21 Ağustos 2024 16:56

CHP'li Murat Emir'den Atalay yorumu: AYM kararı bir başkanlık tezkeresi olarak Genel Kurul'da okunmalı

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Can Atalay için TBMM Genel Kurulu'nun ikinci kez olağanüstü toplantıya çağrılmasının zamanlamasıyla ilgili diğer partilerle görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Murat Emir | Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Meclis'te yaptığı basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirilmelerde bulundu.

Murat Emir, Can Atalay için TBMM Genel Kurulu'nun ikinci kez olağanüstü toplantıya çağrılmasının zamanlamasıyla ilgili diğer partilerle görüşmelerin sürdüğünü belirterek, “Bizim ilk talebimiz Anayasa Mahkemesi kararının bir başkanlık tezkeresi olarak veya doğrudan Genel Kurul’da Başkanlık Divanı’nca okunmasıdır” dedi.

"KARARLAR CAN ATALAY’IN MİLLETVEKİLİ OLDUĞUNU TESPİT ETTİ"

"Üç Anayasa Mahkemesi kararı var ortada” diyen Emir, “Üçü de Can Atalay’ın milletvekili olduğunu, dolayısıyla hapiste tutulmasını ve yargılanmasının hukuksuz olduğunu, anayasaya aykırı olduğunu ve özellikle de en son işlem olan Yargıtay kararının Meclis’te okutularak Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi işleminin yok hükmünde olduğunu, dolayısıyla Can Atalay’ın milletvekili olduğunu tespit etti” vurgusu yaptı.

Emir, “Biz olağanüstü toplantıya çağırdık Meclis’i. Meclis, bunu göz ardı edemez. Meclis bu koşullarda tatil yapamaz. ‘Meclis buna el koymalıdır. Ve Can Atalay’ın mahkeme kararları doğrultusunda milletin iradesinin gösterdiği yönde gelip görevini yapması gerekir, bununla ilgili işlemler yapılmalıdır’ diye topladık. Ne oldu seyrettik, gözlerimizin önünde oldu tüm Türkiye utandı. Meclis’in salonundaki mermerlerin üzerine kan düştü. O kan oradan temizlendi ama maalesef hepimizin ortak hafızasında bu acı olay yer etti. Sadece Türkiye’de değil, dünyada da yankıları olan kavgalar yaşandı hem de bu kavgaları başlatan kişi AKP’de düzeni sağlamakla sorumlu olan ve idare amirliği görevini yapan bir kişi. Dolayısıyla orada o gün bu tartışmalar olması gerektiği gibi yapılmadı. Genel Kurul salonu terörize edildi, milletvekillerinin iradesi yönlendirilmeye çalışıldı. Sonuç olarak da Can Atalay konusu hak ettiği ağırlıkta görüşülemeden maalesef bir kararla karşılaştık” dedi.

Emir “Bizim ilk talebimiz Anayasa Mahkemesi kararının bir başkanlık tezkeresi olarak veya doğrudan Genel Kurul’da Başkanlık Divanı’nca okunmasıdır. Çünkü Can Atalay’ın milletvekilliği bir tezkerenin okunmasıyla düşürülmüştür. Bu hukuksuzdur ve yeni bir okuma ile bu ilk okumanın hükümsüz olduğu, Can Atalay’ın milletvekili olduğu bütün Genel Kurul’a duyurulmalıdır. Bu şekli bir işlemdir ama bu yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

MECLİS ADALET BAKANLIĞINA ÇAĞRIDA BULUNMALIDIR”

Adalet Bakanlığının Can Atalay’ın tutulduğu cezaevinin denetiminden sorumlu olan organ, yürütme organı olduğunu hatırlatan Emir, Meclisin Adalet Bakanlığına çağrıda bulunması gerektiğini söyledi. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ öğrencileri: Atanmış rektörler istifa etmeli, seçimler bileşenlerce yapılmalı

SONRAKİ HABER

Çukurova Öğretim Elemanları Derneği: Akademik yöneticiler seçimle belirlenmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa