20 Ağustos 2024 19:57
Son Güncellenme Tarihi: 21 Ağustos 2024 16:09

İlhan Sami Çomak’ın tahliyesine keyfi erteleme

30 senedir cezaevinde tutulan Şair Yazar İlhan Sami Çomak'ın tahliyesi İdare ve Gözlem Kurulu'nun oybirliğiyle aldığı kararla 3 ay daha uzatıldı. Vasisi İpek Özel bu kararı beklemediklerini söyledi.

İlhan Sami Çolak | Fotoğraf: x/@ilhan_comak

Paylaş

Şeyma AKCAN
İstanbul

30 yıldır cezaevinde tutulan Şair Yazar İlhan Sami Çomak’ın tahliyesi saatler kala İdare ve Gözlem Kurulunun oybirliğiyle aldığı kararla üç ay daha ertelenerek engellendi. Karara ilişkin Çomak’ın sosyal medya hesabından “Ben iyiyim. Güçlü ve ayaktayım. Siz de güçlü olun. Yeni bir durum değil bizim için bu gelişme. Buradan başı dik çıkacağım, önemli olan budur” mesajı paylaşıldı.

Gazetemize konuşan Çomak’ın hukuki vasisi İpek Özel, “Beklemiyorduk böyle bir kararı, gerekçeli karar henüz gelmedi. 9 senedir Silivri’de kalıyor. Son senesinde tek başındaydı. Denetimli serbestlik hakkını kullanamadı. Disiplin cezası yok, iyi halle ilgili problem yok. Hukuk yerini bulmuş olsaydı böyle olmazdı” dedi.

"TAHLİYE KOŞULLARI OLUŞMUŞTU"

Çomak’ın avukatı Hakan Bozyurt ise “Çomak'ın 30 yıl bilfiil tutuklu kalarak geçirdiği hapishaneden 21 Ağustos 2024 tarihinde koşullu salıvermesi koşulları oluştuğundan tahliyesini beklemekteydik. Ancak Hapishane İdare ve Gözlem Kurulu dün aldığı karar ile İlhan Sami Çomak'ın ‘iyi halli olmadığı’ kararı sebebiyle 3 aylık tahliyesini erteleme kararı almıştır” dedi.

"SUBJEKTİF DEĞERLENDİRMELERE DAYALI"

Tahliyenin engellenmesine ilişkin kararın değerlendirmesinde “gelişim puanın yüksek olduğu”; gözlem değerlendirme raporlarında ise “Hükümlünün hakkında düzenlenen raporlarda genel olarak olumsuz bir durum yok ise de” ifadelerine yer verilmesine rağmen kararda şu ifadeler yer aldı:

“Hükümlünün ceza infaz kurumunda geçirdiği uzun sürenin suç ve suç algısına karşı tutum ve davranış  değişikliği konusunda caydırıcı bir etki yaratmadığı, kişide suç algısının ve suça yönelik farkındalığın oluşmadığı, suç işleme yönelimi ve kendisini suça iten etkenlerin halen devam ettiği, yeniden suç işleme ve topluma zarar verme riskinin düşük olmadığı anlaşılmakla; hükümlünün suç islemesini engelleyen etkenlerin güçlendirilmesi, mükerrer suçluluğun önlenmesi, toplumun suça karşı korunması, hüküm almasına neden olan suçların kendisi, mağdurlar ve toplumda üzerinde bıraktığı kötü etkiler hakkında farkındalık kazanması maksadıyla, iyileştirme programlarına alınarak bir süre daha gözlemlenmesine devam olunması gerektiği anlaşılmış olup hükümlünün koşullu salıverilmesi hususunda iyi halli olmadığı değerlendirilmiştir.”

Av. Hakan Bozyurt iyi halli olmama kararının subjektif değerlendirmelere dayandığını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Uşak'ta elektrik akımına kapılan inşaat işçisi ağır yaralandı

SONRAKİ HABER

Eren Erdem CHP'den istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa