Kod 46 ile işten atılan Karşıyaka Belediyesi işçileri: Hırsız değil emekçiyiz

Karşıyaka Belediyesi işçileri Kod 46 ve Kod 26 ile işten atılmalarına tepki gösterdi, "Hırsız değil, emekçiyiz, işimizi geri istiyoruz" diye haykırdı.

19 Ağustos 2024 15:59
Paylaş

İzmir Karşıyaka Belediyesi Kent A.Ş.’de çalışırken 9 Ağustos'ta işten atılan 93 işçinin SGK çıkışları Kod 46 ve Kod 26 ile yapıldı.

İşçinin; işverenin güvenini kötüye kullanması, hırsızlık yapması, işverenin meslek sırlarını ortaya atması gibi eylemleri kapsayan Kod 46 ile atılan işçiler Karşıyaka Çarşı içinde, "Hırsız değil, emekçiyiz" diyerek yürüyüş düzenledi.

Genel-İş 8 No’lu Şube'nin aldığı karar doğrultusunda Çarşı girişinde toplanan isçiler, "Hırsız değil emekçiyiz", "İş ekmek yoksa barış da yok", "Direne direne kazanacağız" sloganları ile yürürken, Karşıyaka esnafı ve halkı da bildiri dağıtarak destek istedi.

Belediye önündeki direniş alanında son bulan yürüyüş sonrası basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada konuşan Genel-İş 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, Karşıyaka'da yangınların çıktığı esnada, Karşıyaka Belediyesinin önünde işlerini geri isteyen Kent A.Ş. işçilerinin direniş alanını bırakarak hiç düşünmeden yardıma koştuğunu hatırlatarak bu işçilerin SGK çıkışlarının Kod 46 ile yapıldığını belirtti.

“İDDİALARINIZI İSPATLAYIN”

İşten atılan işçilerin hiç birisinin hırsızlık yapmadığını, güveni kötüye kullanmadığını, herhangi bir sırrı ortaya atmadığını belirten Gümüştekin, "Böyle bir iddia ispatlanmak zorundadır. Biz çok açık ifade ediyoruz böyle bir şey varsa bize dava açın. Bu suçlamaları asla kabul etmiyoruz, bu yanlıştan bir an önce dönmenizi istiyoruz" dedi. 

İşçilerin yıllardır taksit taksit aldığı ve zamanında alamadığı maaşları için bankalar tarafından icraya verildiğini, ev sahibinin evden çıkardığını, işe gelmek için dahi yol parasını başkalarından istediğini belirten Gümüştekin, "Karşıyaka’mızın kafe ve restoranlarında, spor tesislerinde, çay ocaklarında ve belediyenin tüm müdürlüklerinde işimizin gerektirdiği gibi canla başla Karşıyaka halkına güler yüzle hizmet ettik. Bunun karşılığı emekliliği gelmiş olan insanları dahi tazminatsız çıkartmak olmamalıydı" ifadelerini kullandı.

Bu koşullarda yıllarca emek veren çalışanların ödülünün haksız, hukuksuz bir şekilde üstelik tazminatsız olarak işten atılmak olduğunu ifade eden Gümüştekin, "Bu durumu asla kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz ve bu tutumunuzu değiştirene kadar yani işimize geri dönene kadar haklıyız, kazanacağız demeye devam edeceğiz ve kazanacağız" dedi.

Kod 46 ile çıkartılan işçilerin mahkemeyi kazanacaklarını ve işlerine iade edileceklerini ancak mahkemelerin uzun sürdüğünü ifade eden Gümüştekin, "Bu onur kırıcı karardan dönün" dedi.

İşten atılan işçilerin içinde emekliliği dolmuş olanların, yıllık izinde ve raporlu olanların, çocuğu engelli olanların, evlat edinmek için başvuranların olduğunu belirten Gümüştekin "Bu haksızlığa dur demek için milletvekillerini, il-ilçe başkanları ile yöneticilerini ve meclis üyelerini bu yanlıştan dönülmesi ve bizlerin işimize geri dönmesi hususunda, bizlerle birlikte hakkımızı aramaya davet ediyoruz. Karşıyaka halkını kendisine hizmet eden, etmek isteyen bizlerle dayanışmaya çağırıyoruz" dedi. 

Açıklamaya KESK Şubeler Platformu Temsilcileri, Karşıyaka Belediyesinde örgütlü Tüm Bel Sen 2 No’lu şube yöneticileri ve üyeleri, Karşıyaka Belediyesi Personel A.Ş. işyeri temsilcileri ve üyeleri, Genel-İş 6 No’lu Şube Başkan ve yöneticileri, Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan ile il ilçe yöneticileri, TİP, Sol Parti, TÖP ve TKH de katılarak destek verdi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yozgat’ta kavun-karpuz üreticisi girdi maliyetlerinden yakınıyor

SONRAKİ HABER

AFAD: İzmir, Manisa ve Aydın'daki yangınlarından 142 yapı etkilendi, 4 bin 700 kişi tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa