21 Ağustos 2024 00:11

İzmir’deki yangın bölgesini ziyaret eden KESK: Önlemler daha öncesinde alınabilirdi

Yamanlar yangınından etkilenen ve 17 evin yandığı Onur Mahallesini ziyaret eden KESK heyeti, gerçek sorumluların ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: Evrensel 

Reklam

KESK İzmir Şubeler Platformu, KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak’ın katılımıyla İzmir’in Karşıyaka ilçesi Yamanlar Karatepe mevkisinde başlayan yangında etkilenen ve 17 evin yandığı Bayraklı ilçesine bağlı Onur Mahallesinde, dayanışma ziyareti ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

Konuşmasını yapan Tarım Orman-Sen Genel Başkanı Serap Baysal, “13 Ağustos’tan bu yana İzmir, Manisa, Aydın başta olmak üzere ülkenin birçok yerinde orman yangınları var. Maalesef bilinçsiz ve hunharca kullandığımız doğamızı, ormanımızı ve ormanda yaşayan canlılarımızı kaybediyoruz” diyerek başladı. Tarım bakanının sözlerini hatırlatarak devam eden Baysal, “Her ne kadar tarım bakanı ‘canlı kaybımız olmadı’ desede ekosistemin dengesini sağlayan yüzlerce canlıyı kaybettik” dedi.

“Diyanete bu kadar çok bütçe ayrılacağına son 5 yıldır ülkede durmak bilmeyen orman yangınlarına müdahale etmek için yangın söndürme filosu alınsaydı bu mahallede yaşayan halk bu acıları yaşamazdı” diyen Baysal, “Bugün bu mahalledeki herkes barınma kaygısıyla yaşıyor. Bizler de KESK heyeti olarak gerekli raporları tutup bildireceğiz” diye ekledi.

TEK SORUMLU YANGININ ÇIKMASINA SEBEP OLANLAR DEĞİL”

Baysal’ın ardından konuşmasını yapan KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak ise, “Bu ülkede ay geçmiyor ki bir felaketle karşı karşıya kalmayalım” dedi. Her doğa olayından sonra bir suçlu arandığını belirten Koçak, “Suçluya bazen mangal yakanlar, bazen sabotaj deniliyor. Asıl sorunun ne olduğunu iyi tanımlamak zorundayız. Bir yerde elbette yangın başlayabilir, birileri yanlış yapabilir. Ama birilerinin yanlış iş yapması, yangın çıkmasına ve hektarlarca alanın yanmasına sebep oluyorsa oradaki sorumlu sadece yangının çıkmasına sebep olanlar değildir. O yangını söndürme sorumluluğu olanların sorumluluklarını yerine getirmemesi de sebeptir” diye konuştu.

Onur mahallesinde yaşayan bir vatandaşla konuştuğunu aktaran Koçak, “Konuştuğumuz kişi tam bir gün boyunca karşı tepelerin yandığının bilgisini yetkililere ulaştırdığını ve bilgilendirmeden sonra gelmedikleri için saatte 1 tekrar tekrar arama yaptığını ama maalesef bu aramaları sonuçsuz kaldığını ve yeterince iyi bir müdahale olmadığı için evini kaybettiğini dile getirdi. Artık onun kaygısı o günkü kaygısının dışında. O gün orda yanan ağaçları düşünüyordu bugün nasıl yaşayacağını düşünüyor. Artık bir evinin olup olamayacağının kaygısını yaşamaya başlamış” dedi.

Bu çaresizliğin bu ülkede çok görüldüğünü dile getiren Koçak, “Artık bu halkın bu çaresizliğe mahkum olmaması gerektiğini yüksek sesle söylemek zorundayız. Gerçek şu eğer iklim değişikliğine katkıda bulunuyorsanız, rant için uluslararası sermayeye peşkeş çekiyorsanız, siz bu yangınların sorumlusu olursunuz. Bu ülkede yaşayan insanların gelecekle ilgili kaygılarının ortadan kalkması için mücadele etmek zorundayız” ifadelerini kullandı. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam