sarmaya çalıştığımız bir dönem içerisinde 75 metrekareden 126 bin tane konut yapabilirdik. Yani siz bu parayı böyle hiç etmeseydiniz, 126 bin tane biz konut yapabilirdik veya bir buçuk milyonun üzerinde insana 12 ay boyunca asgari ücret düzeyinde maaş verebilirdik. Yani sadece bir kalemde bu ortaya çıkan yolsuzluk ya da hortum ya da para transferinden bahsediyoruz” diye konuştu.

YANDAŞA İKİ KATINA İHALE EDİLDİ

Yap işlet devret modeliyle Türkiye’de yapılan işlerde en az iki kat rakamlar olduğunu ifade eden Emre, “Ki bu en az rakamlar... Siz Türkiye’de son dönemde yapılan üç köprüyü kendiniz devlet olarak yapsaydınız, bunları yaklaşık 6 milyar avroya mal edip yapabilirdiniz. Ama bunun en az iki katı, garanti ödemeler kapsamında, iki katı bir şekilde yandaşlara transfer edildiğini görüyoruz” dedi.

"DEVLET NASIL SOYULUR"UN RESMİ ZAFER HAVALİMANI

Devleti soymanın en çarpıcı örneklerinden birinin de Zafer Havalimanı olduğunu belirten Emre, “2023 yılında bu havalimanını yaklaşık 1 milyon 570 bin kişi kullanacak diyorsunuz, 43 bin kişi kullanıyor. Burada aleni dolandırıcılık var. O havalimanının bulunduğu yer Kütahya’nın, Afyon’un, Uşak’ın bulunduğu alan. O bölgedeki tüm toplam nüfusu toplasanız hemen hemen garanti ettikleri rakama tekabül ediyor. Yani bir yıl boyunca herkes oradan uçsa ancak bu rakamı yakalayabiliyorsunuz ve bunu her sene tekrarlamasını bekliyorsunuz. Peki bu havalimanının maliyeti ne kadar? Maliyeti 50 milyon avro. Bizim bu havalimanında 2044 yılına kadar ödeyeceğimiz toplam rakama baktığımız zaman 208 milyon avro. Hepimizin cebinden, vergilerimizden giden ve birilerinin cebine transfer olan, yandaşların cebine transfer olan rakam olarak karşımıza çıkıyor” dedi. 

"ŞEHİR HASTANELERİNE ÖDENECEK PARAYLA 875 HASTANE YAPILABİLİRDİ"

Şehir hastanelerindeki yolsuzluğun da arşa çıktığını dile getiren Emre, 17 şehir hastanesine 25 yılda ödenecek toplam parayla, 600 yataklı 875 hastane yapılabileceğini söyledi. Emre şehir hastanelerine 25 yıllık garantilerle ödenen toplam miktarın 80 milyar dolara tekabül ettiğini kaydetti.

Bu iktidar döneminde 200’ün üzerinde kamu ihale kanununda değişiklik olduğuna dikkat çeken Emre, “Bütün büyük işlerde ihale açmıyorlar, 21/B diye bir usulle istediklerine götürüp pazarlık usulü bunu veriyorlar. Hani birazcık böyle bir yargı bağımsızlığı sağlansa, tek adam döneminin sonlandığı bir pozisyonda, burada adı geçenlerin hepsi Yüce Divan'da yargılanır, binlerce yıl ceza alırlar” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Aslan: “İzmir emek ve demokrasi güçleri direnişler etrafında birleşmeli”

SONRAKİ HABER

Sağlık emekçilerinin yediği: Kurtlu pirinç, küflü ekmek, kumlu salata

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa