Üretici 50 dönümlük tarladan 1 tane karpuz satamadı
Konyalı karpuz üreticisi "50 dönümlük tarlamdan 1 tane karpuz satamadım" derken, Eskişehirli üreticiler ise satamadığı 90 dönümlük kavun karpuza 2,5 milyon lira masraf yaptığını söyledi.

Fotoğraf: Anka
Konyalı karpuz üreticisi Yunus Ünvar, bir yandan kötü ekonomik şartlarla mücadele ettiklerini bir yandan da aracıların düşük teklifleriyle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "50 dönümlük tarlamdan 1 tane karpuz satmış değilim, satamadım. Tarlamı kaldıramadım, bırakıyorum. Artık süreceğiz. Hayvanlar yiyecek. Şu an 500 bin lira zararım var" dedi.
Türkiye'nin dört bir yanında çiftçi eylemleri devam ediyor. Çiftçiler, traktörleriyle yolları kapatarak ekonomik koşullara tepki gösteriyor. Konya'nın Seydişehir ilçesi Kumluca köyünde karpuz-kavun üretimi yapan Yunus Ünvar, çiftçinin durumunu anlattı. Ünvar, bu sene çok fazla üretim yapıldığını ancak aracıların düşük fiyat teklifleri nedeniyle satış yapamadıklarını kaydetti.
Çiftçinin borçları nedeniyle icraya verildiğini belirten Ünvar, "Ben karpuz yetiştiricisiyim. Karpuzlarımızı güzel yetiştirdik ama alıcı bulamıyoruz. Tarlam öylecene kaldı. 50 dönümlük tarlamdan 1 tane karpuz satmış değilim, satamadım. Alıcılar geliyor, aracılar geliyor 30 kuruş veriyor. Bunun toplama maliyetini işçiye versen 50 kuruşa topluyor. Cebimden üstüne para veriyorum. Tarlamı kaldıramadım, bırakıyorum. Artık süreceğiz. Hayvanlar yiyecek. Şu an 500 bin lira zararım var. Şu an büyük bir sıkıntıdayım. Ödeme gücüm yok. Çoluğumuz-çocuğumuzla uğraşıyoruz, sonra kara kara düşünüyoruz. Esnafa, mazotçuya, gübreciye vesaire hepsine borcumuz var. İcraya vermeye kalkıyorlar. Biz şu an burada devletimizden destek bekliyoruz" dedi.
UTKU ÇAKIRÖZER: ÜRETİCİ KAN AĞLIYOR
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de Eskişehir’de tarlada çalışan sebze üreticilerini ziyare ederek sorunlarını dinledi. Çakırözer, “Ortada büyük bir sıkıntı var, üretici kan ağlıyor ama ülkeyi yönetenler tarladaki gerçeklerden, üreticinin çektiklerinden bihaberler. İhracatı yasakladık diyorlar ama ihracat yasakladığınızda işte faturası burada tarladaki üreticinin omzuna biniyor. Burada bir hesap hatası, bir beceriksizlik var” dedi.
Çiftçiler ise "Çok acılar yaşadık ama bu yıl gibi bir yıl görmedik. Mazot, ilaç, gübre, işçi maliyetleri hepsi uçtu gitti. Fiyatlar maliyetleri karşılamıyor. Herkese borçluyuz. Daha 1 lira sağa sola borcumuzu ödeyemedik. Bizim borçlarımızı kim ödeyecek? Yarın benim ya intihar etmem lazım ya da adam borcunu ödemiyor diye beni vuracak. Bunu başka çaresi kalmadı” diye konuştu.
ÜRETİCİYE 90 DÖNÜMLÜK KAVUN-KARPUZUN 2,5 MİLYONLUK MASRAFI KALDI
Fotoğraf: MA
Sebze üreticisi Salim Ekşi, yetiştirdiği ürünün maliyetleri karşılamadığını ve üreticilerini borç batağında olduğunu söyledi. Ekşi, Eskişehirli üreticilerin yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı:
“Bu yıl karpuz ektik. 90 dönüm kavun karpuz var. 2,5 milyon masrafım var. Bunun hesabını en tepedeki Sayın Cumhurbaşkanımız dahi yapabilir. Fidenin tanesini 20 liraya aldım. Damlama, ilaç, gübre masrafı hepsi cebimizden gitti. Şu an karpuzun kilogramını tarlada 1 liraya veriyorum. İşçiliği de bana ait. Böyle bir ticaret dünyanın hiçbir yerinde yok. Fiyatların ucuzluğu bir yana bizim kabristanımız kazıldı. Ben açık konuşuyorum. AK Parti ilk kurulduğunda ben AK partiye ilk üye olan kişilerdenim. Bugüne kadar da hep savunduğum kişiler. Ben CHP’li de olabilirim, ben başka partili de olabilirim. O değil. Ben çiftçiyim. Ben Türk milletine hizmet eden bir insanım. Sabah namazında kalkıp, tarlaya gidip gece yatsıdan da sonra eve giren bir insan emeğini de almayıp daha önce de çalıştıklarını elinden çıkarıyorsa bu çiftçilik değildir”
Ekşi, temmuz ayında alınan ihracat kotası kararı nedeniyle de çiftçilerin mağdur edildiklerini anlatarak, “Ben 61 yaşındayım. 5 yaşından beri bu işin içindeyim. Çok acılar yaşadık. Ama bu yıl gibi bir yıl görmedik. Niye böyle oldu? Temmuz ayı ortalarında ‘ihracat durdurulacak’ dediler. Niye enflasyon için? Enflasyon çiftçi ile durdurulmaz" diye konuştu.
“BU SENE KADAR KÖTÜSÜNÜ GÖRMEDİK"
Bölgede domates ve salatalık üreticiliği yapan Hüseyin Gümüş ve Salim Akbaş ise, şunları söyledi:
“Geçen yıl domates pazarda 15-20 liraydı. İyi kötü alıcısı vardı. Şu an 10 liraya satılmıyor. Tarlaya da gelen yok. Geçen yıl işçi yevmiyesi 400 liraydı şu an 800 lira. Mazot, ilaç, gübre hepsi uçtu gitti. Ben masrafları karşılayamıyorum ki artık. Şu an 7 bin lira, 8 bin lira bana satış parası geliyor. 10 tane işçim var. Onu da onlara veriyorum. Daha 1 lira sağa sola borcumu ödeyemedim. Herkese borçluyuz. Bu sene kadar kötü bir yıl görmedik. En azından kenara para koyardık borçları ödemek için. Şu an 1 lira paramız yok cebimizde”
"ÇÖZÜM PLANLAMADA"
Düzgün bir planlamayla çiftçiye, üreticiye yaşatılan sıkıntıların çözüme kavuşturulacağını söyleyen sebze üreticileri, yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
“Çözüm önce düzgünce bir planlamada. Önce tarımdan anlayan bir kişiyi o koltuğa getireceksin. Çalışan, ayağı toprağa basan insanı o koltuğa getireceksin. Bu topraktan gelsin. Herkes kendi mesleğini yapmalı ki o kişi senin derdini bilsin. Bu mahsule ayakla vuruluyor. Üsten aşağı eziliyor. Düzgün planlama, düzgün bir tarım bakanı olacak. Tarımdan anlayan tarım bakanı olacak. İhracatı kapatmayacaksın. Üründe, kalitede sıkıntı varsa gel bana söyle.”(ANKA)
Evrensel'i Takip Et