19 Ağustos 2024 16:24

BESYO öğrencileri adaletsizlikle baş başa

Gelecek kaygısı yaşıyoruz. Antrenmana gitme hevesimiz kaçıyor. Tam bu parkura alıştık derken, bir hafta sonra parkurda tekrardan değişiklik yapılıyor.

Görsel: Ayşe Çetintaş

Paylaş

Görkem DEMİRALP

Şişli/İstanbul

 

2023-2024 eğitim-öğretim yılı Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu (BESYO) bölümü aday öğrencileri, ÖSYM’nin uygulamaya başladığı yeni merkezi sınav sistemi nedeniyle mağdur. ÖSYM tarafından belirlenen merkezi sınav sistemine göre yetenek sınavlarının gerçekleştirilmesine karar verildi. Merkezi sınav sistemiyle, üniversite kurumlarının kararına bağlı değil; ÖSYM’nin hazırlamış olduğu parkur ve özgeçmiş hesaplamalarına dayanan yeni bir sistemin adımı atılmış oldu. ÖSYM’nin kararına göre, yeni merkezi sınav sistemi ülke çapında 21 ilde (Adana, Ankara, Antalya, Bolu, Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Manisa, Muğla, Samsun, Trabzon, Van) gerçekleşecek. Bu illerin dışında yaşayan adayların, oturduğu ilin en yakınındaki sınav merkezine gitmesi gerektiği anlamına geliyor. Fiziki Yeterlilik Testine (FYT) girebilmek için, 490 liralık bir ücret ödeneceği düşünülecek olursa öğrenciler açısından zorlu bir durum ortaya çıkıyor.

ÖZGEÇMİŞ PUANLARI NEYE GÖRE VERİLİYOR?

Aday öğrenciler; parkur sınavı öncesi, TYT, özgeçmiş ve OBP ortalamalarıyla puan sistemine tabii tutuluyor. Yeni Fiziki Yeterlilik Testinin hesaplamalarıysa; parkur yüzde 40, TYT yüzde 32, sporcu özgeçmişi yüzde 19 ve Orta Öğretim Başarı Puanı (OBP) yüzde 9 şeklinde.  Aday öğrencilerden Enes, özgeçmiş puanın açıklandığı gün, herhangi bir spor dalında lisansı olmayan öğrencilere sistem tarafından 0 puan verilmesi gerektiğini; ancak, sistemin kimi öğrencilere 50-55 civarı puan verdiğini, hatta kimi öğrencilereyse sistemin 85-90 civarı puan verdiğini aktardı.

ÖSYM tarafından yayımlanan ilk kılavuzun ardından gün geçtikçe değişiklikler yapıldığını aktaran öğrenciler, kılavuzdaki kuralların üç kere değiştirildiğini ifade etti. Parkurun ilk etabının sakatlığa çok müsait olduğunu aktaran öğrenciler, “Parkur eğitmenleri, konuyla ilgili olarak ÖSYM’yi bilgilendirdi. Ancak, süreç kolaylaştırılmak yerine, ekipmanlar arasındaki mesafe açılarak daha çok zorlaştırıldı.” dedi.

Öyle ki, sınava kısa bir süre kala, uygulanan teknikler yasaklandı ve yeni kurallar eklendi. Aday öğrencilerden Berat, öğrencilerin beş aydır kullandıkları teknikler kullanılamaz hale geldiğini, hatta sınava altı gün kala parkur sınavının tamamen değiştiğini ifade etti. Sürekli değişen sistem nedeniyle mağdur olduğunu aktaran öğrenciler, “Gelecek kaygısı yaşıyoruz. Antrenmana gitme hevesimiz kaçıyor. Tam bu parkura alıştık derken, bir hafta sonra parkurda tekrardan değişiklik yapılıyor” dedi. Sınavda kullanacakları ekipmanların bile net bir şekilde açıklanmadığını söyleyen öğrenciler “Onlarca öğrencinin geleceği, hayatı, hedefleri ve emeği görmezden gelinerek çöpe atılıyor” diye sözlerine devam etti. Sınava üç gün kala sınav merkezinin ve tarihinin açıklandığını söyleyen öğrenciler, bu süre içerisinde ileriye dönük plan yapamadıklarını ve sınav için yeterince konsantre olamadıklarını belirtti.

Eski sınav sistemine göre, aday öğrenciler fiziksel yeterlilik sınavı için, puanlarının yettiği üniversiteye internet üzerinden başvuru yapabiliyor ve sonraki aşamada başvuru gününün, saatinin, parkur detaylarının belirli olduğu fiziksel yeterlilik sınavlarına katılıyordu.

BESYO öğrenci adayları, bu yaşananlarla ilgili olarak sosyal medya platformu X’de #besyodaskandal adı altında tag başlattı ve CİMER’e şikâyette bulundu. 45 bine yakın adayın gireceği Fiziki Yeterlilik Testinde yöneticilerin öngörülemeyen tutum ve davranışlarının bedelini öğrencilerin ödediğini, ÖSYM’nin yarattığı adaletsizlikle öğrencilerin baş başa kaldığı göz önünde.

ÖNCEKİ HABER

Arıza gidermek için çıktığı direkte akıma kapılan işçi öldü

SONRAKİ HABER

Filistin ile dayanışmak için Zorlu PSM’yi boykot çağrısı devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa