20 Ağustos 2024 11:58

Almanya'da Sol Parti'ye yeni eş başkanlar aranıyor

Almanya'da Sol Parti'nin eş başkanları kongrede yeniden aday olmayacaklarını açıkladı. Oy kaybının sürdüğü Sol Parti, politikaları dolayısıyla eleştiriliyor.

Fotoğraf: dielinkebw/Flickr

Paylaş

Almanya Sol Parti'de (Die Linke) mevcut eş başkanlar Janine Wissler ve Martin Schirdewan, pazartesi günü Berlin'de düzenledikleri ortak basın toplantısında, ekim ayında Halle'de yapılacak genel kongrede yeniden aday olmayacaklarını açıkladılar. Her iki eş başkan da 2022'den bu yana görevdeydi.

Bu karar, partideki oy kaybını durdurmak amacıyla alınsa da son birkaç yıldır, tutarlı bir muhalefet yapmak yerine diğer partilerle eyalet ve federal düzeyde koalisyon ortaklıkları kurmakla meşgul olan Sol Parti sürekli oy kaybediyor.

Bu durum, partinin eş başkanlık görevine çok fazla aday çıkmasına neden olabilir. Ancak, parti içinde sorunun eş başkanlardan ziyade izlenen politikalarda olduğu düşünülüyor, bu yüzden yeni seçilecek eş başkanların da kalıcı bir çözüm getirmesi beklenmiyor.

2021'de yapılan genel seçimlerde Sol Parti yüzde 4,9 oy alarak barajın altında kaldı; ancak kazandığı 3 milletvekilliği sayesinde Federal Parlamento'ya 39 milletvekili gönderdi. Bu sonuçların ardından parti içinde yoğun tartışmalar başladı ve Sahra Wagenknecht'in liderliğindeki bir grup ayrılarak Sahra Wagenknecht İttifakı'nı (BSW) kurdu.

BÖLÜNME SONRASINDA OY KAYBI SÜRDÜ

Bölünmenin ardından BSW sürekli oy kazanırken, Sol Parti oy kaybetmeye devam etti. Schirdewan ve Wissler, basın toplantısında BSW'nin kurulmasının partiyi etkilemediğini iddia ettiler ve üye sayısının 50 bine çıktığını belirttiler. Ancak Sol Parti, son Avrupa Parlamentosu seçimlerinde sadece yüzde 2,7 oy alabildi. Önümüzdeki eylül ayında Saksonya, Thüringen ve Brandenburg eyaletlerinde yapılacak seçimlerde, BSW'nin Sol Parti'den daha fazla oy alması bekleniyor. Ekim ayında yapılacak kongrede kimin eş başkanlığa aday olacağı ise belirsiz. Partinin eski eş başkanlarından Bernd Riexinger, BM'nin eski nükleer silah denetçisi Jan van Aken'in ismini ortaya attı; ancak Aken bu konuda bir açıklama yapmayı tercih etmedi. Aken, daha önce Sol Parti'den Hamburg milletvekili olarak seçilmişti.

Ukrayna savaşı konusunda net bir politika belirleyemeyen, Rusya'yı kınarken Ukrayna'nın kendisini savunması için silah yardımı yapılmasını savunan Sol Parti, sosyal politikalar alanında da geleneksel söylemlerinden uzaklaşmadı. Ayrıca, daha önce koalisyon ortağı olduğu Berlin'de birçok sosyal kesintiyi destekledi. Thüringen'de başbakanlık Sol Parti'de olmasına rağmen, burada da diğer partilerden farklı bir politika uygulanmadı.

Eylül ayında yapılacak eyalet seçimleri öncesinde iki eş başkanın aday olmayacaklarını açıklamaları ve yerine kimin geleceğinin belirsiz olması, özellikle Doğu Almanya'daki eyaletlerde Sol Parti'nin daha fazla oy kaybetmesine yol açabilir. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Emine Şenyaşar adalet mücadelesini Meclis Başkanlığı'na taşıyor

SONRAKİ HABER

Esenyurt’ta iş cinayeti: 2 işçi baskı makinesine sıkıştı, biri hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa