19 Ağustos 2024 15:20

Mecliste kanlı saldırı | DEM Parti Sözcüsü Doğan: Provokasyonla yüzleşmesi gereken iktidardır

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, AKP'lilerin Meclisteki kanlı saldırısına dair iktidar tarafından algı yaratıldığını belirtip, "Bu konu ile yüzleşmesi gereken iktidardır, muhalefet değil" dedi.

Fotoğraf: Osmancan Gürdoğan/AA

Paylaş

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, AKP milletvekillerinin Meclisteki saldırısına ilişkin "CHP ve DEM Parti’nin provoke ettiği" yönünde algı yaratıldığını söyleyerek, “Bu konuda sorumluluk taşıması gereken, bu konu ile yüzleşmesi gereken iktidar blokudur, muhalefet değil” dedi.

DEM Parti Genel Merkezinde açıklama yapan Doğan, “Meclis Can Atalay gündemli toplandı ama CHP ve DEM Parti provoke etti, buna izin vermedi” algısı yaratılmaya çalışıldığını söyledi. Atalay ile ilgili yapılması gereken şeyin son derece açık olduğunu ifade eden Doğan, “Atalay Hatay halkının iradesini temsil ediyor. Temsil ettiği irade gereği de TBMM’de olması gerekiyor, cezaevinde değil. Biz bunu seçildiği günden bu yana söylüyor, çağrılarda bulunuyoruz. Yalnızca biz değil, neredeyse tüm muhalefet partileri söylüyor. AYM, milletvekilliği yok hükmünde bir kararla kaldırılmış olan Can Atalay’ın vekilliğinin aslında hiç kalkmadığını, Atalay ile ilgili sürecin milletvekili statüsünde devam etmesi gerektiğini söyledi” dedi.

Mecliste muhalefetin değil, Şık’a saldıran AKP’lilerin provokasyon yarattığını vurgulayan Doğan, “O gün ortaya çıkan görüntülerin hiçbir şekilde öznesi değiliz. Mecliste kanun sorumlusu biz değiliz. Mecliste kadına yönelik şiddetin sorumlusu biz değiliz. TBMM’nin ve Türkiye siyaset tarihinin sayfalarına böyle bir not düşmenin sorumlusu biz değiliz. Tam da bu bağlamda Can Atalay ve diğer tutuklu seçilmişlerin olması gereken yer siyasetin yapıldığı yerdir. Partileridir, Meclistir, sokaktır, medyadır, alanlardır, mitinglerdir. Ama bakın Türkiye’de cezaevlerinin durumuna. Kobanê davasından Gezi davasına kadar yalnızca fikirlerini açıkladıkları için insanlar hâlâ hapiste. AYM kararlarına, AİHM kararlarına rağmen. Bu konuda sorumluluk taşıması gereken, bu konu ile yüzleşmesi gereken iktidar blokudur, muhalefet değil” diye konuştu.

SARAY’A "AVRUPALI FAŞİST" TEPKİSİ

Öte yandan iktidarın TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın açıklamalarını Avrupa’daki faşistlere benzetmesine de TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil’den tepki geldi.

Kadıgil, “Saray sözcülerinin Genel Başkanımız Erkan Baş’a yönelik sözleri dünyanın her yerindeki faşistlerin başvurduğu, ‘Zeytinyağı gibi üste çıkmak’ yönteminin aynısıdır. Anayasa’yı ayaklar altına alanlar, ağzını açan kim varsa hapse tıkanlar, halk açlıkla mücadele ederken saray üstüne saray yapanlar, memleketin toprağını, deresini, ormanını, kıyılarını satanlar, halkını uluslararası sermayeye ucuz iş gücü olarak pazarlayanlar iyi bilsin ki; Avrupa’dan Asya’ya dünyanın dört yanındaki faşistler bizim düşmanımızken sizinse ancak çırağınız çıkabilir” dedi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın, Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik sözleri Avrupa’daki faşistlerin Cumhurbaşkanımıza karşı kullandığı dilin aynısıdır" sözlerini sarf etmişti. (Ankara/EVRENSEL)


SALDIRI DİYARBAKIR'DA PROTESTO EDİLDİ

AKP'li milletvekillerinin 16 Ağustos’ta Meclisteki saldırısı bugün Diyarbakır'da protesto edildi. Saldırıda DEM Parti Grup Başkan Vekili Gülistan Kılıç Koçyiğit'in kaşının yarıldığı hatırlatılan açıklamada "Gülistan Kılıç Koçyiğit yalnız değildir. Buradayız, sesimizi kısamayacaklar" denildi.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve DEM Parti, saldırıya karşı Diyarbakır'da DEM Parti binası önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya çok sayıda kadın katıldı. "Meclis’te şiddet istemiyoruz", "Jin, jiyan, azadî"  sloganları atılan açıklamada konuşan DEM Parti İl Eş Başkanı Gülşen Özer, “Kadınlara uygulanan bu şiddeti kabul etmeyeceğiz. Onlara karşı her yerde sesimizi yükseltmeye devam edip, korkmadığımızı haykıracağız. Onlara karşı diz çökmeyeceğiz” dedi.

TJA'dan Bahar Peker de "Saldırıda Koçyiğit faşist iktidarın vekilleri tarafından şiddetin hedefi olmuştur. Bu saldırı, kadına yönelik şiddet ve katliamların artışı karşısında politika üretmeyen, her defasında kadınların kazanılmış haklarına saldıran faşist AKP-MHP iktidarının kadın düşmanı politikalarının göstergesidir” ifadelerini kullandı. Peker, şiddetin meşrulaştırılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

ASMMMO: “İş yükümüz artıyor, acil çözüm istiyoruz”

SONRAKİ HABER

TÜ’nün yeni rektörü görev için biçilmiş kaftan: Hem AKP’li hem de kadın ve LGBTİ karşıtı makaleler yazıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa