Adana’da bilim ve sanat ilişkisi tartışıldı
Fotoğraf sanatçısı Özcan Yaman, Adana’da Evrensel Kültür Dergisi’nin düzenlediği “Bilim ve Sanat” konulu söyleşiye katıldı. Munzur Cafe’de düzenlenen etkinliğe yüzün üzerinde katılım oldu.Konuşmasında dünyada olan bütün gelişmelerin kültürle ilgili olduğunu ifade eden Ya
Konuşmasında dünyada olan bütün gelişmelerin kültürle ilgili olduğunu ifade eden Yaman, insanlık tarihinin kültürel gelişiminden bahsetti.
İnsanların kan bağlarına göre sınıflandırıldığı dönemde soylu kökenden gelmeyen ama onlar gibi ayrıcalıklara sahip olan tüccarlar sınıfının doğduğunu anlatan Yaman, bir dönemi açıp 2 papa, 2 kraliçe seçtirecek güce ulaşan Medici Ailesinin bu gücü sanatçılara sponsor olup sanatın gücünü kullandığına dikkat çekti.
Rönesans, hümanizm derken sanatla birlikte sanayi devriminin oluştuğundan bahseden Yaman, maddi gereksinimleri karşılayan bilim ve kavramsal düşünmeyi sağlayan sanatı insanlığın kültürel gelişimini sağlayan iki ana damar olarak tanımladı. Ses ve yazının toplumlarda önemli yere sahip olduğunu ifade eden Yaman, Sanayi Devrimiyle birlikte görüntünün de hem sanat, hem bilim alanında yerini aldığını belirtti.
1839’da Fransa Bilimler Akademisi tarafından tescillenen “fotoğraf”ın ilk örneğinin 1827’de çekilen bir çatı katının görüntüsü olduğunu dile getiren Yaman, fotoğrafın bilim sayesinde ortaya çıktığını ve aynı zamanda bilime MR, röntgen, teleskop gibi icatlara katkıda bulunduğuna değindi.
Bilim ve sanatın insanlık yararına kullanılabileceği gibi kimin elinde olduğuna bağlı olarak insanlığa karşı da kullanılabileceğini Paris Komünü’nden örnekler vererek aktaran Yaman, zaferin anısı olarak bütün barikatların fotoğraflarının çekildiğini ama burjuvazi yumruğunu indirdiğinde sağ kalan komün direnişçilerinin de çekilen fotoğraflardan tespit edilip katledildiğinden bahsetti.
Sanat eserinin parayla ölçüldüğü bu dünyada devrimcilerin durması gereken yerin kişisel koleksiyon yapanlara eser satmak değil, kamusal alanda özgür ve serbestçe kullanımını sağlamak olduğunu vurgulayan Yaman, sendikalar ve emekten yana örgütlerin sanatın gücünün farkına vararak yaptıkları siyasal ya da toplumsal hareketleri sanatla görünür hale getirmek gibi bir sorumlulukları olduğuna dikkat çekti. (Adana/EVRENSEL)