21 Ağustos 2024 15:18

MEB özel meslek liselerine teşvik yağdırıyor

Kamu okullarına kaynak ayırmayan MEB, özel meslek liselerine milyarlar akıtıyor. 6 ay önce özel meslek liselerine teşvike yüzde 100 zam yapan MEB şimdi de yüzde 63 zamla öğrenci başına 57 TL verecek.

Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel

Paylaş

Vural NASUHBEYOĞLU
İstanbul

Kamu okullarına yeterli bütçe ayırmayıp okulların ihtiyaçları için velilerin cebine el atan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel meslek lisesi patronlarına teşvik yağdırmaya devam ediyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre MEB, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında organize sanayi bölgeleri (OSB) içinde ve dışındaki özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde öğrenim gören öğrenci başına bu okulların patronlarına 57 bin TL’ye varan teşvikler verecek. Patron örgütlerine, öğrencileri (çocukları) ucuz iş gücü olarak sunmak için “Mesleki eğitimin içeriğini nasıl istiyorsanız öyle yapalım” çağrıları yapan MEB, yeni zamla birlikte teşvik adı altında milyarlarca TL’lik kamu kaynağını da patronlara akıtacak.

ÖĞRENCİ BAŞINA 57 BİN TL

Yeni tebliğe göre, OSB’lerde açılan özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde öğrenim gören öğrenciler için 2024-25 eğitim öğretim döneminde motorlu araçlar teknolojisi ve yenilenebilir enerji teknolojileri alanları için öğrenci başına 57 bin 501 TL, OSB dışında açılan özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde öğrenim gören yenilenebilir enerji teknolojileri bölümü öğrenciler için de 36 bin 218 TL’ye varan paralar ödenecek. Böylece MEB, 6 ay önce 2023-2024 eğitim öğretim döneminde teşviklere yaptığı yüzde 100 zamma 6 ay sonra yüzde 63 zam daha yapmış oldu.

MEB’İN KESESİ ÖZELE AÇIK!

Kamu okullarına yeterli ödenek ayırmayarak “Kaynak yok” yalanına sarılan MEB, patronlara ucuz iş gücü yetiştirmek için her biri birer ticari işletme olan özel meslek liselerine kesenin ağzını açmayı ihmal etmiyor. Her 4 çocuktan 1’inin okula aç gittiği Türkiye’de okullarda 1 öğün ücretsiz yemek vermeyen MEB, özel okul patronlarının cebini teşviklerle dolduruyor.  Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren özel meslek liselerine destek tutarlarının MEB bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanacağı belirtildi.

6 AY ÖNCE YÜZDE 100 ZAM YAPILMIŞTI

MEB, mart 2024’te de OSB içinde ve dışındaki özel meslek liselerine yönelik teşviklere yüzde 100’e varan zam yapmıştı. O dönemde de Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğle OSB içindeki özel meslek liselerinde makine ve tasarım teknolojisinde öğrenci başına 33 bin 638 TL, metal teknolojisinde 32 bin 839 TL, motorlu araçlar teknolojisinde 35 bin 938 TL teşvik verilmesi kararlaştırılmıştı. OSB dışındaki özel meslek liselerinde ise öğrenci başına denizcilikte 20 bin 280 lira, elektrik- elektronik teknolojisinde 21 bin 307 lira, motorlu araçlar teknolojisinde 21 bin 943 lira, yenilenebilir enerji teknolojilerinde 22 bin 636 lira olarak düzenlenmişti.

ÖZELDE 151 BİN ÖĞRENCİ VAR

MEB’in 2022-2023 istatistiklerine göre, özel mesleki ve teknik ortaöğretimde Türkiye genelinde toplam 337 okul var. Bu okullarda toplamda 151 bin 655 öğrenci bulunuyor. Bu sayı mesleki ve teknik ortaöğretimdeki öğrenci sayısının yaklaşık yüzde 10’nuna denk geliyor.

 

ÖNCEKİ HABER

Manisa Akhisar'da sokak ortasında kadına şiddet

SONRAKİ HABER

CHP heyeti, sokak röportajı nedeniyle tutuklanan Dilruba’yı ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa