20 Ağustos 2024 09:07

Evrensel'in manşeti | İstikrarlı kıyım

‘İstikrar’, ‘reform’, ‘sanayi dönüşümü’ şifreli doğa ve emek talanını hızlandıracak istikrar programı, kıyma makinesi gibi tıkır tıkır işliyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

‘İş saatleri düşürülüyor’ denilerek mesai ücretini, izin ve tazminat hakkını gasbedecek adımlar için düğmeye basıldı. ‘Fiyat istikrarı’ iddiasıyla asgari ücret ve emekli maaşının yeni yılda en fazla yüzde 20 artırılacağı duyuruldu.

AÇLIĞA MAHKUM

Hükümetin uzun erimli istikrar programının kısa vadeli hedefi, alım gücünü düşürmek! Merkez Bankası başkanı yabancılara bu doğrultuda garanti verdi: “2025’te yüzde 15-20 zamma göre hesaplarımızı yaptık.”  Yıl sonunda açlık sınırı 23 bin lirayı aşacak ama asgari ücret yılbaşında 20 bin lira olmayacak. Milyonlarca emekli 12 bin 500 lira almaya devam edecek.

AZ ÇALIŞMAK MI?

Üç kişiden birinin 50 saatin üzerinde çalıştığı, yasaların hiçe sayıldığı görmezden gelinerek dün, “Haftalık çalışma 40 saate düşecek” manşetleri atıldı. Aile ile hafta sonu tatil hakkını, yıllık izni, mesai ücretlerini gasbedecek düzenlemeler ‘müjde’ diye sunuldu. Kısa vadeli ‘fiyat istikrarı’ hedefini destekleyecek sayısız ‘eyvah reform’ dedirtecek adım sırada!

YENİYE BAK!

Uzun vadeli hedef ise ‘sanayi planlaması’ ve ‘yeşil dönüşüm’. ‘Bölgesel asgari ücret’ tartışmalarıyla sanayinin Anadolu’ya kaydırılması ‘örgütsüz ve ucuz emek’ iştahıyla ilgili. ‘Yeşil dönüşüm’ denilen ise bu yıl temmuz-ağustos aylarında 500’den fazla yerde maden sahası ihalesine çıkılmasında görüldüğü üzere doğa talanıyla ilgili!

İTİRAZ ŞART

'Asgari ücret yıl içinde artırılmayacak’ dediğimizde ‘Yok ya isyan olur’ diyenlere cevabımızı hatırlatalım: “İsyan olmazsa, artış olmaz, programın gereği bu!”, Şimdi ‘reform şart’ diyenlere seslenelim: Hükümet kendi hedeflerince ‘Reform yapıyor’. Sadece faizci sıcak paraya değil, emperyalist sermayeye otoban döşüyor, ‘yerli-milli’ rüzgarlar altında.

Kapitalistlere var, emekçiye yok

ZEHİRLİ LİÇİ TAŞITTI, KAPI ÖNÜNE KOYDU

İliç’te havayı, suyu ve toprağı siyanürle zehirleyen Anagold, içinde altın olan liç yığınını taşıttığı işçileri işi bitince kapı önüne koydu. Kadrolu işçilerden 187 işçi atılırken, taşeron firmalardan da yüzlerce işçi işsiz kaldı. Atılan işçi sayısının bir ay içinde 3 bini bulacağı belirtiliyor. İktidardan ve madende örgütlü Türkiye Maden-İş’ten açıklama yapılmadı. Bağımsız Maden-İş ‘İktidarın onayı olmadan işçi atılamaz’ dedi.

KUSANLAR, BAYILANLAR

Dokuz işçinin can verdiği İliç faciası sonrası, içerisinde altın bulunan siyanür ve kimyasallarla zehirlenmiş liç işçilere hiçbir önlem alınmadan taşıttırıldı. Gazetemize konuşan işçiler, “Koku çok kötüydü, kusanlar, bayılanlar oldu. Kaçıp gidenler oldu. 400’e yakın işçi alındı. Zaten ilk onlar atıldı” dedi. İşçiler, zehirli toprak taşıttırıldığı için verilen yüzde 25 ek ücretin işin bitimine yakın kesildiğini de dile getirdi.

BAŞPINAR’DA ZAM YOK, İŞÇİ KIYIMI VAR

Başpınar’da işten atmalara, işçiyi ücretsiz izne yollamalara şu sıralar daha sık rastlıyoruz. Biz ücretlere zammı tartışırken patronlar işçi kıyımına devam ediyor. Tazminatlar verilmiyor. Nereye kadar böyle sürecek?

Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Bakan Şimşek’e sordu: Şirketlerin vergi ödememesi suç değil mi?

PİRİNÇ KURTLU, EKMEK KÜFLÜ …  

Kamu hastanelerinde çalışan sağlık emekçilerine verilen yemeklerde yok yok. Sadece hijyenin olmadığı yemeklerden kurt, böcek, demir ve küf eksik olmuyor.

ÖNCEKİ HABER

Mardin’de ırkçı saldırılar protesto edildi

SONRAKİ HABER

Çankırı'daki orman yangını kontrol altına alındı; 44 hektar alan zarar gördü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa