20 Ağustos 2024 19:32

Deprem konutu inşaatında bir ayda 3, bir yılda 6 işçi yaşamını yitirdi

Adıyaman merkez İndere köyünde yapımı süren deprem konutu inşaatlarında bir ayda 3, bir yılda 6 işçi yaşamını yitirdi.

Arşiv | Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Diyarbakır

Adıyaman’da İndere köyü yakınlarındaki deprem konutları inşaatında çalışan 43 yaşındaki Ramazan Uyar geçtiğimiz gün elektrik akımına kapılarak yaşamını kaybetti. Yaşanan işçi cinayetini sosyal medya hesabından duyuran İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, yaşanan işçi cinayetinin İndere köyü deprem konutlarında bu ay tespit edebildikleri üçüncü, bu yıl ise altıncı işçi ölümü olduğunu paylaştı.

Yaşanan işçi cinayetlerine ilişkin konuştuğumuz İSİG Meclisi Genel Koordinatörü Murat Çakır, yaşanan cinayetlerin temelinde yatan nedenin hızlı çalışma baskısı olduğuna dikkat çekti. “Özellikle deprem bölgesinde inşaatları hızlı yapma, yetiştirme süreci var, birinci sebep bu” diyen Çakır, yaşanan iş kazanlarında ya da cinayetlerdeki ikinci nedenin de taşeron çalıştırma olduğunu işaret etti. Çakır, “İnşaatların çoğu taşeronlar tarafından yapılıyor ve burada ana işveren göründüğü kadarıyla TOKİ. Bu inşaatları denetleyemediğini değil denetlemediğini gösteriyor” dedi.

“MALİYETLİ DENİLEREK ÖNLEM ALINMIYOR, DENETİM YOK”

İş güvenliği önlemlerinin bir maaliyet olarak göründüğü için alınmadığına da vurgu yapan Çakır, “Devletin de herhangi bir denetim yaptığına dair belirti yok. Özellikle deprem bölgelerinde daha fazla denetim yapması gerekir ama bunu görmüyoruz, buna dair hiçbir emare yok. Eğer varsa bunu da kamuoyu ile paylaşmaları gerekir” diye konuştu.

Özellikle inşaat iş kolunda yoğun bir kayıt dışı emek olduğunu ifade eden Çakır şöyle devam etti: “Türkiyeli işçilerin dışında kayıt dışı çalışan göçmen işçiler de var. Yanlış bilmiyorsam yakın zamanda İndere’de ölen işçilerin ikisi göçmen. Biri Suriyeli biri İranlı olması gerek. Bir de inşaat iş kolunda örgütlülük yok gibi. İnşaat sendikaları örgütlenme faaliyetlerine girseler de işten atılma tehdidi, kayıt dışılık, örgütlenme imkanlarının kısıtlılığı, engeller nedeniyle örgütlenme sınırlı. Bu durumlar genel olarak ölümleri getiriyor.”

ÖLÜMLERİN HEPSİ ENGELLENEBİLİR

Ölümlerin hepsinin engellenebilir olduğunu da belirten Çakır, “Özellikle yüksekten düşmeler. İndere’de olan olayda iskele çökmüştü. İskele nasıl çöker, izaha muhtaç bu. Demek ki iskele yanlış kurulmuş. 3 kişi düşmüştü, bir kişi olay günü hayatını kaybetmişti, biri dün hayatını kaybetti, biri de ağır yaralı olarak hâlâ hastanede. Bu ay inşaatlardaki ölümler gözle görülür biçimde artış gösteriyor. Deprem bölgesinde yıkım sonrası inşaatlarda artış var, TOKİ’lerin yapılmaya başlanmasıyla çok fazla ölüm haberleri geliyor buralardan” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Dilruba Y. hakkında tutukluluğuna devam kararı verildi

SONRAKİ HABER

Uşak'ta elektrik akımına kapılan inşaat işçisi ağır yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa