21 Ağustos 2024 15:56

İzmir’de okulların bahçe duvarı, bahçesi ve spor sahaları “satışa” çıkarıldı

İzmir’in 8 ilçesindeki 18 okulun duvarı, spor sahaları ve otopark olarak kullanılması için bahçeleri 5’er yıllık olmak üzere kiralama ihalesine çıkarıldı. İhale gelirleri ise bakanlığa kalacak.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Ramis Sağlam
İzmir 

Milli Eğitim Bakanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında imzalanan protokolün ardından İzmir’in 8 ilçesindeki 18 okulun duvarı, açık ve kapalı spor sahaları ve otopark olarak kullanılmak üzere bahçeleri 5’er yıllık olmak üzere tahmini 19 milyon 196 bin lira bedelle kiralama ihalesine çıkarıldı.

İhaleye çıkarılan okullar arasında, Konak ilçe merkezindeki Atatürk Lisesi, Gazi Ortaokulu ve Nevvar Salih İşgören MTAL Okulu’nun bahçesi de bulunuyor. 2024-2025 eğitim-öğretime açılmasının sayılı günler kala İzmir’in en gözde okullarının da olduğu 18 okul bahçeleri, spor salonları 26-28 Ağustos’ta yapılacak ihaleye Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube ve Öğrenci Velileri Derneği tepki gösterdi.

İHALE GELİRLERİ OKULLARA DEĞİL BAKANLIĞA GİDECEK

Geçmiş yıllarda okul bahçelerinin otopark gelirleri okulların aile birlikleri tarafından işletildiğinde elde edilen kazanç okul ve öğrenciler için harcanıyordu. Milli Eğitim Bakanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kiralama gelirlerinden elde edilecek gelir direk bakanlığa yani merkezi hükümete aktarılmış olacak.   

İki bakanlık arasında imzalanan protokole göre MEB okul kiralamalarından elde edilen kazancın yüzde 80’ini, Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı ise yüzde 20’sini alırken okullar, bahçe, saha, spor salonu, büfe ve benzeri amaçlı kiralanan okul duvarı gibi alanlardan gelir elde edemeyecek.

"MEB YANLIŞ POLİTİKALARDA ISRARLI"

MEB’in okulların otopark ve çeşitli bölümlerini kiralama ve gelecekte de satmayı düşünerek yanlış politikalarına devam ettiğini söyleyen, Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Nafiz Ceylan, okulların salon, bahçe ve duvarlarının kiraya verilmesi kabul edilecek bir durum olmadığını söyledi.

Okullar üzerinden, para kazanma hırsı ile girilen bu yolun yanlış olduğunu belirten Ceylan, “Bakanlıklar buraları birer arpalık olarak görmeye devam ediyor. Eğitimde özelleştirmenin sakıncalarını sık sık dile getirmemize rağmen, MEB buna kulaklarını tıkamaya devam ediyor.  Yapılacak ihalenin amacı nedir? Neden ihaleden kazanılan paralar bakanlıklar arasında pay ediliyor. Okulu sat - kirala kazanılan paranın da okullara verilmemesi kabul edilemez.”dedi.

"OKUL GELİRLERİNİN ÖNÜ KESİLİYOR"

Okulların otoparkları daha önce aile birlikleri tarafından işletiliyor ve elde edilen kazanç okul ve öğrenciler için harcandığının altını çizen Ceylan, “Bu uygulama daha sonra yargı kararıyla durduruldu. Burada amaç okul gelirlerinin önünü kesmekti. O okulda çalışan öğretmenlere, öğrencilere bir katkısı olmasın istiyorlar. Bakanlık bütçeden alması gereken payı zaten alıyor. Bunun yetersizliğinin sebeplerini tartışılabiliriz. Fakat okullarımız birer ticarethane değildir. Geleceğimiz olan çocukların eğitim ortamını daha iyileştirmek gerekirken okulun salonunu, halı sahasını, bahçesini, duvarını kiraya bilmediğimiz birilerine vermek başta güvenlik olmak üzere birçok sorunun çıkmasına sebep olacaktır.” diye konuştu.

"PROTOKOLLER İMZALAMAYA DEVAM EDİYORLAR"

AKP Hükümetinin ve MEB’in tarikatlarla yaptığı ÇEDES benzeri protokollerle çocukları bilimsel eğitimden kopardığını söyleyen İzmir Öğrenci Velileri Derneği Başkanı Behram Kaya, Çevre Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı ile alelacele protokoller imzalayarak okulların bahçelerini, spor salonlarını, duvarlarını beş yıllığına sermayeye kiralanmasını kabul etmediklerini söyledi.

Okul bahçelerinin her türlü tehlikeye açık hale geldiğine dikkat çeken Kaya, “Okul bahçelerini gelir elde etmek pahasına kiralanması beraberinde başta uyuşturucu olmak üzere her türlü tehlikenin kapısını aralamaktadır. Çocuklarımız okula aç giderken, bunu çözmeyen siyasi iktidar, okulların asıl sahipleri vergilerini veren aileler ve vatandaşlar olduğuna göre neden onlara hiç sorulmuyor? Bilirsiniz ki hiç kimse bunu kabul etmez, bizde doğru bulmuyor ve kabul etmiyoruz.” dedi.

Reklam