22 Ağustos 2024 15:45
Son Güncellenme Tarihi: 22 Ağustos 2024 23:27

Mahkeme, çocuktan topuk kanı alınmasında tıbbi değil "alternatif tıbbi" kabul etti | TTB tepki gösterdi

Çocuklarının topuk kanının alınmasını reddeden aileye açılan davayı mahkeme alternatif tıbbı referans alarak reddetti. Karara itiraz eden TTB “Başta çocuğun ardından kamu sağlığı tehlikede" dedi.

Fotoğraf: Wikimedia Commons

Paylaş

Kübra KIRIMLI
Ankara

Kars İl Sağlık Müdürlüğü yenidoğan bir bebeğin topuk kanı alınmasına izin vermeyen bebeğin ailesi hakkında Kars Aile Mahkemesine sağllık tedbirlerinin alınması yönünde dava açtı. Talebin reddine karar veren Kars Aile Mahkemesi gerekçesi ile skandal bir karara imza attı. Mahkeme bilirkişi olarak Alternatif Tıp Uzmanı bir hekimin "topuk kanı almanın çocuğa yapılacak en büyük kötülüktür" açıklamasını gerekçe gösterirken ayrıca topuk kanı almanın topluma veya toplum sağlığına hizmet eden bir yanının olmadığını ifade etti. Karara tepki gösteren TTB MK üyesi, Aile Hekimi Ayşegül Ateş Tarla, "Mahkemenin ne gerekçesi ne de referansı kabul edilebilir değil. Bilimsel bir dayanak yok! Oysa biz yenidoğan tarama ile hem çocuğu hem de kamu sağlığını koruyoruz" diyerek TTB olarak karara itiraz edeceklerini açıkladı.

Kars'ta bir ailenin yeni doğan bebeklerinin topuk kanı alınmasına izin verilmemesi durumunda Kars İl Sağlık Müdürlüğü, aile hakkında Kars Aile Mahkemesine bebeğin sağlık tedbirlerinin alınması yönünde dava açtı.

Kars İl Sağlık Müdürlüğü, Neonatal Tarama programı kapsamında topuk taramasıyla belirlenebilecek kalıtsal ve metabolik hastalıkların erken teşhis ve tedavisi bebek için risk taşıdığını; topuk kanı örneğinden bebekte görülecek zeka geriliği, beyin hasarları ve geri dönüşümsüz hasarların önlenebildiğini ifade etti.

MAHKEME BİLİMİ DEĞİL, ALTERNATİF TIBBI REFERANS ALDI

Ancak Kars Aile Mahkemesi talebin reddi yönünde karar vererek, gerekçesi ile skandal bir karara imza attı. Mahkeme bilirkişi olarak Alternatif  Tıp Uzmanı bir hekimin "topuk kanı almanın çocuğa yapılacak en büyük kötülüktür" açıklamasını gerekçe gösterirken ayrıca topuk kanı almanın topluma veya toplum sağlığına hizmet eden bir yanının olmadığını, Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nün güdülendirmesi ile Neonatal Tarama adı altında ne için yaptığı/yaptırdığı belli olmayan, hegamonik bir dikte ile üye ülkelere dikte edilen bir uygulama olduğunu ifade etti. "Anne-babanın velayet hakkının doğası gereği topuk kanı vermeme özgürlüğüne sahip olmaları doğal hukukun gereği olduğuna, Topuk kanı almanın çocuğun Anayasa ile korunan yaşam ve sağlık hakkı üzerinde yapacağı olumlu sonuçlarının tıbbi otoritelerce ispatlanmamış olması ve olası bir teşhis ve tedavinin de tıp otoritelerince hala tartışmalı olması (Alternatif tıp uzmanı A. S.'in topuk kanı almanın çocuğa yapılacak en büyük kötülüklerden olduğunu özetle eserlerinde ifade etmiş ve benzer tespitler pek çok STK tarafından inceleme konusu edilmiştir.),velev ki topuk kanı ile otizmli olduğu tespit edilse dahi otizmin erken tedavisi diye bir tedavi şeklinin olmaması veya doğmuş çocuğun akraba evliliğinin önüne nasıl geçeceği izah edilemeyeceğinden, topuk kanı almanın esasen topluma veya toplum sağlığına da hizmet eden bir yanının olmaması ve WHO'nun (Dünya Sağlık Örgütü) güdülendirmesi ile Neonatal Tarama adı altında ne için yaptığı/yaptırdığı belli olmayan bir uygulama olması nedeniyle ve hegamonik bir dikte ile üye ülkelere dikte edilen bir uygulama olması nedeniyle talebin reddine karar verildi."

"BAŞTA ÇOCUĞUN ARDINDAN KAMU SAĞLIĞI TEHLİKEDE"

Konuya dair konuştuğumuz TTB MK üyesi, aynı zamanda Aile Hekimi olan Ayşegül Ateş Tarla, ilgili karara dair TTB olarak itiraz edip, konunun takipçisi olacaklarını söyledi. "Mahkemenin ne gerekçesi ne de referansı kabul edilebilir değil. Ne 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ne 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu ne de Neonatal Tarama Programı dikkate alınmış. Kısaca topuk kanı neden alınır buna bakılmadan mahkeme bir tespit yapmış. Bilimsel bir dayanak yok! Oysa biz yenidoğan tarama ile hem çocuğu hem de kamu sağlığını koruyoruz. Topuk kanı ile yeni doğanda erken tanı ile başta zeka geriliği olmak üzere bir çok hastalığın tedavisine erken başlanabiliyor. Erken teşhis ile hızla sevk edilebiliyor ve hızla bebeğin tedavisi başlıyor. Bu olmayınca halk sağlığını tehdit eder boyutları var; tedavisine erken başlanabilir hastalıkların önü alınamayacak. İşte mahkeme bilimsel sonuçları görmeden kötücül şekilde bu kararı almış. Hem çocuğun yaşam hakkını hem de kamu sağlığına zarar veren bu davanın iptal edileceğini düşünüyoruz. Biz de TTB olarak gerekli yasal işlemleri başlatacağız."

SAĞLIK BAKANLIĞINDAN KONUYA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanlığı, Kars Aile Mahkemesi'nin 'Yenidoğan Tarama Programı' kapsamında erken teşhis için çocuklardan topuk kanı alınması hakkında verilen kararın kesin hüküm niteliğinde olmadığını ve kararı istinaf mahkemesine taşıyacaklarını açıkladı.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer veridi;

"Kars Aile Mahkemesi tarafından 20 Ağustos 2024 tarihinde, 'Yenidoğan Tarama Programı' kapsamında çocuklarımızın hastalıklarını erken teşhis ederek tedavilerini başlatmak amacıyla topuk kanı alınması hakkında verilen karar, ilk derece mahkemesi kararı olup kesin hüküm niteliğinde değildir. Kesin hüküm niteliği taşımayan mezkur kararın hatalı olduğunu değerlendirdiğimizden, bu karara karşı Bakanlığımızca istinaf yoluna başvuru süreci ivedilikle başlatılmıştır. Hukukun, adalet ve doğruluk temelinde vereceği karara olan inancımız tam olduğundan, yargı süreci sonuçlanıncaya kadar Yenidoğan Tarama Programı aynı şekilde devam edecektir."

ÖNCEKİ HABER

Putin, Ukrayna'nın Kursk Nükleer Güç Santrali'ne saldırı girişiminde bulunduğunu söyledi

SONRAKİ HABER

DEM Parti İzmir İl Örgütü 1 Eylül’de barış sesini yükseltmek için alanlara çağrı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa