22 Ağustos 2024 13:41

Türk PDR Derneğinden YÖK’e tepki: YÖK ünvan vermediği gibi alamaz da

YÖK’ün PDR mezunlarının ‘danışmanlık’ ünvanını kullanamazlar kararı mahkemeye taşındı. Uzmanlar hem şaşkın hem de tepkili : “YÖK’ün böyle bir yetkisi yok”

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) üniversitelerde rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümlerinden mezun olan kişilerin ‘psikolojik danışman’ ünvanını kullanamayacağına dair kararına tepkiler sürüyor.  Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (Türk PDR Derneği), YÖK’ün kararına itiraz ederek kararın iptali için mahkemeye başvurduklarını duyurdu.  Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Başkanı ve Türk PDR Derneği Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Metin Pişkin, YÖK’ün kararını Danıştaya taşıdıklarını dile getirerek “Neden böyle bir karar alındı bilmiyorum. Ama YÖK ünvan vermediği gibi alamaz da. YÖK ünvan daraltmasına da gidemez" dedi.

YÖK’ün 17.07.2024 tarihinde verdiği bünyesindeki üniversitelerde ‘rehberlik ve psikolojik danışmanlık’ lisans programından mezun kişilerin ‘psikolojik danışman’ ünvanını artık kullanamayacağı kararına karşı çok sayıda ana bilim dalı başkanlığınca itiraz edildi. Bir itiraz da Türk PDR Derneğinden geldi. Karara itiraz eden dernek, kararın iptali için idare mahkemesine başvuru yaptıklarını açıkladı.

"PROGRAMIN ADI DANIŞMANLIK!"

Türk PDR Derneği Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Metin Pişkin, YÖK’ün siyasal bilimler fakültesini bitiren birine ‘Buradan mezun olan kaymakam olamaz’ diyemeyeceğine işaret ederek “YÖK bunu diyemeyeceği gibi ünvan daraltmaya da gidemez. YÖK'ün ünvan verme yetkisi yok” dedi. Öğrenebildikleri kadarıyla YÖK'e bir başvuru yapılması üzerine YÖK’ün kendisine başvuranlara bir cevap yazısı yazarak ‘PDR'den mezun lisans mezunları psikolojik danışman ünvanlarını kullanamaz’ kararını aldığını dile getiren Pişkin “Burada gözden kaçan bir hata var. Bu üzerinde tartışılıp alınmış bir karar değil. Biz de bununla ilgili olarak Danıştaya başvurduk. Başvurumuzda YÖK'ün ünvan veremeyeceğini kaldı ki ilgili programın adının rehberlik ve psikolojik danışmanlık olduğunu ifade ettik” diye konuştu.

MEZUN VE ÇALIŞANLARI ETKİLEMEMELİ

YÖK’ün bu kararının halihazırda mezunların ve rehberlik ve psikolojik danışmanlık görevini yapanların işini etkilemeyeceğini umduklarını belirten Pişkin “Ancak yine de bu karar moral bozucu bir etkiye sahip. Umuyoruz ki bu karar meslek grubumuzun mezunları ve çalışanları için olumsuz bir etki yaratmaz. Zira MEB'in yönetmeliğinde psikolojik danışman ibaresi var. mesleki yeterlilik belgesinde de psikolojik danışman ibaresi yer alıyor ve çalışanlarımız sahada kendilerini psikolojik danışman olarak tanıtıyorlar” dedi.  

"KARAR ŞAŞKINLIK YARATTI"

YÖK'ün en fazla cevaben 'Ünvan vermiyoruz' diyebileceğine dikkati çeken Pişkin “Aksi durumda bu bölümün mezunları ne yapacak? Rehberlik bir bilgi verme işidir. Ve rehberlik işi de zaman içinde küçüldü. Bu yüzden psikolojik danışmanlık kısmı oldukça önemli. Çeşitli üniversitelerden ana bilim dalı başkanlarından oluşan bir kurul var, orada da konuşuldu bu karar. Kimseye de danışılmadan alınmış bir karar olduğunu da söyleyelim. Şaşkınlıkla karşılandı” ifadelerini kullandı.

MEB ÖĞRETMEN YERİNE İMAM VERİYOR!

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) ‘Her okula bir rehber öğretmen’ vaadi sözde kaldı. Türkiye’de halen birçok rehber öğretmen açığı sürüyor ve birçok okulda rehber öğretmen bulunmuyor. Buna rağmen MEB’in 2024 öğretmen atamaları için açıkladığı rehberlik öğretmeni sayısı bir önceki yıla göre düştü. 2023’te MEB, 3 bin 604 rehberlik öğretmeni ataması yaparken 2024’te bu sayı 1597’ye düştü. okullarda ve kredi yurtlar kurumlarında (KYK) çok sayıda rehber öğretmeni açığı bulunurken MEB, ÇEDES ve Diyanet ile yaptığı protokollerle okullara ‘manevi danışman’ adı altında imam atama ısrarını sürdürüyor.

ÖNCEKİ HABER

Üsküdar Vaniköy'deki izinsiz inşaat mühürlenecek

SONRAKİ HABER

İzmir Barosu Çağdaş Avukatlar Grubu: Çalışmalarımızı devam ettirebilmek için adayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa