Sendikacılar ‘zordayız’ demekle yetindi, işçi ‘ek zam’ dedi
Türk-İş’in işçilerin tepkisi üzerine 81 ilde temsilcilikler önünde yaptığı eylemlerde, ücretlerin erimesine tepki gösterildi. İşçiler ise ücretlere zam yapılmasını istedi.
Fotoğraf: Andaç Aydın Arıduru/Evrensel
Türk-İş, “Zordayız, geçinemiyoruz” ve “Vergide adalet istiyoruz” talebiyle ülke genelinde basın açıklaması yaptı. İşçilerin fabrikalarda, iş yerlerinde ek zam talebiyle şube yönetimlerini, sendika merkezlerini sıkıştırmasından hemen sonra eylem kararı alan Türk-İş’in 81 ilde okuduğu ortak açıklamalarda, işçilerin ek zam talebine dair tek cümle geçmedi.
Dün günün erken saatlerinden itibaren Türk-İş üyeleri, iş yeri temsilcileri ve yöneticiler farklı illerdeki, il temsilcilikleri ve bölge binaları önlerinde toplanmaya başladı. Gün boyu süren eylemlerde, atılan “Vergide adalet istiyoruz”, “Şimşek şaşırma sabrımızı taşırma”, “Sermayeye değil emekçiye bütçe” ve “Kıdemde tavan kaldırılsın” sloganları dikkat çekti. Ayrıca eylemde işçiler, “Zordayız, geçinemiyoruz”, “TÜİK market aç müşterin olalım” ve “Gerçek enflasyon rakamları aranıyor” yazılı Türk-İş merkezi tarafından hazırlanmış dövizler tuttu.
‘ÜCRETLERE ZAM TALEBİ ORTAK AÇIKLAMADA YER ALMADI’
Gerçekleşen eylemlerde işçilerin, ek zam, ara zam, sözleşmelerin yenilenmesi talepleri okunan açıklamalarda da hazırlanan dövizlerde de yer almadı. Okunan ortak açıklamada, “Geçinemiyoruz, vergide adalet istiyoruz, işçiden fedakarlık beklemeyin, işçinin dayanacak gücü kalmadı, enflasyon oranları kabul edilemez, gerçek enflasyon oranları açıklansın, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmalı, kıdem tazminatının gasbına hayır” konularına değinildi.
81 ildeki açıklamaların büyük çoğunluğunda işçilerin eyleme temsili düzeyde katılması dikkat çekti.
‘SEBEBİ BİZİ YÖNETEN SİYASİ İKTİDARDIR’
Yine ortak açıklama metninde vergi adaletsizliğinin sorumlusuna, ekonomik krizi yaratanlara ve enflasyon rakamlarının düşük açıklanmasına neden olan iradeye dair tek cümle yokken İstanbul’da yapılan açıklamada metnin dışına çıkan Türk-İş İstanbul Bölge Temsilcisi Halil Fakı, “Yılbaşından günümüze kadar her şeyin fiyatı iki kat arttı. Emeklinin yoksulun geliri yerinde saydı. Bunun sebebi kim? Bizi yöneten siyasi iktidar. Biz bu açlığa artık dur demek istiyoruz” dedi.
‘EK ZAM OLMADAN GEÇİNEMEM, BUNUN İÇİN BURADAYIM’
Öte yandan açıklama metninde her ne kadar “ücretlere zam” ifadesi geçmese de eylemlere katılan işçilerin dilinde ek zam vardı. İstanbul’daki açıklamaya katılan Belediye-İş üyesi bir işçi, “Şu an aldığım ücretle çocuklarıma istedikleri harçlıkları veremiyorum ek zam yapılmadan geçinmem mümkün değil. Bunun için buraya geldim” dedi. İşçi, “Savunma sanayi işçisi geçinemiyor” yazılı pankartı göstererek “Benim en büyük talebim bir an önce zam yapılması” diye konuştu.
ATALAY: ANKARA'DA EN BÜYÜK MİTİNGİ YAPACAĞIZ
Ankara'da Türk-İş, "Zordayız, geçinemiyoruz" ve "Vergide adaletistiyoruz" talebiyle basın açıklamasında bulundu. Meclis açıldıktan sonra Ankara'da Türkiye'nin en büyük mitingini yapacaklarını söyleyen Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 6 ay sonra görüşülmeye başlanacak olan Kamu Çerçeve Protokolüne ilişkin, "Sendika başkanlarının imzaatmadığı şeye imza atmadım. Onlara sordum. Onlar da size soracaklar. Neistiyorsanız... Sendika başkanları siz ne derseniz onu yapmak mecburiyetinde" dedi.
Genel Merkez önünde yapılan açıklamada konuşan Türk-İş Genel BaşkanıErgün Atalay, "Sayı olarak ülkede çokuz. Sıkıntı olarak bu ülkenin en önde giden, sıkıntı çeken topluluğuyuz. Zaman zaman diyoruz ki, 'Bize tepeden bakmayın, bizi yok saymayın, haklı taleplerimizi yerine getirin.' Bize ihtiyaç olduğu zaman TÜRK-İŞ, hangi noktada olursa olsun bu ülkenin önde giden dev bir kurumudur. Bu alanda özel sektörde, kamuda çalışan kardeşlerimiz var" dedi.
Atalay, "Öyle bir noktaya geldik ki, 16 ay önce bir sözleşme yaptık.Kamuoyunda bir sürü örgüt ortaya çıktı dedi ki, 'Çöpçü müdürü geçti, işçi daire başkanını geçti'. Bugüne kadar bu ülkede memur işçi ayrımıdün de yapmadım, bugün de yapmam, yarın da yapmayacağım. Memur çokalmıyor. Biz az alıyoruz, az. Sendikacılar olarak toplumun sıkıntılarınıdile getirmeye devam edeceğiz. Bu ülkede 12 bin 500 liraya nefes almaya çalışan emekliler, 17 bin liraya geçinen asgari ücretliler var.Sendikalı işçilerin ücretleri de bu düzeye geldi. Kamu dahil, özel sektör dahil işçilerin aldıkları ücretler ortada. Buradan sesleniyorum; bizim sıkıntılarımızı giderin. Siz duyana kadar Türkiye'nin 81 ilinde busıkıntıları dile getirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
“EVİNİ TAŞLAYANLARA FIRSAT VERMEYİN”
“Türk-İş sizsiniz. Kimi istiyorsanız onu seçin. Seçtikten sonra da evinizgibi, kapı gibi yanında durun. Zaman zaman bazı yerlerde arkadaşlarımız kendi evini taşlıyor. Onlara fırsat vermeyin. Onlar sermayenin eline fırsat veriyor. Bu ülke 100 senedir patronların kontrolünde. 6 ay sonra sözleşme görüşmeleri başlayacak. Sendika başkanlarının imza atmadığı şeye imza atmadım. Onlara sordum. Onlar da size soracaklar. Ne istiyorsanız... Sendika başkanları siz ne derseniz onu yapmakmecburiyetinde. İşçi meselesinde sıkıntılar had safhada. Dün de vardı. Bugün daha fazla var. Ben 30 senedir böyle bir ekonomik sıkıntı görmedim. Ekonominin kötü yönetildiğinin farkındayım. Sendika başkanları ailesi gibi işçiyi savunmazsa ölene kadar iki yakası bir araya gelmez" diyen Atalay, son olarak şunları söyledi; "Taleplerimizle ilgili 26 Ağustos'ta Çerkezköy'de, 3 Eylül'de Zonguldak'ta miting yapacağız. Meclis açıldıktan sonra Ankara'da Türkiye'nin en büyük mitingini yapacağız."
(Ankara/EVRENSEL)
TÜRK-İŞ İSTANBUL’DA “GELİR ADALETSİZLİĞİ”, İŞÇİLER “EK ZAM” DİYOR
Türk-İş’e bağlı sendikalar İstanbul’da Konfederasyonun İstanbul Bölge binası önünden gelir adaletsizliğine çözüm ve vergide adalet talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada konuşan Türk-İş İstanbul Bölge Temsilcisi Halil Fakı, “Yılbaşından günümüze kadar yine birlikte her şeyin fiyatı iki kat arttı. Emeklinin yoksulun geliri yerinde saydı. Bunun sebebi kim? Bizi yöneten siyasi iktidar. Biz bu açlığa artık dur demek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Fakı, “İnsanlar, yüksek kiralar sebebiyle, sağlıksız ortamlarda yaşamak zorunda kalıyor. Markete, pazara, temel tüketim ürünlerine, tepeden tırnağa her şeye her gün zam gelmeye devam ediyor. Geçen ay elektrik fiyatına, bu ay da doğalgaza yüzde 38 zam geldi. Yılbaşından günümüze kadar iğneden ipliğe her şeyin fiyatı 2 katına çıkarken, işçinin emeklinin, yoksulun geliri yerinde saydı Bunun sebebi kim? Bizi yöneten siyasi iktidar. Biz bu açlığa artık dur demek istiyoruz” şeklinde konuştu.
Açıklamada “Ücretliler için düzenlenen gelir vergisi tarifesinin ilk dilimi 2024 yılı için 110 bin TL. olarak belirlenmiştir. Geçmiş yıllarda yılın son aylarına kadar ikinci vergi dilimine girmeyen birçok işçi, günümüzde Mart ayında ikinci vergi dilimine girmektedir. Yılda fazladan bir buçuk aylık ücretini vergi olarak ödemektedir. Gelir vergisi tarifesi ilk basamağı, geçmiş yıllarda olduğu gibi, brüt asgari ücretin 12 katından az olmamalıdır. İşçi ücretlerinin üzerindeki vergi yükü azaltılmalıdır” vergi konusundaki talepleri sıralayan Fakı işçilerden alınan verginin yüzde 15’te sabitlenmesi gerektiğini belirtti.
TÜRK-İŞ “EK ZAM” DEMESE DE İŞÇİLER EYLEMLERE BU TALEPLE KATILIYOR
İstanbul’da basın açıklamasına katılan işçilerin çoğunluğunu Harb-İş, Koop-İş ve TÜMTİS üyesi işçiler oluşturdu. Açıklamada ve Türk-İş’in hazırladığı dövizlerde enflasyona TÜİK verilerine ve geçim sıkıntısına dikkat çekilirken Türk-İş’e bağlı sendikaların çoğunluğunun temsiliyet düzeyinde katıldı.
Açıklamaya katılan Belediye-İş üyesi bir işçi, “Şu an aldığım ücretle çocuklarıma istedikleri harçlıkları veremiyorum ek zam yapılmadan geçinmem mümkün değil. Bunun için sendikamla birlikte buraya geldim” şeklinde konuştu. “Savunma sanayii işçisi geçinemiyor” pankartını göstererek “benim en büyük talebim bir an önce zam yapılması” dedi.(İstanbul/EVRENSEL)
İZMİR | TÜRK-İŞ 3.BÖLGE TEMSİLCİLİĞİ: “İŞÇİLERDEN FEDAKÂRLIK BEKLEMEYİN”
İzmir’de Türk-İş 3.Bölge Temsilciliği önünde bir araya gelinen eyleme Türk-İş İzmir tüm şubelerinden temsilciler, şube başkanları, işçiler ve emekliler yoğun katılım gösterdi. Eylemde sıklıkla “Vergide adalet istiyoruz”, “Şimşek şaşırma sabrımızı taşırma”, “Sermayeye değil emekçiye bütçe” ve “Kıdemde tavan kaldırılsın” sloganları atılırken, basın metnini ise Türk-İş 3.Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak okudu.
“GERÇEK ENFLASYON AÇIKLANMAZSA EŞİTSİZLİK DAHA DA ARTACAK”
Yüksek enflasyon, adaletsiz vergi sistemi, güvencesiz çalıştırma ve kayıt dışı istihdam ile birlikte toplumun büyük çoğunluğunun yaşam şartlarının ağırlaştığını belirterek sözlerine başlayan Çakmak, “Mutlu bir azınlık dışında halkımız geçim sıkıntısıyla mücadele etmektedir. Bugün burada, yaşanan sorunlara dikkate çekmek ve bir an önce harekete geçilmesi için uyarıda bulunmak için toplandık. İşçinin, yoksulun dayanacak gücü kalmadı.
August 20, 2024
Büyükşehirlerde ev kiraları ortalama 15 bin liraya ulaştı. İnsanlar, yüksek kiralar sebebiyle, sağlıksız ortamlarda yaşamak zorunda kalıyor. Markete, pazara, temel tüketim ürünlerine, tepeden tırnağa her şeye her gün zam gelmeye devam ediyor. Geçen ay elektrik fiyatına, bu ay da doğalgaza yüzde 38 zam geldi. Önümüzdeki ay okullar açılacak. Eğitim masrafları altından kalkılamaz bir hal aldı. Analar, babalar ‘çocuğumuzu okula nasıl göndereceğiz’ diyor. İşçiler çocuklarının eğitim masraflarını şimdiden kara kara düşünüyor. Yılbaşından günümüze kadar iğneden ipliğe her şeyin fiyatı 2 katına çıkarken, işçinin emeklinin, yoksulun geliri yerinde saydı. Açıklanan enflasyon oranlarının kabul edilebilir bir yanı yoktur. Yaşanan enflasyon ile açıklanan enflasyon arasında uçurum vardır. İşçilere, emeklilere yapılan düşük zamlar, her geçen gün yoksulu daha da yoksul hale getirmektedir. İşçinin alım gücü hızla düşmektedir.
İşçilerin milli gelirden aldığı pay azalırken işverenlerin payı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde gelir adaleti hızla bozulmaktadır. Türkiye, gelir dağılımı eşitsizliğinde Avrupa’da birinci, dünyada 28. sıradadır. Gerçek enflasyon oranları açıklanmazsa bu eşitsizlik daha da artacaktır” diye konuştu.
“GELİR VERGİSİ ORANI YÜZDE 15’E SABİTLENMELİDİR”
Enflasyonun yükselmesinde hiçbir sebebi olmayan işçilerden, enflasyonu düşürmek için fedakarlık beklenemeyeceğini vurgulayan Çakmak, “Bu nedenle Tasarruf Tedbirleri Genelgesiyle çalışanın servis ve diğer haklarının kaldırılması kabul edilemez. Servis ve diğer haklar toplu iş sözleşmesi ile elde edilmiş kazanımlardır. Bunun genelgeyle ortadan kaldırılması, başta Anayasa’nın ilgili hükümleri olmak üzere, ILO normlarına ve uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Tasarruf, çalışanın servis ve diğer haklarının elinden alınarak değil kamuda ki israfın engellemesi ile sağlanmalıdır. İşçiler enflasyonun nedeni değil, mağdurudur. Enflasyonun bir an önce gerçek seviyesinde açıklanması için gerekli adımlar atılmalıdır. Ülkemizde gelir adaletini sağlamak için vergi sistemindeki adaletin sağlanması
gerekmektedir. Bu ülkenin sağladığı kaynakları kullanarak servet elde edenler, Topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmeli ve kazançları oranında vergi ödemelidir. Çok kazanandan çok az kazanandan az vergi alınmalıdır. Gelir vergisi tarife basamakları ve oranları acil olarak güncellenmelidir. Ücretliler için düzenlenen gelir vergisi tarifesinin ilk dilimi 2024 yılı için 110 bin TL olarak belirlenmiştir. Geçmiş yıllarda yılın son aylarına kadar ikinci vergi dilimine girmeyen birçok işçi, günümüzde Mart ayında ikinci vergi dilimine girmektedir.
Yılda bir buçuk aylık ücretini vergi olarak ödemektedir. Gelir vergisi tarifesi ilk basamağı, geçmiş yıllarda olduğu gibi, brüt asgari ücretin 12 katından az olmamalıdır. İşçi ücretlerinin üzerindeki vergi yükü azaltılmalıdır. İşçiler hem kaynaktan kesilen doğrudan vergi hem de harcamalar yoluyla dolaylı vergi ödemektedir. İşçiler üzerindeki doğrudan ve dolaylı vergiler azaltılmalıdır. Gelir vergisi oranı bütün işçiler için yüzde 15’de sabitlenmelidir. İşçilerin sosyal haklarından vergi kesilmemelidir” ifadelerini kullandı.
“SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİMİZDE BİRÇOK SORUN MEVCUT”
Enflasyon hareketlerinin çok fazla olduğu bu ekonomik ortamda, çerçeve protokolü
imzalanırken ücretler arasında sağlanan dengenin de bozulduğuna dikkat çeken Çakmak, “Çerçeve protokol kapsamındaki işçileri doğrudan etkileyen bu sorun, işyerlerinde huzursuzluğa yol açmaktadır. Bu sorun, çalışma barışını ve üretimi olumsuz noktaya taşıyabilecek niteliğe dönüşmektedir. Acilen ek çerçeve anlaşma protokolü yapılmalıdır. Söz konusu protokolde, yürürlük başlangıç süresi 1 Şubat ve ilerleyen aylarda olan toplu iş sözleşmelerinde ki ücret zammı oranının, yürürlük başlangıç süresi Ocak ayı olan toplu iş sözleşmelerinde uygulanan yüzde 24,73 zam oranından düşük olmayacak şekilde düzenleme yapılması gerekmektedir. Sosyal güvenlik sistemimizde birçok sorun çözüm beklemektedir. Geçmiş yıllarda reform adı altında yapılan düzenlemeler sistemi içinden çıkılmaz hale getirmiştir. Bu reformlar yapılırken ‘kara delik’ olarak ifade edilen sosyal güvenlik sistemi açıklarının kapatılacağı beyan edilmiştir. Söz konusu açıkları kapatmak için Sosyal Güvenlik Kurumunun giderlerinin azaltılması hedeflenmiştir. Bu hedef doğrultusunda emekli aylıkları hesaplama sistemi değiştirilmiştir. Emekli aylıkları bu düzenlemelerle hızla azalmaya başlamıştır. Maalesef günümüzde emekli aylığı ile geçinmek imkânsız hale gelmiştir. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumun açıkları kapanmamış daha da artmıştır. Değişen emekli aylığı hesaplama sisteminde işçinin ortalama kazancına enflasyon ve milli gelirdeki büyümenin yüzde 30’u eklenmektedir. Bu nedenle emekli aylığının miktarının belirlenmesinde enflasyon oranı çok önemli hale gelmektedir. Enflasyon hareketlerinin çok yüksek olması sebebiyle, Aynı işyerinde aynı dönemde çalışan iki işçiye emekli aylığı başvuru tarihleri farklı olduğu için farklı aylık bağlanabilmektedir. Bu sebeple enflasyon farkının yüksek olduğu bu dönemde, 2024 yılı içerisinde emekli aylığı talebinde bulunanların emekli aylıkları, 2025 yılında başvuracaklara göre daha fazla olacaktır. Bu durum birçok işçinin emeklilik başvurusu yapmasına sebep olmaktadır. Nitelikli çalışanlar oluşacak fark sebebiyle emekli olmayı tercih etmektedir. Bu mağduriyetin yaşanmaması için gerekli adımlar bir an önce atılmalıdır” diye belirtti.
“BOZULAN EKONOMİNİN BEDELİNİ BİZ ÖDEMEYECEĞİZ”
Son olarak mücadeleye devam edeceklerini belirten Çakmak, “Emeğimizin karşılığı olan gelirimizin, enflasyon verilerine kurban edilmesine karşı açık bir tavır alıyoruz. Bir kez daha belirtiyoruz: Hayat pahalılığı, yüksek enflasyon, adaletsiz vergi sistemi, işsizlik, kayıtdışı istihdam, güvencesiz çalıştırma sorunları altında ezilmeyeceğiz, bozulan ekonominin bedelini biz ödemeyeceğiz, 696 sayılı KHK ile kadroya giren işçilerin kanundan doğan haklarını aramaya devam edeceğiz, KİT’lerde ve kamuda taşeron işçilik sona erene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz, Örgütlenmenin önündeki engelleri tek tek aşacağız, Yaşasın TÜRK-İŞ, yaşasın ekmek, barış ve özgürlük mücadelemiz” diyerek sözlerini tamamladı. (İzmir/EVRENSEL)
ADANA’DA TÜRK-İŞ VERGİDE ADALET, İNSANCA YAŞAYACAK ÜCRET KİTLER’E KADRO İSTEDİ
Türk-İş 4. Bölge Temsilciliği, merkezi olarak alınan eylem kararları kapsamında yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı ve işçiler üzerindeki yükü yıl içinde her ay arttıran vergi sistemi nedeni ile Adana’da basın açıklaması gerçekleştirdi. Eyleme Adana’da bulunan binlerce üyesi Türk-İş’e bağlı sendikalardan yaklaşık 400 işçi ve sendikacı katıldı. Gündüz öğle saatinde yapılan eyleme işyerlerinde olan işçiler katılamadı. Eylem öncesinde iş yerlerinde çağrı yapan TÜMTİS’in eyleme kalabalık katıldığı eylemde sendikalar genel olarak temsili bir katılım gösterdi.
August 20, 2024
KATILIM TEMSİLİ DÜZEYDE KALDI
Eylemde bulunan işçiler ise dile getirdikleri acil talepler ve sloganları ile canlı bir görüntü ortaya koydu. Eyleme katılan işçiler, özellikle yüksek gelir vergisi uygulamasının sona erdirilmesi ve KİT’lere kadro verilmesi gibi talepleri ön plana çıkardı. “Vergide Adalet İstiyoruz” ve “Kıdeme Uzanan Eller Kırılsın” gibi sloganlarla dile getirilen bu talepler, işçilerin yaşam koşullarını daha da zorlaştıran mevcut vergi sistemine yönelik tepkisini ortaya koydu. TOLEYİS üyeleri, vergi adaletsizliğine karşı tepkilerini “Zordayız, Geçinemiyoruz” dövizleriyle gösterdi.
“GELİR VERGİSİ YÜZDE 15’E SABİTLENSİN”
Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, okuduğu basın açıklamasında, özellikle işçilerin ve yoksul kesimlerin üzerindeki ağır vergi yükü olduğuna dikkat çekti. Gülnar, “İşçilerin alım gücü hızla düşmekte, gelir adaleti hızla bozulmaktadır” diyerek, gelir vergisi oranlarının acilen güncellenmesi gerektiğini ifade etti. İşçilerin maaşlarının büyük bir kısmının vergi olarak kesildiğini ifade eden Gülnar, 2024 yılı için belirlenen gelir vergisi tarifesinin ilk diliminin yetersiz olduğunu vurguladı. Ayrıca, işçilerin hem doğrudan hem de dolaylı vergilerle ağır bir yük altında olduğunu dile getiren Gülnar, bu vergi oranlarının düşürülmesi ve gelir vergisi oranının yüzde 15’te sabitlenmesi gerektiğini söyledi.
EKONOMİNİN FATURASINI İŞÇİLER ÖDEMEYECEK
Gülnar, enflasyon oranlarının gerçek seviyelerde açıklanması gerektiğine de dikkat çekerek enflasyonun, işçilerin ücretlerinde yaratacağı tahribatın önüne geçilmesi için ek düzenlemeler yapılması gerektiğini dile getirdi. Gülnar, işçilerin insana yakışır koşullarda yaşama hakları için mücadele etmeye devam edeceğini belirterek, bozulmuş ekonominin faturasını işçilere ödetmeyeceklerini sözlerine ekledi. ayrıca özellikle vergi adaleti ve ücretlerin enflasyon karşısında korunması konularında taleplerini dile getirmeye devam edeceklerini belirten Gülnar, 26 Ağustos’ta Çerkezköy’de ve 3 Eylül’de Zonguldak’ta büyük açık hava mitingleri Meclis açılırken Ankara’da Meclis önü ya da Tandoğan’da eylem yapacaklarını hatırlattı. (Adana/EVRENSEL)
ANTEP’TE AÇIKLAMAYI TÜMTİS ÜYELERİ YAPTI
Antep’te Türk-iş “Zordayız, geçinemiyoruz” ve “Vergide adalet istiyoruz” talebiyle basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya Tümtis üyesi işçiler ve İl Temsilcisi Mahmut Canyurt’ta katıldı. Açıklamayı okuyan Türk-iş İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, “Hayat pahalılığı, yüksek enflasyon, adaletsiz vergi sistemi, işsizlik, güvencesiz çalıştırma ve kayıt dışı istihdam gibi sorunlar başta işçiler olmak üzere toplumun yaşam hayat şartlarını ağırlaştırmaktadır. Bugün burada yaşanan sorunlara dikkat çekmek ve bir an önce bu sorunların çözülmesi için buradan çağrı yapmak için bir araya geldik. Enflasyonun yükselmesinde hiçbir sorumluluğu bulunmayan işçilerden enflasyonu düşürmek için fedakârlık beklenmemelidir. İşçiler enflasyonun nedeni değil mağdurudur. Enflasyonun gerçek seviyede açıklanması için gerekli adımlar atılmalıdır.
Ülkemizde gelir adaletini sağlamak için vergi sisteminde adaletin sağlanması gerekmektedir. Bu ülkenin sağladığı kaynakları kullanarak servet elde edenler topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmeli ve kazançları oranında vergi ödemelidir. Çok kazanandan çok az kazanandan az vergi alınmalıdır. İşçiden hem doğrudan kesilen vergi hem de harcamalar yoluyla dolaylı vergi alınıyor. İşçiler üzerindeki doğrudan ve dolaylı vergiler azaltılmalıdır” dedi.
“MECLİSİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU İŞVEREN”
August 21, 2024
Açıklamaya katılan işçiler, vergi sisteminde ki bu usulsüzlüğü kabul etmeyeceklerini ve talepleri ile birlikte mücadele edeceklerini vurguladı. Gazetemize konuşan bir işçi “Vergi sisteminden dolayı meydanlara geldik. Mesaiden izin alarak geldik. Ne yazık ki bazı arkadaşlarımız Mesaiden izin alamadı. Bugün burada açıklamamızı yaptık, sesimizi daha da yükselteceğiz. Meclisin yüzde 95’i işveren. Tabii ki işlerine gelmiyor ama biz haklarımızı meydanlarda savunacağız.” dedi.
Bir diğer işçi, adaletsiz vergi sisteminden şikayetçi olduğunu belirterek ocak ayında aldıkları maaşı nisan ya da mart ayında göremediklerini maaşlarının her ay düştüğünü ve artık geçinemediklerini belirtiyor. Ev kiraları 15 bin lira oldu, aldığım maaş 29 bin lira benim üç çocuğum okuyor nasıl yetiştireceğim bilmiyorum, diyor.
“GEÇ KALINMIŞ BİR EYLEM”
TÜMTİS İl Temsilcisi Mahmut Canyurt ise şunları söyledi: “Geç kalınmış bir eylem gerçekleştirdik bugün, emekçilerin inim inim inlediği bir dönemde her şeye rağmen bir adım atıldı. Bu süreçte de TÜMTİS olarak elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışacağız. Sadece işçiler değil, emekliler, esnaf, işsizlerin de eylemlere destek vermesi lazım. En son TÜRK-İş’in belirttiği gibi Ankara’da miting olacak. O zamana kadar eylemlere devam edeceğiz, diye belirtti. (Antep/EVRENSEL)
TÜRK-İŞ DENİZLİ'DE YAPTIĞI AÇIKLAMADA VERGİDE ADALET İSTEDİ
Türk-İş Denizli İl Temsilciliği, il binası önünde açıklama yaparak hayatpahalılığına vergide adaletsizliğe tepki gösterdi. Açıklamaya Türk-İş'ebağlı sendikaların yanı sıra EMEP, CHP, TKP, Vatan Partisi temsilcileridestek verdi. Açıklamayı Türk-İş Denizli İl Temsilcisi Yakup Çetinokudu. Enflasyona, hayat pahalılığına, vergi adaletsizliğine karşısloganlar atıldı.
"BOZULAN EKONOMİNİN FATURASINI ÖDEMEYECEĞİZ"
Açıklamayı okuyan Türk-İş İl Temsilcisi Yakup Çetin ev kiraları vefaturalardaki artışa dikkat çekerek işçilerin geçirmediğini dilegetirdi. Kıdem tazminatı tavanına da tepki gösteren Çetin, "Emeğimizinkarşılığı olan gelirimizin, enflasyon verilerine kurban edilmesine karşıaçık bir tavır alıyoruz. Bir kez daha belirtiyoruz! Hayat pahalılığı,yüksek enflasyon, adaletsiz vergi sistemi, işsizlik, kayıtdışı istihdam,güvencesiz çalıştırma sorunları altında ezilmeyeceğiz, bozulanekonominin bedelini biz ödemeyeceğiz" dedi. Açıklama sloganlarla sonaerdi. (Denizli/EVRENSEL)
DİYARBAKIR: QUR’ANIMA GEÇİNEMİYIX
Yol-İş, Sağlık-İş, Tez Koop-İş, TGS ve Türk-İş’e bağlı birçok sendikanın katıldığı açıklama Türk-İş Diyarbakır Bölge Temsilciliği önünde yapıldı. İşçiler sık sık “AKP şaşırma sabrımızı taşırma”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek”, “Vergide adalet istiyoruz” sloganları attı. Açıklama Türk İş Bölge Temsilcisi Bahri Zülküf Karakoç tarafından okundu. (Diyarbakır/EVRENSEL)
KOCAELİ’DE İNSAN HAKLARI PARKINDA BİR ARAYA GELDİLER
Kocaeli'de Türk-İş'e bağlı sendikalara üye işçiler İnsan Hakları Parkında açıklama yaptı. Açıklamada "İşçiler ele ele genel greve", "İşçiler açken patrona huzur yok", "Vergide adalet istiyoruz", "Birleşe birleşe kazanacağız", "Patronlar sarayda işçiler meydanda" sloganlarını attı.
Basın açıklamasını Türk-İş Kocaeli Temsilcisi Ali Bostan okudu. Açıklamada, özetle şu ifadeler yer aldı: "Yoksulluğa, hayat pahalılığına, vergide adaletsizliğe, esnek çalışmaya dur demek için bugün bir araya geldik. Bizler Türk-İş Sendikası olarak yapmış olduğumuz eylem planlarımızı taleplerimiz karşılık bulana kadar paylaşacağız. Haklı taleplerimiz karşılık bulmazsa iş yerlerimizde kısmi iş bırakma eylemleri düzenleyeceğiz"
August 20, 2024
Yılbaşından günümüze kadar iğneden ipliğe her şeyin fiyatı 2 katına çıkarken, işçinin, emeklinin, yoksulun geliri yerinde sayıldığının ifade edildiği açıklamada, "Gelir vergisi tarife basamakları ve oranları acil olarak güncellenmelidir. İşçi ücretlerinin üzerindeki vergi yükü azaltılmalıdır. İşçiler hem kaynaktan kesilen doğrudan vergi hem de harcamalar yoluyla dolaylı vergi ödemektedir. İşçiler üzerindeki doğrudan ve dolaylı vergiler azaltılmalıdır. Gelir vergisi oranı bütün işçiler için yüzde 15'de sabitlenmelidir. İşçilerin sosyal haklarından vergi kesilmemelidir" ifadeleri yer aldı. (Kocaeli/EVRENSEL)
ZONGULDAK: BEDELİ BİZ ÖDEMEYECEĞİZ
Zonguldak’ta Türk-İş Bölge ve İl Temsilciliklerince okunan basın açıklaması Madenci Anıtı'nda yapıldı.
Türk-İş Zonguldak İl Temsilcisi ve Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Merkez Servisleri Şube Başkanı Aysel Yaman Kocabaş tarafından okunan basın açıklamasına TÜRK-İŞ'e bağlı Sendikalar, GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, GMİS Genel Mali Sekreteri Yalçın Yiğit, GMİS'e bağlı şubelerin başkan ve yöneticileri, Türk Metal Sendikası Kdz. Ereğli Şube Başkanı Altan Kalfa ve şube yöneticileri, Belediye İş Sendikası Zonguldak Şube Başkanı Osman Karataş, Tes-İş Sendikası Zonguldak Şube Sekreteri Mustafa Bayram ile GMİS, Türk-Metal, Belediye-İş, Tes-İş Sendikasına üye işçiler katıldı. TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı ile KESK'e bağlı sendikaların şube başkan ve yöneticileri de basın açıklamasına katılarak destek verdi.
TÜRK-İŞ İl Temsilcisi Aysel Yaman Kocabaş, "TÜRK-İŞ olarak işçinin, emeklinin insana yakışır koşullarda bir hayatı olsun diye mücadele ediyoruz. Çalışanın, emeklinin hakkını arıyoruz. Sokaktaki enflasyonu en iyi biz biliyoruz. Üyelerimiz başta olmak üzere tüm emekçilerin taleplerini dile getiriyoruz. Emeğimizin karşılığı olan gelirimizin, enflasyon verilerine kurban edilmesine karşı açık bir tavır alıyoruz. Bozulan ekonominin bedelini biz ödemeyeceğiz" dedi. (Zonguldak/EVRENSEL)
ESKİŞEHİR
Türk-İş Genel Merkezinin aldığı kararla vergide adalet talepliaçıklama Eskişehir'de de gerçekleşti. Türk-İş'e bağlı Türk Metal,Kristal-İş, Tekgıda-İş, Şeker-İş, Harb-İş, Demiryol-İş, Tes-İş,Belediye-İş, Selüloz-İş ve Tez Koop-İş'e üye ve yöneticiler katıldı. Ayrıca Emek Partisi de eyleme destek verdi.
Ulus Anıtında toplanan işçiler sık sık, "Vergide adalet gelirde adalet”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “İş ekmek yoksa barış da yok” sloganları atıldı.
İşçi katılımının zayıf olduğu eylemde kamu işçilerinin ek zamtalepli pankartları da dikkat çekti. Yine kamu işçileri "Seyyanenhakkımız söke söke alırız" sloganları attı. Daha sonra ortak basınaçıklaması okundu. (Eskişehir/EVRENSEL)
TÜRK-İŞ DERSİM TEMSİLCİLİĞİ: İŞÇİDEN FEDAKARLIK BEKLEMEYİN
Türk-İş Dersim Temsilciliği, “Zordayız, geçinemiyoruz” ve “Vergide adalet istiyoruz” talebiyle Sanat Sokağı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan Türk-İş Dersim Temsilcisi Bedri Kırmızıtoprak işçilerin, geçinemediklerini, vergide adalet istediklerini söyledi.
Kırmızıtoprak, "İşçiden fedakarlık beklemeyin, işçinin dayanacak gücü kalmadı, enflasyon oranları kabul edilemez, gerçek enflasyon oranları açıklansın, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmalı, kıdem tazminatının gasbına hayır” dedi.
Türk-İş Dersim Temsilciliği, “Zordayız, geçinemiyoruz” ve “Vergide adalet istiyoruz” talebiyle Sanat Sokağı'nda basın açıklaması yaptıhttps://t.co/L8VIR6I9XZ pic.twitter.com/TGmd5LWnNo
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) August 20, 2024
(Dersim/EVRENSEL)
TÜRK-İŞ KAYSERİ: GÜVENCESİZ ÇALIŞMA KOŞULLARI ALTINDA EZİLMEYECEĞİZ
Türk-İş Kayseri İl Temsilciliği, Kayseri Cumhuriyet Meydanı’nda artan hayat pahalılığına, vergide adaletsizliğe ve düşük ücretlere dair basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Türk-İş’e bağlı; Yol-İş, Sağlık-İş, Türk Metal, Demiryol-İş, Teksif, Harb-İş şubeleri ve üye işçiler katıldı. Açıklamayı Yol-İş Kayseri Şube Başkanı Atila Özmel okudu.
“İNSAN ONURUNA YAKIŞIR ÜCRET İSTİYORUZ”
“İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız”, “İş Emek Özgürlük”, “Vergide Adalet İstiyoruz”, “Kıdemde Cam Tavanı Kıracağız”, “İnsan Onuruna Yakışır Ücret” sloganlarının atıldığı açıklamada Atila Özmel, güvencesiz çalışma koşullarının altında ezilmeyeceklerini belirtti ve “ek zam” vurgusu yaptı. Basın açıklamasına katılan işçiler ise kamu işçilerinin asgari ücrete yakın maaş aldıklarını, vergide adalet olmadığını ve bu durumun işçinin belini büktüğünü ve eşit işe eşit ücret istediklerini ifade etti.
İstediklerini alamamaları durumunda ise eylemlerin sayısının artması gerektiğini düşünen işçiler, önceden kıdem tazminatı ile bir ev alındığını ancak şu an tablonun tersine olduğunu ve kıdem tazminatında cam tavanın kırılması gerektiğini vurguladı. Basın açıklamasına genç işçilerin katılımı ise dikkat çekti.
“Güvencesiz çalışma koşulları altında ezilmeyeceğiz”
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) August 20, 2024
Türk-İş Kayseri İl Temsilciliği, Kayseri Cumhuriyet Meydanı’nda artan hayat pahalılığına, vergide adaletsizliğe ve düşük ücretlere dair basın açıklaması gerçekleştirdihttps://t.co/L8VIR6IHNx pic.twitter.com/LcW17PBxYL
(Kayseri/EVRENSEL)
SAMSUN
DÜZCE
BOLU
İŞÇİLER GÖSTERMELİK EYLEM İSTEMİYOR
81 ilde il temsilcilikleri ve bölge binaları önünde basın açıklamaları yapacağını duyurmasının ardından 26 Ağustos’ta da Çerkezköy’de ve 3 Eylül’de de Zonguldak’ta miting yapacağını duyuran Türk-İş’e işçiler ise göstermelik eylemlerin dışına çıkılarak, üretimi etkileyecek eylemlerin yapılmasını istemişti.