20 Ağustos 2024 15:07

Akcanlar Tekstil işçilerinin girdiği yol Başpınar’ın ortak yolu

Son dönem başka birçok fabrikada yedili sisteme geçileceğine dair söylentiler yayılıyor. O nedenle bugün Akcanlar Tekstil işçilerinin giriştiği yol Başpınar işçilerinin tamamı açısından kritik bir yol

Fotoğraf: Sinan Şahin

Paylaş

Mesut BAYLAV
Antep

Antep’te son yıllarda genellikle doğrudan ücret artışı talepli işçi eylemleri olurken, eylemlerin hepsi doğrudan fiili iş bırakma eylemleri şeklinde gerçekleşiyor.

2024 yılında Başpınar’da beklenen hareketlilik olmasa da birkaç gündür patronun çalışma düzenini yedili sisteme geçirmek istemesine ve yüksek vergi kesintilerine karşı iş bırakan Akcanlar Tekstil işçilerinin eylemi dördüncü gününde sürüyor. Akcanlar Tekstil’de gerçekleşen eylem doğrudan ücret talepli bir eylem olma özelliği taşamasa da vergi kesintilerinin patronlar tarafından ödenmesi talebi elbette ücret talebini içeriyor. Ancak eylemin fitilini ateşleyen esas mesele yedili sistem dayatması. Bu dayatma, işçilerin çalışma koşullarının doğrudan değiştirilmek istenmesine karşı girişilen bir eylem olma özelliğini taşıyor. Akcanlar işçilerinin mücadelesinin bu açıdan da önemli bir noktada durduğunu ifade edelim.

Antep’te temmuzda zam talebi etrafından fabrikalarda herhangi bir hareketlilik olmadığına ve bunun sebeplerine dair geçtiğimiz günlerde bir tartışma sürdürmüş, önümüzdeki dönem özellikle çalışma koşullarının ağırlaştırılacağına dair hamlelerin geleceğini de ifade etmiştik. Bu hamlelerden birinin de yedili sisteme geçiş olduğunu söyleyebiliriz. Yedili sistem, işçinin sabit olan pazar günü tatilinin gasbı anlamına gelirken bu durum pazar mesaisinin de kalkması, işçilerin hafta tatilinin belli aralıklarla değişmesi demek oluyor. Yine bu işçilerin tatil günlerinde birbirleri ile buluşamaması, çocukları ve ailesi ile vakit geçirmesinin azalması demek. Yedili sistemi Antep’te az sayıda fabrika uyguluyor. Ancak özellikle son bir yıl içerisinde birçok fabrikada yedili sisteme geçiş tartışmaları patronlar tarafından dillendiriliyor. En son 2023 yaz aylarında Eruslu’ya ait fabrikalarda yedili sisteme geçiş hamleleri yapılmış ancak işçilerin tepkileri; tepkilerin sosyal medyaya yayılması, hayata geçirilmek istenen uygulama ve tepkilerin Milletvekili Sevda Karaca tarafından Mecliste gündem edilmesi gibi birçok tepkinin sonucunda fabrika yönetimi açıklama yaparak yedili sisteme geçilmeyeceğini duyurmuştu. Ancak bu durum tehdidin geçtiği anlamına gelmiyor. Ki aradan biraz zaman geçtikten sonra Eruslu’da yeniden yedili sistem meselesi gündem edildi. Henüz bir adım atılmadı ancak patronların işçilerin tepkilerini yokladığını söyleyebiliriz.

BAŞPINAR İŞÇİLERİ İÇİN KRİTİK EŞİK

Yine son dönem başka birçok fabrikada yedili sisteme geçileceğine dair söylentiler yayılıyor. O nedenle bugün Akcanlar Tekstil işçilerinin giriştiği yol Başpınar işçilerinin tamamı açısından kritik bir yol. Diğer fabrikalardan işçilerin desteği ve dayanışması da çok önemli. Akcanlar işçilerinin kaybetmesi demek yedili sistemin hızla diğer fabrikalarda da uygulanmaya zorlanması demek.

Önümüzdeki dönem fabrikalarda çalışma koşullarının ağırlaştırılmasına yönelik hamleler Akcanlar’da yaşandığı gibi patlamaları beraberinde getirebilir. Bu bazen yedili sistem bazen daha fazla makineye baktırmaya zorlama yoluyla olabilir. Ki geçtiğimiz haftalarda Has Çuval fabrikasında daha fazla makineye bakma meselesi gündem olmuş işçilerin tepkileri sonucu geri çekilmişti. Yine vergi kesintileri de işçilerin yaşam koşullarını dünden daha fazla ağırlaştırıyor ve patronların neredeyse vergi vermediği bu vergi düzeni dünden daha fazla tartışılıyor. Bugünün ve yarının ana gündemlerinden biri de bu olacaktır.

ÖNCEKİ HABER

SES: "Sağlık Bakanı, sağlık emekçilerinin sorunlarını yine görmezden geldi"

SONRAKİ HABER

Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı metro inşaatında ücretlerini alamayan işçilerden vincin tepesinde eylem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa