22 Ağustos 2024 04:20

Kızılırmak Sineması yer değiştiriyor

Ankara'daki kültür mekanlarından Kızılırmak Sineması bulunduğu binanın yıkılacak olmasından dolayı yer değiştiriyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

Ankara’nın önemli kültürel öğelerinden biri olan Kızılırmak Sineması bulunduğu binanın yıkılacak olmasından dolayı taşınıyor. Başta Ankara’nın, öte yandan Türkiye’nin önemli bağımsız sinemalarından biri olan Kızılırmak Sineması 1960’dan günümüze hizmet veriyordu. Taşınma kararına dair Eski Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ile konuştuk. Candan, kentlerin simgesi olan mekanların kaybolması halinde insan belleğinin de zayıfladığını söyleyerek, kente dair hafızanın unutulacağını söyledi.

KIZILIRMAK SİNEMASI ‘NEREDE BULUŞALIM?​’ SORUSUNUN CEVABIYDI

Candan, bu kültürel mekanların yok olması ya da yer değiştirmesiyle kente dair hafızanın unutulacağını ifade etti ve şunları söyledi: “Sinemanın taşınacağı haberini üzüntü ile karşıladım. Benim öğrenciliğinde sıkça kullandığım mekanlardan biriydi. ‘Nerede buluşalım?​’, sorusunun cevabıydı Kızılırmak Sineması. Günümüzde artık pek çok bellek mekan kayboluyor. Bu durum Ankara için de geçerli. Mekanlar ya yer değiştiriyor ya kapanıyor ya da taşınıyor. Bu kez Kızılırmak Sinemasının taşınacağını öğrendik. Ancak bunu salt bir taşınma olarak ele alamayız; zihnimizde, belleğimizde bir sayfa da kapanıyor. Albümden çekip alınan bir fotoğraf gibi… Bir süre sonra hafızalarımızdan silinecek ve hatırlanmayacak.”

‘KENT MERKEZİNDE SİNEMA KALMADI’

Kentlerle özdeşleşmiş simge mekanların olanaklar çerçevesinde korunması gerektiğini ifade eden Candan, “Ulus’ta Akman Bozacısı vardı ya da Dost Kitabevine bakalım. Dost Kitabevi diyince akla hâlâ mimarlar odasının altı gelir. Bunlar yer değiştirince ya da kapanınca bellek karışıyor ve unutmaya başlıyoruz. Kentlerin hafızalarının korunması gerekiyor. Sokak isimlerini değişirdiler, binaları yıktılar, cumhuriyet döneminden kalan eserlere müdahale ettiler ve neticede kent merkezinde sinema kalmadı! Bugün sinemaları konuşuyoruz ve buradan kentin simgesi olan sinemalara dikkat çekmek gerektiğini düşünüyorum. Kızılırmak yer değiştiriyor, Kavaklıdere vardı o kült olarak devam ediyor ya da Batı Sineması mesela… Geçtiğimiz günlerde Genco Erkal öldüğünde çok üzüldüm, çünkü Yalınayak Sokrates’i Batı Sinemasında seyrettim. Potemkin Zırhlısı ve Beyaz Gül gibi klasikleri de Kızılırmak’ta izledik. Bu karardan dönülsün, korunsun diyeceğim, gerekçeye ve mülkün kime ait olduğuna dair bilgimiz yok” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Reks Sinemasının yıkımı | Kent belleğinin kaybı

SONRAKİ HABER

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu: Maymun çiçeği ülkemizde yok, İnşallah gelmez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa