21 Ağustos 2024 23:43

İznik Gölü yakınına Varaka Kağıt Fabrikası kurulması protesto edildi

Erdoğan'ın imzasıyla İznik Gölü kıyısında kurulması planlanan Varaka Kağıt Fabrikası'na ÇED raporu olmadan izin verilmesi, protesto edildi.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararname ile Varaka Kağıt Fabrikası’nın Orhangazi ilçesinde İznik Gölü yakınında kurulmasına onay çıktı. ÇED raporu verilmeden kurulması planlanan fabrikaya karşı CHP, DOĞADER ve çok sayıda yurttaş bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya, CHP Bursa Milletvekilleri Kayıhan Pala, Orhan Sarıbal ve Hasan Öztürk, Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun ve Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çakmak da katıldı.

“DOĞAYI TALAN EDENLERE KARŞI MÜCADELE EDİYORUZ”

Açıklamada konuşan DOĞADER Başkanı Murat Demir, “Biz DOĞADER ve paydaşlarımız olarak yıllardır İznik Gölü'nü kurumaması için, gelecek nesillere sağlıklı, temiz bir şekilde devretmesi için mücadele ediyoruz. Kime karşı mücadele ediyoruz? Bu ülkenin taşını, toprağını, suyunu, havasını, doğasını talan edenlere karşı mücadele ediyoruz” dedi.

İznik Gölü’nün koruma altında bir göl olduğunu hatırlatan Demir, “Koruma bölgesi artık sanayi bölgesi haline gelmiş. Az ileride Cargill fabrikası var. Cargill Türk hukuk tarihine kara bir leke olarak geçti. Kazandığımız davalar, elde ettiğimiz hakları hiçe saydılar. Mahkeme kararlarını yok saydılar. Bugün de burada yine bir özel endüstri bölgesi ilan edilerek bir aileye imtiyazlı bir karar çıkartarak İznik Gölü’nü talan ettirmek istiyorlar. 20 yıldır diyoruz. İznik Gölü artık sanayi baskısını, etrafındaki yapılaşmayı kaldırmıyor. Az ileride Gemlik'te Gemlik Gübre, DSİ’nin teminatı olmamasına rağmen yılda 10 milyon ton su çekiyor. Etrafındaki sanayiler İznik Gölü’nü kurutuyor, gölü besleyen su kaynaklarını sömürüyor” diye konuştu.

“İKTİDAR YANDAŞLARINA RANT DAĞITMAYA DEVAM EDİYOR”

Açıklamaya katılan kurumlar adına ortak açıklamasını okuyan avukat Erol Çiçek ise, “Albayrak Holding'in şu anki dava konusu olan bölge ilk değil. 2013 yılında da bu bölge için Albayrak Holding adına kağıt fabrikası kurulması amacıyla özel 1/25.000’lik İznik Çevre Düzeni Planı değişikliği yapıldı. Arkasından da ÇED olumlu kararı alındı. Her iki karar da mahkemelerce iptal edildi, Danıştay denetiminden geçti ve kesinleşti. Bugün 2024’te olan olay bunun bir devamı. Şimdi de Albayrak Holding'in grup şirketlerinden Varaka Kağıt Anonim Şirketi arkanızda gördüğünüz alanda bu sefer oluklu mukavva tesisi kurmak istiyor” dedi.

“İktidar yandaşlarına rant dağıtmaya, bunu yaparken doğayı yağmalamaya, talan etmeye ve katliama devam ediyor” diyen Çiçek, açıklamanın devamında şunları söyledi; “Hatta İznik Gölü DSİ’ye göre stratejik su kaynağı olmasına rağmen bu yapılıyor. İznik Gölü 25.000 ölçekli plan hükümlerine göre bu alanda mevcut yapıların tamamı dondurulmuş ve yeni tesis fabrika kurulması ve inşaat yapılması yasaktır. Yine içme ve kullanma suları yönetmeliğinde organize sanayi bölgesinin burada kurulması mümkün değil. İznik Gölü sulak alan olarak tescil edilmiş bir göldür. 2 bin 500 metre çevresi sulak alan tampon bölgesidir. Şu anda bulunduğumuz alanın İznik Gölü'ne uzaklığı ise 350 metre civarındadır. Bu konumuyla göl, sulak alan tampon bölgesinde kalmaktadır. Sulak alanların korunması yönetmeliğine göre de bu alanda kağıt endüstrisi yasaklanmış faaliyetler listesindedir.”

“OVALARIMIZI İŞGAL ETMEK İSTEYENLERE FIRSAT VERMEYECEĞİZ”

CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş da “Bizler toplum olarak bu ülkenin duyarlı insanları olarak buna itiraz ediyoruz ve karşı koyuyoruz. Biz sonuna kadar direneceğiz. Bu ülkede asla topraklarımızı işgal etmek isteyenlere, dağlarımızı, ovalarımızı işgal etmek isteyenlere fırsat vermeyeceğiz” dedi. (Bursa/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Eski MHP'li Osmaniye Belediye Başkanı Kara, Bilge Sitesi davasında yargılanacak

SONRAKİ HABER

Nijerya'da seller 28 can aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa