22 Ağustos 2024 15:11

EMEP'li Bayhan: Cengiz Holding’in çıkarları yerli ve milli beka sorunu mudur?

Cengiz Holding’in yeni yıkım alanı hedeflerinden biri olan Alpagut ve Atalan Maden ocağı projesi hakkında EMEP'li Bayhan, “Cengiz Holding’in çıkarları yerli ve milli beka sorunu mudur?” diye sordu.

Fotoğraf: EMEP

Paylaş

Eskişehir’in Tepebaşı ve Mihalgazi ilçelerine bağlı Alpagut ve Atalan Mahallesi’nde yapılması planlanan “Alpagut-Atalan Altın-Gümüş Maden Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi” projesi için Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Önergesinde Cengiz Holding’in Türkiye’yi zehirlemeye devam ettiğini belirten Bayhan, Cengiz Holding’in çıkarları yerli ve milli beka sorunu mudur?​” diye sordu.

Bayhan, Eskişehir Alpagut ve Atalan için Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakır A.Ş.'nin 15 yıl olarak planlanan projesinde yılda 12 milyon ton kazı yapılacağını, patlatmalı açık ocak işletmeciliği ve siyanürlü yığın liç yöntemiyle altın ve gümüş çıkarılacağını belirtti. Bu durumun sadece bölge için değil Sakarya havzasının tümü için yaratacağı yıkımı ifade eden Bayhan, 15 Ağustos 2024 tarihinde yapılan halk toplantısında Eskişehir Çevre, şehircilik ve iklim il müdürü Hikmet Çelik’in kamu yetkisini Cengiz Holding çıkarına kullanması nedeniyle Eskişehir halkının talebi üzerine açığa alınmasını istedi.

Bayhan önergesinde şunları sordu:

  1. Söz konusu bölge, tıpkı Erzincan, İliç gibi maden faaliyetinin çevre ve insan sağlığı açısından risk yaratacağı bir bölgede; tepede ve Sakarya Nehri’ne çok yakındır. Sahanın en yüksek noktası 1285 metre en düşük noktası ise 340 metre olup, ÇED alanı içinde yüzde 40'tan büyük bir eğim vardır. Bu eğim Erzincan'daki gibi toprak kayması ve maden sahasında bir kazada Sakarya Nehrine siyanürlü toprak karışmasına yol açacaktır. Bakanlığınız İliç katliamından sonra yenilerinin yaşanmaması için bir sonuç çıkarmış mıdır?
  2.  Diri fay hatlarının geçtiği bu bölgede olası bir depremle, yığın liçi uygulaması Eskişehir, Sakarya, Bilecik, Ankara, Bolu, Kütahya, Afyonkarahisar, Konya, Bursa ve Kocaeli illerini kapsayan Sakarya Nehri'nin geçtiği tüm bir havzayı zehirleyecektir. Bakanlığınız bunu göze alıyor mu?
  3. Eskişehir halkının verdiği binlerce imza Bakanlığınıza gönderilmek üzere Eskişehir Valiliğine teslim edilmiştir. Halkın istemediği bir maden talanına bakanlığınız onay verecek midir?
  4. Cengiz Holdingin Alpagut ve Atalan mahallelerini içeren altın-gümüş madeni projesi incelendiğinde siyanürlü altın madenciliğinin her türlü aşamalarını görmekteyiz. Bölge ve çevre illerde doğaya ve insan sağlığına büyük zarar verecek Cengiz Holding’in çıkarı doğa ve insan sağlığının önüne konulabilir mi?
  5. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Eskişehir İl Müdürü Hikmet Çelik’in 15 Ağustos’ta yapılan halk toplantısında maden karşıtı konuşmacılara "Biz sizi zaten biliyoruz. Her yerde yerli ve milli projelere karşısınız" ifadeleri üzerine sormak isteriz. İl müdürünüzün söylediği gibi Bakanlığınız da Cengiz Holding’in çıkarlarını yerli ve milli beka sorunu olarak mı görmektedir?
  6. Bakanlığınız il müdürleri maaşlarını halkın ödediği vergilerden alan kamu görevlisi midir? Yoksa Mehmet Cengiz’in ve maden şirketlerinin temsilcisi midir? "Ben devletim, bugüne kadar Türkiye'nin gördüğü en iyi idarecilerin temsilcisiyim, il müdürüyüm" diyerek maden şirketine karşı çıkan vatandaşlara tehditler savuran il müdürünüz bu gücü ve rahatlığı bakanlığınızdan mı almaktadır? Öyle değilse İl Müdürünüz Hikmet Çelik’i Eskişehir halkının “açığa alınsın” haklı talebi doğrultusunda görevden almayı ve hakkında soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?
  7. Altın-gümüş maden ocaklarının çıkarları için havamızı, doğamızı, yer altı ve yer üstü su kaynaklarımızı, tarım, hayvancılık ve yaşam alanlarımızı katliamlara açmak, sondaj, patlatma ve taşıma sırasında oluşacak toz, KOAH, kanser gibi akciğer hastalıklarına neden olarak halk sağlığına telafi edilemeyecek büyük zararlar vermek bu vatana ve halka ihanet değil midir?
  8. Bakanlığınız halka, memlekete ve gelecek nesillere karşı bir sorumluluk duyuyor mu? Sorumluluk duyuyorsanız bu vahşi madencilik katliamlarına onay vermek yerine ne zaman son vereceksiniz? (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

İsrail'in 321 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 40 bin 265'e yükseldi

SONRAKİ HABER

Gazeteci Murat Ağırel’e suç duyurusu, 'Havala'ya toplama istemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa