22 Ağustos 2024 02:13

KESK Adıyaman: İntiharlara karşı etkili politikalar geliştirilmelidir

İntiharın ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğu ifade eden KESK Adıyaman Şubeler Platformu, “İntiharlara karşı anlamlı ve etkili politikalar geliştirilmesi gerekmektedir” denildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

KESK Adıyaman Şubeler Platformu, artan intihar vakalarına ilişin yazılı açıklama yayımladı. İntiharın ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğu ifade edilen açıklamada, “Artan intihar vakalarının araştırılması ve gerekli tedbirlerin alınması, intiharlara karşı anlamlı ve etkili politikalar geliştirilmesi gerekmektedir” denildi.

KESK Adıyaman Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü, SES Şube Eş Başkanı İbrahim Halil Aydın imzasıyla yayımlanan açıklamada, özellikle 6 Şubat depreminden sonra Adıyaman’da intihar vakalarının arttığı ifade edildi.

“İNTİHAR TOPLUMSAL BİR SORUNDUR”

Aydın, “Toplumda gerginlik, belirsizlik, çatışma, umutsuzluk, dayanışma ve sosyal destek sistemindeki yetersizlikler intihar vakalarında artışa zemin hazırlıyor. İntihar psikososyal ve ekonomik boyutlarıyla ele alınması gereken çok boyutlu toplumsal bir sorundur. Her ne kadar bireysel bir girişim gibi görünse de bunun toplumsal, ekonomik, siyasal ve kültürel belirleyicileri vardır. Özellikle 6 Şubat depremi bunun en yıkıcı tetikleyicisi oldu. TÜİK, kaba ölüm hızının en yüksek olduğu il, 2023 yılında binde 18,0 ile Adıyaman, binde 17,1 ile Hatay, binde 14,8 ile Kahramanmaraş’ın takip ettiğini paylaştı. Bu veriler ile TÜİK’te 6 Şubat depreminin intiharın tetikleyicisi olduğunu gösterdi” dedi.

“EN ÖNEMLİ SEBEPLERDEN BİRİ EKONOMİ”           

İntihar vakaların en önemli sebeplerin başında ekonomik sorunlar, işsizlik, çalışma ortamlarında kaynaklanan sorunlar, hukuksuzluk, adaletsizlik, pandemi, yalnızlaşma, belirsizlik, geleceksizlik, geleceğe yönelik bir umudun olmaması gibi durumların geldiğini dile getiren Aydın, “Özellikle de en önemlisi de ekonomi oluşturuyor. Ekonomik sorunlar kişinin günlük yaşamını sürdürmesini zorlaştırdığı gibi aile ve sosyal ilişkilerini bozmakta, umutsuzluğu ve belirsizliği artırırken, güveni düşürmektedir” diye ekledi.

İntiharın önlenmesi için devlete ve yerel yönetimlere düşen görevler olduğunu ifade eden Aydın, “Sosyal devlet ilkesine her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu hatırlatmak isteriz. Yoksulluk ve ekonomik zorluk yaşayan kesimleri yardımlara bağımlı hale getirmeyecek, üretim ve paylaşımı merkeze alan projeler hayata geçirilmelidir. Sosyal ve ekonomik adaletsizlik konusunda etkili çalışmalar yoğunlaştırılmalıdır. Eğitim ve sağlık hizmetlerine kolay ulaşım, sağlıklı ve doğal yaşamın tahrip olmadığı bir çevre, kişilerin kendilerini ifade edebilecek, geleceğe yönelik umutların olacağı, çatışma yerine uzlaşma ve diyaloğun hâkim kılındığı demokratik bir ülke, her türlü sorunda olduğu gibi intiharı önlemede de olmazsa olmazdır” dedi.

“İNTİHAR VAKALARI ARAŞTIRILSIN”

Aydın son olarak, “İntihar eylemlerine karşı anlamlı politikalar geliştirilmesi, Adıyaman genelinde artan intihar vakalarının araştırılması ve gerekli tedbirlerin alınması, intiharlara karşı anlamlı ve etkili politikalar geliştirilmesi gerekmektedir. Bizler Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak intiharı ve diğer sosyal sorunları önleme ve bu konuda bilgilendirme konusunda her kriz döneminde olduğu gibi bugünde halkımızın yanında olduğumuzu hatırlatmak isteriz” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bangladeş'teki selde 1,5 milyondan fazla kişi mahsur kaldı

SONRAKİ HABER

Toplu işten çıkarma nedir, hangi koşullara bağlıdır? - Dr. Murat Özveri | Adaletin İş Yüzü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa