Kamp Armen yeniden doğuyor
Hrant Dink’in de aralarında olduğu bin 500 yetim çocuğa 21 yıl kucak açan Tuzla’daki Kamp Armen’in yarım kalan inşaatına yeniden başlandı.
Temeli 6 Ocak 1962 tarihinde atılan Kamp Armen’in inşaatında yaşları sekiz ila 12 arasında değişen 30 çocuk çalıştı. Tıpkı (soldan itibaren) Hagop Kaldılı, Ohannes Tecer, Avak Çetin, Nazaret Vartanya ve Manuk Kalaycı gibi. (Fotoğraf: Garabet Orunöz arşivi)
İskender ÖZSOY
Aralarında Agos Gazetesi'nin öldürülen Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in de olduğu bin 500 yetim çocuğa 21 yıl kucak açan Tuzla’daki Ermeni Yetimhanesi’nin (Kamp Armen) ekonomik sıkıntılar nedeniyle yarım kalan inşaatına yeniden başlandı.
“Biz yaşadığı cehennemi cennete çevirmeye talip insanlardandık…” diyen Hrant Dink’in 20 yıl emek verdiği yeni Kamp Armen’in inşaatına 2015’deki yıkımının üzerinden sekiz yıl geçtikten sonra geçen kasım ayında başlandı.
Dualarla temeli atılan yeni Kamp Armen, Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilise Mektebi ve Vakfı’yla hayırseverlerin ve gönüllü yardım kuruluşlarının desteğiyle hayata geçiriliyor.
Ancak maddi imkansızlıklar yüzünden inşaat bir ara durdu.
Bir dizi temastan sonra gerekli maddi kaynakların sağlanması yolunda önemli adımlar atılınca inşaat yeniden başlatıldı. İnşaata giriş katılının kolonları dökülmüş olarak devam ediliyor.
DESTEK BEKLENİYOR
Vakfın Ruhani Lideri Kirkor Ağabaloğlu, Ermeni Yetimhanesi’nin inşaatında gelinen son nokta hakkında şunları söyledi:
“Cemaatin ve hayırseverlerin maddi desteğiyle malzeme desteğini bekliyoruz. Yetimhanenin iki yılda tamamlanmasını planlıyorduk ama bugünkü şartlarda bu pek mümkün görünmüyor. Kamp tamamlandığında yüz kişilik yatakhanemiz, derslikler, iki yüz kişilik konferans salonu ve seksen çocuğumuza bilgisayar eğitimi verecek bölümümüz olacak. Eski işlevine kavuşturmayı planladığımız Yeni Kamp Armen için hayırseverler, gönüllü yardım kuruluşları ve belediyelerin yardımını bekliyoruz. Yeni bina eski binadan büyük olacak. Bin 100 metrekare taban üzerine bodrum, giriş ve giriş üstü olarak inşaatı tamamlayacağız.”
Ağabaloğlu, Tuzla’nın yeni belediye başkanı Eren Ali Bingöl’ü uygun bir zamanda ziyaret edeceklerini ve Kamp Armen hakkında kendisini bilgilendireceklerini de ekledi.
KAMP ARMEN’İN GEÇMİŞİ
İstanbul’un Tuzla ilçesinde temeli 6 Ocak 1962 tarihinde atılan Ermeni Yetimhanesi’nin (Kamp Armen) inşaatında yaşları sekiz ila 12 arasında değişen 30 çocuk, Tuzlalı “Hasan Kalfa”nın (Hasan Güloğlu) nezaretinde çalıştı.
O yılın yazında, inşaat devam ederken çadırlarda da olsa kampta hayat filizlendi. Kampın tamamlanması beş yıl sürdü. Ancak yetim cemaat çocukların Kamp Armen günleri 1979 yılından itibaren gölgelenmeye başladı. Vakıflar Genel Müdürlüğü, 23 Şubat 1979 tarihinde Kartal 3. Asliye Hukuk Hakimliği’ne başvurularak vakfın elindeki tapunun iptal edilmesini ve eski sahibine geri verilmesini istedi. Dört yıl süren davanın sonunda mahkeme arazinin sahiplerine iadesine karar verdi. Karar üzerine 13 Ocak 1983 tarihinde yetimhanenin faaliyeti durduruldu ve kapatıldı. Yargıtay’ın 1987’de yerel mahkeme kararını onaylamasıyla Kamp Armen’e el konulması süreci tamamlandı.