22 Ağustos 2024 14:22

Halay iddianamesi: Daha fazla insana ulaşarak suç işlenmiş

Kürtçe şarkıyla halay çektikleri için tutuklanan gençler hakkında hazırlanan iddianamede, "Şarkı eşliğindeki halayın sosyal medyadan paylaşılarak çok daha fazla insana ulaşmanın amaçlandığı" söylendi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İstanbul’da 27 Temmuz’da Arnavuktöy, Bağcılar, Esenyurt ve Gaziosmanpaşa ilçelerinde yapılan baskınlarda düğün ve askerlik eğlencesine katılarak, halay çeken 19 kişi, “terör örgütü propagandası” yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Paylaşılan videolarla sosyal medyadan hedef gösterilen 19 kişiden biri de Aydın Jandarma Tabur Komutanlığında askerlik yaptığı sırada gözaltına alınan Berdan Sal oldu. 

Üç ayrı soruşturma kapsamında gözaltına alınan 19 kişiden 12’si çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken, 7 kişi serbest bırakıldı. Asker eğlencesinde Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çektikleri için tutuksuz yargılanan Temurşah Sayan, Yıldırım Kaya ile tutuklu yargılanan İlhan Kaya, Yasin Tektaş ve asker olan Berdan Sal hakkında “terör örgütü propagandası” iddiasıyla hazırlanan 4 sayfalık iddianame İstanbul 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 

Aynı dosya kapsamında tutuksuz yargılanan B.K., C.G. ve Ö.T isimli çocukların dosyası ise ayrılarak Çocuk Suçları Soruşturma Bürosuna gönderildi.

TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDASI SUÇLAMASI YÖNELTİLDİ

İddianamede, yargılananların katıldığı eğlenceye, “sözde asker eğlencesi” denilerek, görüntülerin askerlik yapan Berdan Sal’ın hesabından elde edildiği belirtildi. Görüntü incelemesi sonucunda “Ha Gerilla” şarkısı eşliğinde halay çekenlerin tespit edildiği yer aldı. 

Şarkı eşliğinde halay çeken gençlerin, “terör örgütü propagandası” yaptıklarının iddia edildiği iddianamede, “Bu şarkı eşliğindeki halayın sosyal medya hesaplarından paylaşılarak çok daha fazla insana ulaşmanın amaçlandığı, sonuç olarak şüphelilerin eylemleri ile örgüt mensuplarının cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterme veya övme ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yaparak atılı suçu işledikleri, yukarıda belirtilen deliller ve tüm dosya kapsamından anlaşılmakta” denildi.

İLK DURUŞMA 15 EKİM’DE

İddianamede, gençlerin “suçu kasten” işledikleri ve bu yüzden “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla cezalandırılmaları istendi. Gençlerin ilk duruşması, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 15 Ekim’de görülecek. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mardin’de DEDAŞ askerlerle mahalle bastı

SONRAKİ HABER

Çınar ve Mazıdağı yangınları bilirkişi raporuna itiraz: Soruşturma kapatılmak isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa