19 Ağustos 2024 15:17

Sağlık emekçilerinin yediği: Kurtlu pirinç, küflü ekmek, kumlu salata

Sağlık emekçilerinin yemeklerinden kurt, kıl, kum çıkıyor. SES Eş Genel Başkanı Nazan Karacabey, “Artık bir kontrol mekanizması yok. Sağlık emekçilerinin sağlığı tehlikede” diyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kübra KIRIMLI

Ankara

Sağlık emekçilerinin sağlıklı, temiz ve nitelikli yemek talepleri sürüyor. Yemeklerin ihaleler yoluyla yemek şirketlerine devredilmesi ardından başlarda besleyicilikten uzak olmasıyla eleştirilen yemekler uzun süredir içinden çıkan saç, kıl, demir ve böcek çeşitleri ile gündemde. Hemen her ilden kamu hastanelerinden kendilerine şikayetler geldiğini söyleyen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Nazan Karacabey, “Artık bir kontrol mekanizması yok. Gelinen nokta bu işin kontrolden çıktığını gösteriyor. Sağlık emekçilerinin sağlığı tehlikede” dedi.

Sağlık emekçilerinin sağlıklı, nitelikli, besleyici ve hijyenik yemek talebi sürüyor. Çok sayıda ilden sağlık emekçisi sosyal medya üzerinden paylaştığı fotoğraflar ilde yemeklerdeki hijyen sorununa dikkat çekiyorlar. Son olarak İzmir Bornova Türkan Özilhan Hastanesindeki yemekten hamam böceği, Antalya Kepez Hastanesinde ise musakkadan kıl ve tatlıdan ise böcek çıktı.

HASTANE MUTFAĞINDAN İŞÇİ: YEMEKLERİ YİYEN HASTALANIYOR

Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi mutfağında çalışan bir mutfak işçisi yemeklerin ihalelerle yemek şirketlerine devredilmesi sonucu değişen tabloya dikkat çekti. "3-4 yıl öncesine kadar yemeği biz yapıyorduk, artık ihaleler alan yemek şirketleri yemekleri getiriyor. Gelen yemekleri yiyen herkes hastalanıyor. Böcek, demir yemeklerin içinde ne ararsanız var. Porsiyonlar da küçülmüş. Biz yapınca eti kişi başı 180-200 gram arasında veriyorduk. Şimdi et 3'te biri oranında, 60-70 gr veriliyor. Ana malzemesi patates olan yemekte suyun içinde 3,5 parça patates veriyorlar. Bu yemeği hem hasta hem sağlık çalışanları hem de biz işçiler yiyoruz. Yiyip hastalanıyoruz" dedi.

Geçen yıl yemeklerin hijyen meselesine dikkat çeken SES üyelerine silah çekildiğini hatırlatan mutfak işçisi, "Silahlı saldırıya varana kadar olaylar yaşandı. Yemeklerden içinden böcek çıkan sulu yemeği yemeyeyim desen; pirinç kurtlu, hadi onu da yemeyeyim desen ekmek küflü. Salata da kum var, taş var" diye konuştu.

KARACABEY: “YEMEKLER DENETLENMİYOR”

Geçtiğimiz mayıs ayında 57 ilden 814 sağlık emekçisi ile yemek ve beslenme üzerine anket çalışması yaparak konuya dikkat çeken SES'in Eş Genel Başkanlarından Nazan Karacabey ile konuştuk. İşin kontrol edilemez noktaya ulaştığını ifade eden Karacabey, “Besleyicilikten uzak dediğimiz yemekler artık sağlık emekçilerinin, hastaların sağlığını tehdit ediyor. Hemen her hafta şikayetler alıyoruz. Öyle birkaç il değil, her yerde aynı sorun var. Bu şikayetlerden anlıyoruz ki artık yemekler denetlenmeden sağlık emekçilerine ulaştırılıyor. Arkadaşlarımız da artık yemeğe ya hiç gitmiyorlar ya da gidip sadece ekmek yiyip dönüyorlar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

CHP Milletvekili Zeynel Emre: Bu hortum siyaseti Yüce Divanlık

SONRAKİ HABER

ASMMMO: “İş yükümüz artıyor, acil çözüm istiyoruz”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa