22 Ağustos 2024 06:15
Son Güncellenme Tarihi: 22 Ağustos 2024 07:14

Evrensel'in manşeti | 'Akıllı' yangın

Yangın o kadar ‘akıllıydı’ ki lüks sitelere gelince söndü. Tüm ülke ormanları, kanun, kararname ve yangınlarla yürüyen aynı ‘aklın’ hedefinde.

Fotoğraf: AA

Paylaş

İzmir’deki büyük yangın, arkasında rant düzeninin izlerini bıraktı. Yangına geç müdahale edildi, kentsel dönüşümün hedefindeki emekçi mahalleleri yok oldu ya da boşaltıldı.

YAMAÇTAKİ SİTELERE GELİNCE SÖNDÜ

Bayraklı yangınının şehre giriş yaptığı Onur Mahallesi lüks sitelerin ve dönüşüm arazisinin ortasında kalmış birkaç yoksul mahalleden biri. Onur, Doğançay, Örnekköy mahalleleri zaten çoktan beri kentsel dönüşüm planı içindeydi. ‘Zorunlu boşaltma’nın vesilesi haline gelen yangın o kadar ‘akıllı’ydı ki tam da yamaçtaki sitelere gelince söndü!

SERMAYE EL DEĞMEMİŞ ALANLARA YAYILIYOR

İzmir'in hikayesi bir süredir yeniden yazılıyor. Yangın bu hikayenin gelişme bölümünün bir parçasını kaleme aldı. Artık Yamanlar’da ve denizde her an kamu özel ortaklığı bağlamında santraller kurulabilir. Çünkü artık ne deniz deniz ne de orman eski vasıflarına sahip; kanunla, kararnameyle ve yangınla, sermaye el değmemiş alanlara yayılıyor.

557 BİN HEKTAR TAHSİS EDİLDİ

2022 yılı sonu itibarıyla, ormancılık dışı kullanımlara tahsis edilen toplam orman alanı 811 bin 356 hektara çıktı. En yüksek tahsis 159 bin 793 hektar ile elektrik iletim hatları alt sektöründe.

OGM’NİN YANGIN PANELİ ÇALIŞMIYOR

Orman Genel Müdürlüğü yangın izleme panelinde 5 gün önce yer yer nerede orman yangını olduğu görülen haritada son günlerde yangın paneli çalışmıyor.

ORMAN KÖYLÜLERİ GÖÇ ETTİRİLDİ

Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş, ormanı koruyan ve sahiplenen orman köylülerinin göç ettirilmesinin yangına müdahalenin gecikmesine yol açtığını söyledi. Durmuş, yangın işçilerinin de yetersiz olduğunu vurguladı.

İLİÇ’İN ÇED RAPORU İPTAL EDİLDİ

Yığın liç alanında yaşanan çökme ile 9 işçiye mezar olan ve işçi kıyımıyla gündeme gelen İliç’teki altın madeninin ÇED raporu iptal edildi. Danıştay ÇED kararını bozmasına gerekçe olarak “Bilirkişi raporunun yetersizliği”ni öne sürdü.

ÖNCEKİ HABER

Hindistan'da ilaç fabrikasında patlama: 17 işçi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Diyarbakır Barosu, yangının çıkış nedenini araştıran bilirkişi heyetini şikayet etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa