19 Ağustos 2024 16:42

Yangında sebepler yine görmezden gelindi: İktidar gazeteleri 'provokasyon' dedi

Orman yangınlarında havadan ve karadan müdahale yetersiz kaldı. Ancak bu iktidar gazetelerinin kimisi yangınlara “provokasyon” dedi kimisi “yeşil vatan kahramanları” propagandası yaptı.

Sabah ve Türkgün gazetelerinin 19 Ağustos 2024 tarihli birinci sayfaları

Paylaş

İzmir’in Urla ve Menderes ilçelerinde süren orman yangınlarının etkileri devam ediyor. Günler sonra kontrol altına alınan yangınların çıkış sebebi ise tanıdık… Diyarbakır-Mardin arasında elektrik tellerinde çıkan kıvılcımla başlayan yangında 15 kişi, İzmir’de ise açık bırakılan hatlar sonucu yağmur sırasında akıma kapılan 2 kişi hayatını kaybetmişti. Bu kez İzmir’in Urla ve Menderes ilçelerindeki orman yangınlarının nedeninin elektrik telleri olduğu ortaya çıktı.

Öte yandan orman yangınlarında alınmayan önlemler, ormanlık alanlardaki elektrik hatları ve orman işçilerinin yetersiz olması tartışılıyor. Yangınlar günlerce sürerken, havadan ve karadan müdahale yetersiz kaldı. Ancak bu yangınlar iktidar gazetelerinde “provokasyon” veya “yeşil vatan kahramanları”diye hem çıkış sebeplerinden bağımsız hem de müdahalelerin yeterli olduğuna dair kısımlarıyla yer aldı. Sabah gazetesi “Yeşil vatan kahramanları” manşetiyle 25 bin personelin, ‘yeşil vatan’ı korumak için canı pahasına 24 saat özverili bir çalışma yürüttüğüne dair haber yayımladı. 123 bin “gönüllü ateş savaşçısı” diye adlandırdıkları ve hiçbir karşılık beklemeden yangınla mücadeleye destek vermek için canla başla çalıştıkları belirtildi.

Aydın, Muğla, Bolu ve Manisa’daki orman yangınları etkisini sürdürürken Sabah gazetesi, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın açıklamasına şöyle yer verdi: “Yetkililer 15 Eylül’e kadar sıcakların devam edeceğini söylüyor, ormanların korunması için vatandaşlar hassasiyet göstersin.”

YENİ ŞAFAK’A GÖRE YANGINLAR PROVOKASYON

Yeni Şafak ise gazetenin birinci sayfasına yangını “İzmir değil Kaliforniya” başlığıyla taşıdı. Haberde yangınların provokasyonlarla dolu olduğunu iddia etti. Yanan yer görüntülerinin İzmir’e değil Kaliforniya’ya ait olduğunu yazdı. 

Türkgün de Manisa, İzmir, Bolu, Aydın, Uşak ve Karabük’teki yangın söndürme çalışmaları sürerken Muğla’nın Menteşe, Yatağan ve Ula ilçeleri ile Mersin’in Silifke ilçesindeki ormanlık alanlardan dumanlar yükseldiğini yazdı. Yine yalnızca yangın nedeni ateş yakması sonucu oluşmuş gibi, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın, “Biz hassasiyet istiyoruz. 15 Eylül’e kadar açık alanlarda ateş yakmayın. 20 kişiye işlem yapıldı” açıklamasını verdi.

Bakanı Ali Yerlikaya’nın açıklamasına da yer verilen haberde orman yangınlarına sebep olduğundan şüphelenilen 7 kişinin gözaltına alındığını, Bolu’da ise 2 kişinin tutuklandığını duyurdu.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya platformlarında bazı hesaplardan başta İzmir olmak üzere ülkemiz genelinde çıkan orman yangınlarına ilişkin provokatif paylaşımlar yapan 20 hesap yöneticisinin tespit edildiğini ve gerekli işlemlerin başlatıldığını açıkladı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Havayı, suyu ve toprağı zehirledi, yetmedi: Anagold işçi kıyımına başladı

SONRAKİ HABER

Ali Koç, Özgür Özel ve Devlet Bahçeli ile görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa