Eğitim sendikaları: Artan masraflar eğitim hakkını engelliyor
Eğitim alanında örgütlü olan sendikaların yöneticileri, eğitim masraflarındaki fahiş fiyatlara dikkat çekerek, bu durumun en fazla yoksul ailelerin çocuklarını olumsuz etkilediğine işaret etti.
Fotoğraf: Vural Nasuhbeyoğlu/Evrensel
Eğitim alanında örgütlü olan sendikaların yöneticileri, okulların açılmasına kısa bir süre kala eğitim masraflarındaki fahiş fiyatlara dikkat çekerek, bu durumun en fazla yoksul ailelerin çocuklarını olumsuz etkilediğine işaret etti.
Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay, üniforma, çanta, kırtasiye ürünleri ve kayıt ücretleri derken artan maliyetler karşısında velilerin çocuklarının temel eğitim ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektiğini söyledi.
Bazı devlet okullarında sürdürülen “kayıt ücreti” uygulamasının eğitimi zedelediğini ve toplumsal eşitsizliği derinleştirdiğini söyleyen Özbay, şunları kaydetti: “Bu anlayış yüzünden bir veli için devlet okullarına çocuğunu kaydetmek de orada okumaya devam etmesini sağlamak da ciddi bir maliyet haline gelmiştir” dedi. Özbay, devlet okullarında okumanın ciddi bir maliyet haline geldiğini ve bunun eğitim hakkını tehdit ettiğine işaret ederek yapılması gerekenleri sıraladı: “Eğitim materyallerinin fiyatları kontrol altında tutulmalı, temel ihtiyaçlar devlet tarafından karşılanmalı ve okullarda velilerden kayıt ücreti talep edilmesi kesinlikle yasaklanmalı.”
Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak da derinleşen yoksullukla birlikte çocukları için okul hazırlığı yapan velilerin masrafları karşılama konusunda güçlük çektiğini söyledi. Okul ihtiyaçlarındaki artışın enflasyonun çok üstünde seyrettiğine vurgu yapan Irmak “Asgari ücret 17 bin TL ama ilk ve orta okula giden her bir öğrenci için aylık, 4 bin lira ile 11 bin lira arasında okul harcaması yapıldığı gerçeği ortada. Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı, önce ikili eğitim yapan okullara taşımalı gelen öğrencilerin yemeğini kesti. Sonra Köy okullarında taşıma gelen ve öğrenci sayısı 10’un altında öğrencilerle, 30 kilometre uzakta olan öğrencileri taşımayacağı kararını aldı. Bu kadar yoksulluğun içinde devletin asli görevi bu çocukların en iyi şartlarda okullaşmasını sağlamakken, tasarruf tedbirleri doğrultusunda özellikle yoksul aile çocuklarının okuma hakkının bizzat MEB eliyle dolaylı da olsa engellendiğine tanık oluyoruz” dedi. (Ankara/ANKA)