20 Ağustos 2024 02:00

Mardin’de ırkçı saldırılar protesto edildi

Mardin Emek ve Demokrasi Platformu, Kürtçe’ye ve Kürt işçilere yönelik ırkçı saldırılara dair yaptığı açıklamada, “Irkçı saldırıları asla kabul etmiyoruz” dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Mardin Emek ve Demokrasi Platformu, Kürtçe’ye ve Kürt işçilere yönelik gerçekleşen ırkçı saldırılara ilişkin Karayolları Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, çok sayıda kişi katılırken, “Li hemberî karkerên Kurd û zimanê şên nîjadperest em qebûl nakin” yazılı pankart açıldı. Açıklama metnini platform adına Kürt yazar Ahmet Çelik okudu.

Kürt işçilere ve Kürtçeye yönelik saldırıların kabul edilemez olduğuna dikkat çeken Çelik, mevsimlik işçi olarak çalışan Kürt öğrencilerin maruz kaldığı ırkçı saldırı hatırlattı. Kürtçe trafik tabelalarına, halaya, Kürt işçilere yönelik saldırıların başka bir boyuta evrildiğine işaret eden Çelik, “Cumhuriyetin kurucularından olan Kürtler yıllardır ırkçı saldırılara maruz kalıyor. Ekonomik olarak geçinemeyen ve Türkiye metropollerinde çalışan Kürtlerin varlığına dahi tahammülleri yok. En temel haklardan biri olan anadilde konuşma hakkının önü alınmak isteniyor. Kürt işçilere yönelik saldırılar AKP-MHP iktidarı tarafından manipüle ediliyor. Kürt dili ve kültürüne yönelik ırkçı saldırılar giderek artıyor ve sistematikleşiyor” dedi.

“IRKÇI SALDIRILARI ASLA KABUL ETMİYORUZ”

Hukuksuzluk ve cezasızlık politikalarının ırkçı saldırıların önünü açtığına vurgu yapan Çelik, “AKP-MHP hükümetinin bu politikaları toplumsal barışı bozuyor ve ırkçı saldırıların önünü açıyor. AKP-MHP iktidarının bu politikalara son vermesi gerekiyor. Mêrdîn Emek ve Demokrasi Platformu olarak, Kürt işçilere, Kürt diline ve kültürüne yönelik ırkçı saldırıları asla kabul etmiyoruz. Tüm halkımızı bulundukları her alanda diline ve kimliğine sahip çıkmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Açıklama, “Bê ziman jiyan nabe”, “Zimanê me hebûna me ye” sloganları eşliğinde son buldu. (Mardin/MA)

ÖNCEKİ HABER

17 Ağustos’ta yaşamını yitirenler Kuzguncuk'ta anıldı

SONRAKİ HABER

Evrensel'in manşeti | İstikrarlı kıyım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa