Akcanlar işçilerinin direnişi 3‘üncü gününde: Birliğimizi bozamazlar

Yedili vardiya sistemi ve vergi kesintilerine karşı Akcanlar işçilerinin başlattığı direniş 3’üncü gününde devam etti. İşçiler baskı ve tehditlere karşı "birliğimizi bozamazlar" diye seslendi.

19 Ağustos 2024 17:29
Paylaş

Antep’te bulunan Akcanlar Tekstil fabrikasında çalışan işçilerin yedili vardiya sistemine geçilmesine ve vergi kesintilerine karşı iş bırakma eylemi 3. gününde. 90 işçinin üç vardiya biçiminde çalıştığı fabrikada üretim tamamen dururken patron 85 kadar işçiyi önce kod 46 ile yani işverenin güvenini kötüye kullanmak gerekçesiyle işten atarken, daha sonra işçiler işsizlik maaşı alamasın diye kod 22 ile işten çıkardı.

Yedili sisteme geçmek istemediklerini söyleyen işçiler, vergi dilimine girdikleri için ücretlerinin eridiğini bu nedenle vergiye giden kısmı patronun ödemesini talep ediyor.

“OTELDE ARTA KALAN YEMEKLER İŞÇİLERE GETİRİLİYOR”

Akcanlar Tekstil patronu Mehmet Akcan aynı zamanda Antep’teki Grand ve Divan Otel’in de sahibi. Fabrika önünde direnişe devam eden ve gazetemize konuşan işçiler yıllardır çözülmeyen sorunları olduğunu dile getirdi.

Arkadaşlarının yemekler nedeniyle en az dört beş kez gıda zehirlenmesi geçirdiğini söyleyen işçiler otelde yenilen yemekten kalanların işçilere getirildiğini iddia etti. İşçiler, insana yaraşır koşullarda çalışmak istediklerini vurguladı.

17 Ağustos’tan itibaren tüm işçiler olarak fabrika önünde direnişte olduklarını belirten işçiler, “Bizim isteklerimiz gayet makul. Akcanlar Tekstil hakkımızı sömürüyor. Bizim istediğimiz içeriden gelinip bize detaylı bilgi verilmesi, muhatap alınmamız. Vergi sistemine yeni bir düzenleme getirilmesini istiyoruz. Yedili sistemin ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Bunu kabul etmiyoruz. Yedili sistemde bizi pazar günü haftanın bir iş günü gibi çalıştırıp mesai ücreti vermeyecekler. Hafta içi bir günde de bir işçi çalışmazken diğer işçiler onun yerine bakacak. Yani bu şu demek oluyor; işçiyi çok çalıştıracak, sömürecek, ama hiçbir şekilde hakkını vermeyecek” dedi.

“BİRLİĞİMİZ BOZAMAZLAR”

Yapılan yeni düzenleme ile ilgili bilgi istediklerinde sağlıklı bir açıklama alamadıklarına dikkat çeken işçiler, işçilere “cahil” gözüyle bakıldığını söyledi. “Daha dün birkaç arkadaşımıza tehdit mesajları geldi” diyen işçiler şöyle devam etti: “İçeride sorumlu olan bazı kişiler arkadaşlarımıza mesajlar atarak göz korkutma maksatlı, birliğimizi bozmak adına ‘Sen içeriye gel, hiçbir şey olmayacak, ben senin adını vermişim, kimse sana bir şey yapmayacak çalışmaya devam et, hiçbir şey elde edemezsiniz’ gibi sözler sarf ediyor. Hiçbir şekilde bizim direnişimizi, birliğimizi bozamazlar. Direnişimiz 3 gün de 10 gün de 1 ay da sürebilir.  Kaç gün sürerse sürsün hakkımızı almadan hiçbir yere gitmeyeceğiz. Gerekli kişilerin bizimle iletişime geçmesini istiyoruz. Bize detaylı bir bilgi verilsin ve yapılmak istenen yeni sistemden vazgeçilsin” dedi.

“Direne direne kazanacağız” sloganları atan Akcanlar işçileri direnişteki Polonez ve CarrefourSA depo işçilerine de selam gönderdi.

(Antep/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Aydın Bozdoğan'daki orman yangını kontrol altına alındı

SONRAKİ HABER

İzmir ve Attika'da orman yangınları: Çevresel felaketler sınır tanımıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa