20 Ağustos 2024 12:58

Türkmen Dağındaki altın madeni projesi için tekrar bilirkişi keşfi yapılacak

Balıkesir’de CVK Holding tarafından yapılması planlanan “Sarıalan Altın Madeni Projesi” hakkında verilen ÇED olumlu kararına karşı açılan davanın reddedilmesi Danıştay’dan döndü.

Fotoğraf: Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği

Paylaş

Özer AKDEMİR
Balıkesir

CVK  Holding tarafından Balıkesir’in Altıeylül ve İvrindi ilçelerinde yapılması planlanan “Sarıalan Altın Madeni Projesi” hakkında 2022’de verilen ÇED olumlu kararına karşı açılan davanın reddedilmesi Danıştay’dan döndü. Danıştay Balıkesir 2. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı bozarak yeniden bilirkişi keşfi yapılmasına ve bu raporun ardından tekrar karar verilmesine hükmetti.

YEREL MAHKEME EKSİK BİLİRKİŞİ RAPORUNA DAYANARAK DAVAYI REDDETMİŞTİ

Balıkesir’in İvrindi ve Alteylül ilçeleri arasındaki  Sarıalan köyü yakınlarında işletilmek istenen altın-bakır madenine 05.09.2022 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı verilmişti. Bu kararın iptali talebiyle yöre halkının yanı sıra TEMA Vakfı ile Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından dava açılmıştı. Davaya bakan Balıkesir 2. İdare Mahkemesi bölgede yaptırılan bilirkişi keşif raporuna dayanarak bu talebi reddetmişti. Mahkeme heyetinin kararında “nihai ÇED raporunun ilgili mevzuata uygun olduğu, proje kapsamında hidrolojik unsurlara yansıyacak olumsuz etkilerin yasal sınırlar içerisinde kaldığı, jeolojik olarak yapılan çalışmaların tutarlı ve saha ile uyumlu olduğu, taahhütlere uyulması durumunda herhangi bir sakınca oluşmayacağı” ileri sürülüyordu.

BİLİRKİŞİLER YANLIŞ ÇED’İ DEĞERLENDİRMİŞ!

Bu karara itiraz ederek davayı Danıştay’a taşıyan kurumlar ise “Bilirkişi raporuna yönelik itirazlar dikkate alınmadan karar verildiği, bu kapsamda bilirkişi ek raporunda yapılan itirazların karşılanmadığı, hükme esas alınan bilirkişi raporunda madenci şirketin daha önceden aldığı ÇED raporundaki bilgiler bağlamında değerlendirmeler yapıldığı, proje kapsamında kümülatif etki değerlendirmesinin hukuka aykırı biçimde yapıldığı, projenin su kaynakları, korunan alanlar, orman varlığı, biyolojik çeşitlilik, toprak varlığı ve tarımsal üretim üzerinde olumsuz etkileri olacağı” ileri sürülüyordu.

 

EK BİLİRKİŞİ RAPORU DA EKSİKLİĞİ GİDEREMEDİ

Dosyayı görüşen Danıştay 4. Dairesi bilirkişi raporunda eksiklik veya belirsizlik söz konusu olduğunda yeni bir bilirkişi incelemesi yaptırılabileceğine dikkat çekerek, yerel mahkemenin kararına dayanak yaptığı bilirkişi raporlarında büyük ölçüde, 16/04/2021 tarihli "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu kararına konu "IV.Grup (Altın-Bakır) Maden Ocağı Kapasite Artışı ve Hazır Beton Tesisi projesine yönelik değerlendirmelerde bulunulduğuna dikkat çekildi. Bu durum karşısında mahkemece yaptırılan ek bilirkişi raporunda da eksikliğin giderilemediğinin altının çizildiği kararda; “netice itibarıyla hükme esas alınan bilirkişi kök ve ek raporlarında proje kapsamında yapılacak kapasite artışına, cevher zenginleştirme tesisine ve atık depolama tesisine matuf kapsamlı değerlendirmeler yapılmadığı görülmektedir” denildi.

DANIŞTAY: “YENİDEN BİLİRKİŞİ KEŞFİ YAPILIP KARAR VERİLSİN”

Mahkeme heyeti oy birliği ile verdiği kararında eksik bilirkişi raporuna dayanılarak davanın reddi yönünde verilen İdare Mahkemesi kararının hukuka uygun olmadığını kaydetti. Kararda; “ eksikliklerin açıklığa kavuşturulması amacıyla mümkünse üniversite öğretim Üyelerinden oluşan yeni bir bilirkişi heyetiyle yerinde yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılarak, bunun sonucunda hazırlanacak bilirkişi raporuna göre hüküm kurulması gerektiği sonucuna varılmıştır” denildi.

“SEVİNÇLİYİZ!”

Danıştay kararı ile ilgili bir açıklama yapan Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma derneği CVK şirketinin İşletme ve Çalışma Ruhsatlarının iptali için açılan iki davadan da benzer sonuçlar beklediklerini dile getirdi. Dernek açıklamasında “karardan dolayı tüm davacılar olarak çok sevinçliyiz!” denildi.

ÖNCEKİ HABER

BM'nin Filistin Ajansı: Gazze’de sivillerin sığındığı okulların yüzde 70’i vuruldu

SONRAKİ HABER

Sendikacılar ‘zordayız’ demekle yetindi, işçi ‘ek zam’ dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa