19 Ağustos 2024 16:20

Filistin ile dayanışmak için Zorlu PSM’yi boykot çağrısı devam ediyor

İsrail’e Akademik ve Kültürel Boykot için Filistin Kampanyası (PACBI) tüm uluslararası sanatçıları İstanbul’daki Zorlu Performans Sanatları Merkezini (PSM) boykot etmeye çağırıyor.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

İsrail üstündeki ekonomik ve siyasi baskıyı artırmaya çabalayan küresel bir hareket olan Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar Hareketi (BDS) kampanyalar örgütlemeye devam ediyor. İsrail’e Akademik ve Kültürel Boykot için Filistin Kampanyası (PACBI) tüm uluslararası sanatçıları İstanbul’daki Zorlu Performans Sanatları Merkezini (PSM) boykot etmeye çağırıyor.

Sanatçıların Zorlu PSM’de sahneye çıkmalarının, “Zorlu’nun mevcut savaş suçlarında, insanlık suçu Apartheid’da ve suçların en büyüğü olan soykırımdaki suç ortaklığını sadece aklamaya yarar” olduğu ifade ediliyor.

Ayrıca çağrı metninde “BDS Türkiye’nin daha önce yürüttüğü bir kampanya Zorlu Enerji’yi İsrail enerji piyasasından kısmen çekilmeye zorlamıştı. Ancak Dorad Santralinden topyekun çekilene kadar Zorlu Holding ve tüm iştirakleri sorumlu tutulmaya devam edilmelidir” hatırlatması yapılıyor.

‘TÜM SANATÇILAR ETKİNLİKLERİNİ İPTAL ETMELİ’

Bu mekanda sahneye çıkmayı kabul etmiş tüm uluslararası sanatçılar, “Zorlu’nun İsrail’in baskı rejimindeki suç ortaklığının sona erdirilmesine anlamlı bir katkı olarak”, etkinliklerini iptal etmeye, diğer sanatçılar da buradan gelen teklifleri reddetmeye çağrılıyor.

Sanatçıların tutumlarının önemine dair PACBI, “İsrail ancak sömürgeci güçlerin sağladığı cezasızlık ve uluslararası şirket ve kurumların olağanlaştırıcı tutumları sayesinde soykırım gerçekleştirebildiği için müzisyenlere zulmü aklamaya ya da sanatla aklamaya ortak olmayı reddedişte önemli bir rol düşüyor” diyor.

‘YÜZLERCE MÜZİSYEN BOYKOTA KATILDI’

Bu yıl, yüzlerce müzisyen ABD’de SXSW festivalini, İngiltere’de ise The Great Escape, Download ve Latitude festivallerini boykot ederek soykırıma uğrayan Filistinlilerle dayanışma içinde oldu.

PACBI’nın çağrı metnine göre, SXSW’nin sponsorluğunu ABD ordusu ve silah üreticileri üstlenmiş, Birleşik Krallık’taki festivaller de milyarlarla ifade edilen silah yatırımları yapan Barclays Bank ile ortaklık kurmuştu.

ZORLU HOLDİNG İSRAİL’E ENERJİ TEDARİĞİ SAĞLIYOR

PACBI, Zorlu PSM’nin neden boykot edilmesi gerektiğine dair şunları ifade ediyor: “Zorlu PSM’nin bağlı olduğu ana şirket, kuşatma ve işgal altındaki Gazze Şeridi’nde 2.3 milyon Filistinliye karşı sürmekte olan soykırım sırasında dahi Apartheid İsrail’e enerji tedariğine açık bir şekilde dahil olmaktadır.

Türkiye’nin en geniş sanat mekanlarından biri olan İstanbul’daki Zorlu PSM, Zorlu Holdinge aittir. Zorlu Holding iştiraki Zorlu Enerji ise İsrail’deki enerji santrali Dorad’da yüzde 25 hisseye sahiptir ve bu santral İsrail’in enerjisinin yüzde 5-8’ini sağlamaktadır.”

ZORLU PSM’Yİ BOYKOT İÇİN KONSER İPTAL ETMİŞLERDİ

Amerikalı indie-rock Müzisyeni Blondshell, 13 Ağustos’ta Zorlu PSM’de (Performans Sanatları Merkezi) vereceği konseri iptal etti.

BDS (Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar) Türkiye hareketinin bulunduğu, Zorlu PSM’de sahne alacak olan sanatçılara konserlerini iptal etme çağrısıyla iptal edilen tek konser bu değil. Bu ay İrlandalı post-punk grubu Fontaines DC de bu çağrıya yanıt vererek konserini iptal etmişti.

BDS, çağrısına gerekçe olarak Zorlu Holdingin kısmi mülkiyeti olan Dorad Enerji Santrali ile İsrail’e elektrik satmaya devam etmesini gösteriyor. 

BDS Türkiye’nin sosyal medya hesabından konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Zorlu PSM boykotu büyüyor! Boykot çağrımızdan ve ‘Filistin halkıyla dayanışmayı ilk sıraya koymalıyız’ diyen Fontaines D.C’nin Zorlu PSM’de sahneye çıkmayacağını açıklamasından sonra 13 Ağustos’taki Zorlu PSM programını iptal ederek Fontaines DC’nin aynı günkü Viyana konserine katılma kararı alan Blondshell’i alkışlıyoruz. Teşekkürler Blondshell!” ifadeleri yer aldı.

PACBI de (İsrail’e Akademik ve Kültürel Boykot için Filistin Kampanyası) Zorlu PSM’nin boykot edilmesi çağrısında bulunuyor. PACBI’nın sosyal medya hesabından yaptığı çağrıda, Zorlu Enerji’nin İsrail’in enerji tüketiminin yüzde 5 ila 8’ini karşılayan Dorad Elektrik Santralindeki kısmi mülkiyetinin altı çizildi. 

PACBI tarafından yapılan açıklamada: “Zorlu Enerji’nin Gazze’de 2.3 milyon Filistinliye soykırım yapan Apartheid rejiminin enerjisinin yüzde 5 ila 8’ini karşılayan Dorad Santralinde kısmi mülkiyeti bulunuyor. Zorlu PSM’nin sahibi olan Zorlu Holdinge bağlı Zorlu Enerji, Dorad Santralinin yüzde 25’ini elinde tutuyor” ifadelerine yer verildi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

BESYO öğrencileri adaletsizlikle baş başa

SONRAKİ HABER

Düzce'de boğulma tehlikesi geçiren 4 tarım işçisi hastaneye kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa