19 Ağustos 2024 18:17

DEM Partili Fırat, gazeteci Tuncel’in ailesinin uğradığı ırkçı saldırıyı Meclis gündemine taşıdı

DEM Parti Milletvekili Celal Fırat, Bianet editörü Ruken Tuncel’in ailesinin uğradığı ırkçı saldırıyı Meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf: DEM Basın

Paylaş

Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Celal Fırat, Bianet editörü Ruken Tuncel'in 2023 ağustos ayında ailesinin aynı apartmanda yaşayan M.Y. ve A.Y. tarafından ölümle tehdit edilmesinin üzerinden bir yıl sonra tekrar saldırıya uğramasını Meclis gündemine taşıdı. Fırat, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yazılı olacak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi.

14 Ağustos 2024 tarihinde, Tuncel ailesinin Beylikdüzündeki evlerinin apartman girişinde 'çarptın' bahanesiyle başlayan tartışmada bir yıl önceki saldırıyı yapan aynışahıslardan Asiye Y., Makbule Y. ve Orhan Y.’nin Tuncel'in kardeşleri SinemTuncel, Zelal Tuncel ve annesi Fethiye Tuncel'e saldırarak darpettiğini hatırlatan Fırat, saldırıyı düzenleyenlerin yine bir önceki gibi "BunlarErmeni, bunlar terörist" şeklindeki nefret söylemi ve ölümle tehdit ettiğini söyledi.

“TUNCEL AİLESİNİN CAN GÜVENLİĞİ TEHDİT ALTINDADIR”

Tuncel'in erkek kardeşi Baran Tuncel'de ailesinin kontrol ve darpraporu almak için gittiği Beylikdüzü Devlet Hastanesi'nde aynı kişiler tarafından saldırıya uğradığını ifade eden Fırat, “Bir yıl önceki saldırı ve şimdiki saldırıda sarfedilen ‘Ermeni dölleri’, ‘Ermeni fahişeler, sizi gebertiriz’, ‘Siziyaşatmayız kahpeler’, ‘Biz Türküz. Ne işiniz var burada? Vatan hainleri’,‘Teröristler’ gibi ifadeler nefret suçu ve açıkça düşmanca hislertaşımaktadır ve Tuncel ailesinin tüm fertlerinin can güvenliği tehditaltındadır. Nefret suçları toplumsal barışın ve farklılıklarımızlabirlikte yaşamın önünde ciddi bir engel teşkil etmektedir” dedi.

“ETKİN ÖNLEYİCİ TEDBİRLER ALINACAK MIDIR?​”

“Bu tür ırkçı saldırıların faillerine uygulanan cezasızlık politikası ise buve benzer vakaların artarak sürmesine yol açmakta olup, faillericesaretlendirirken, her an insan hayatına sebep olacak tehlike arzetmektedir” diyen Fırat, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti;

  • Bianet editörü Ruken Tuncel'in ailesine bir yıl arayla aynı şahıslartarafından ikinci kez ırkçı söylemlerle şiddet uygulamasında, saldırganaileye uygulanan önleyici tedbir kararının kaldırılması mı nedenolmuştur?
  • Bianet editörü Ruken Tuncel'in ailesine aynı şahıslar tarafından yapılan bu ikinci saldırı nedeniyle Tuncel ailesinin can güvenliğitehdidini ortadan kaldıracak daha etkin önleyici tedbirler alınacakmıdır?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Van'da mülakat mağduru işçiler 6 yılın ardından işlerine geri döndü

SONRAKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenlerinin 895’inci nöbeti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa