İliç’te işçi ve ailelerinden eylem: Ölen biz, çilesini çeken biz, sefasını süren onlar

İliç’te işten çıkarılan madenciler ve yakınları Anagold’un servis yolunu kapattı, eylem yaptı: "Köyümüz harabe halkımız mağdur. Bizim meramızı aldılar işçilerimizi de işten attılar hakları yok."

22 Ağustos 2024 11:04
Son Güncellenme Tarihi: 22 Ağustos 2024 14:12
Paylaş

Erzincan’ın İliç ilçesinde uluslararası maden tekeli SSR Mining ve yerli ortağı Çalık Holdinge ait Anagold Madencilik’in işlettiği Çöpler Altın Madeninde 13 Şubat’ta meydana gelen faciada 9 işçi, 10 milyon metreküp siyanürlü toprağın altında kalarak hayatını kaybetmiş, olayın üzerinden henüz 6 ay geçmişken Anagold 187 işçiyi işten çıkarmıştı.

İşten çıkartmaların artacağı ve 3 bin işçinin işine son verileceği söylenen maden sahasında, bugün işten atılan işçiler Anagold’un servis yolunu kapattı.

Aileleri ile maden önünde eylem yapan ve nagold Madencilik’in önüne yürüyen işçiler ellerinde “Önce topraklarımızı, sonra canlarımızı, en sonunda hayallerimizi çaldınız”, “Nerede devlet, nerede adalet”, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Köyümüz harabe halkımız mağdur”, “Siyanürsüz topraklarımızı geri ver” dövizleri taşıyarak “Maden, toprakları terk et” sloganları attı. 

Anka'ya konuşan işten çıkarılan bir işçi, “Şu anda en büyük sıkıntı maden yetkililerin bizi muhatap almaması” diye konuştu. 

Bir kadın ise, “Bizim meramızı aldılar işçilerimizi de işten attılar hakları yok. Biz işçilerimizi geri işe almalarını istiyoruz işe alamıyorlarsa meramızdan çıkıp gitsinler” dedi.

Babası işten çıkarılan bir kadın da “Bize  işten çıkarılmalarla ilgili mail gönderdiler, babamı işten çıkarması için bir tane sebep yok ya. Kim biliyor işten niye çıktığını, hiç kimse bilmiyor. Kafasına göre işten çıkarmışlar… İster biber gazı, ister cop biz hakkımızı arayacağız. İlk önce ellerindeki kanı temizlesinler sonra bizi copla dövsünler” diye konuştu.

“BİZDEN OY İSTEYENLER GELİP BURADA HESAP VERSİN”

Gazeteci Hakan Tosun’un kamerasına konuşan işçiler de, işten atmalara tepki göstererek, “Bu olayı kaldırmak devlete düşer. Bizim oy verdiğimiz insanlar gelsin, bizimle burada muhatap olsunlar. Biz insanız ya! Burada 15 senedir bu maden işliyor. Kime ne yapmışız. Bedelini ödeyen bz işçiler oluyoruz hep: Burada ölen biz, emeğini ödeyen biz, çilesini çeken biz, sefasını sürenler onlar. Oy zamanı geliyorlar, gelsinler buraya. Bu madeni peşkeş çekenler gelip buraya hesap verecekler. Bizim topraklaörımız gitmiş bizim canlarımız gitmiş. Biz bu yoldan vazgeçmeyeceğiz, ya topraklarımız geri alınacak ya da maden yeniden çalışacak” dedi.

 

 

 

ÇOCUKLARI İLE BEKLİYORLAR

Servis yolunda bekleyen işçiler çektikleri görüntüde, işçi çocuklarını göstererek, “Allah’tan korkun bu çocuklar sabahın 6’sından beri buradalar” diyerek işten atılan işçilerle birlikte bekleyişte olan ailelerini gösterdi.

Olayı duyuran Bağımsız Maden İş Sendikası,Yıllardır İliç’ten devasa servetler biriktiren Anagold, İliç halkına karşı suç işlemekten vazgeç. Sorumluluktan kaçamazsınız. Atılan işçiler derhal geri alınsın!” diye seslendi.(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da barajlarda doluluk oranı yüzde 50'nin altına düştü

SONRAKİ HABER

TÜİK Tüketici güven endeksi açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa