22 Ağustos 2024 12:25

Enerji Bakanından 'Göçükte altın mı arayacaksınız' sorusuna 6 ay sonra yanıt

İliç’te, SSR'nin zehirli yığının taşınması için hükümetle birlikte yer aramasını, “Göçükte altın mı arayacaksınız?” diye soran CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’a 6 ay sonra yanıt geldi.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

9 işçinin göçük altında kaldığı İliç’te madenin büyük ortağı SSR'nin zehirli yığının taşınması için hükümetle birlikte yer aramasını, Enerji Bakanı Bayraktar'a, “Göçükte altın mı arayacaksınız?​”  diye soran CHP'li Sarıbal’a, bakanlıktan 6 ay sonra yanıt geldi.

Bakanlık, “Heyelan neticesinde etkilenen alanlardaki liç malzemesinin taşınmasına yönelik faaliyetler tamamen arama-kurtarma çalışmalarının etkin bir şekilde yürütülebilmesine ve bu malzemenin çevreye olan etkilerinin önlenmesine yönelik gerçekleştirilmiş olup, liç malzemesinin muhteva edebileceği cevhere yönelik bir çalışma yapılması söz konusu değildir” dedi.

EVRENSEL SORDU, SARIBAL MECLİS’E TAŞIDI

Gazetemizin gündemi getirdiği maden tekeli SSR Mining'in Türk hükümetiyle İliç'te 9 işçinin altında kaldığı zehirli yığınının taşınması için yer aramasını, 25 Şubat’ta CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal Meclis gündemine taşıdı.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, İliç'teki Çöpler Altın Madeninin büyük ortağı SSR'nin zehirli liç yığını için nihai depolama alanı arayışına girmesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'a sordu.

Sarıbal, önergesinin gerekçesinde "13 Şubat 2024 tarihinde Erzincan İliç’te işçi ve doğa katliamına neden olan Çöpler Altın Madeninin büyük ortağı, uluslararası maden tekeli SSR Mining, 2023 yılı raporunu 27 Şubat’ta ‘güncelledi’ ve raporda 'İlk olarak, Sabırlı Vadisi’ne akan liç malzemesinin nihai depolanması için yer bulunması hedeflenmektedir' denildi. Şirket bu konuda hükümetle birlikte yer arandığı açıkladı” ifadelerine yer vererek şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

  • Adı geçen şirketin hükümetinizle ilgili maden konusunda, facianın ardınan yürüttüğü “işbirliği” hangi mahiyettedir?
  • Bu malzemenin taşınmasının öncelikli amacı nedir?
  • Şirketin liç malzemesine yer arayışında hükümetinizle “birlikte” olmasının, bu malzemede içerildiği düşünülen “maden” ya da “cevher” ile ilgisi nedir?
  • Yer değiştiren malzeme altında hala erişilememiş işçiler söz konusu iken, hükümetiniz ve şirket, bu liç malzemesinin içindeki altın ile mi ilgilenmektedir?
  • Liç malzemesinin ekokırım bakımından zararlı mahiyeti, cevher bakımından değerli mahiyetinden daha mı önceliklidir?
  • Adı geçen raporda “Türk hükümeti ile beraber aranan yer” çevreyi bu liç malzemesinden (akıntı, sızıntı) korumaktansa, liç malzemesinin kendisini korumak için midir?
  • Göçükte altın mı arayacaksınız?

“TAŞINAN MALZEME UYGUN ALANLARA DEPOLANMAKTADIR”

Bakanlık Sarıbal’ın sorularını altı ay sonra yanıtladı. Bakanlık Sarıbal’ın sorularına cevaben: “Heyelan neticesinde etkilenen alanlardaki liç malzemesinin taşınmasına yönelik faaliyetler tamamen arama-kurtarma çalışmalarının etkin bir şekilde yürütülebilmesine ve bu malzemenin çevreye olan etkilerinin önlenmesine yönelik gerçekleştirilmiş olup, liç malzemesinin muhteva edebileceği cevhere yönelik bir çalışma yapılması söz konusu değildir. Taşınan malzeme devletimizin uzman kurum ve kuruluşlarının koordinasyonunda uygun alanlara depolanmaktadır. Nihai depolama alanı ile ilgili iş ve işlemler ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülmektedir” dedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Urfa’da sulama kanalında kaybolan çocuklardan Yusuf’un cansız bedeni bulundu

SONRAKİ HABER

"Bahçeli, sadece kendisi ve ortağı konuşsun, başka herkes sussun istiyor"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa