23 Ağustos 2024 04:37

Gençler kayıt dışı çalışıyor, işsizlik göç ettiriyor

“İlçede tarım ve hayvancılık potansiyeli var, ancak buraya yatırım yapılmadığı için gençler sigortasız işlerde, inşaatlarda, kötü koşullarda çalışmak zorunda kalıyor.”

Malazgirt Belediyesi| Foroğraf: Şerif Karataş/Evrensel 

Paylaş

Şerif KARATAŞ
Muş

Muş’a bağlı Malazgirt tarihi bir ilçe. Her dönemin egemenleri kendi anlayışlarına göre tarih atfetseler de Malazgirt, tarihi boyunca farklı inanç ve halklara ev sahipliği yaptı. Malazgirt, Ovası ve Sühpan Dağı’nın eteklerine kurulu… 20 bin nüfusa sahip ilçe tarım ve hayvancılık kenti olmasına karşın sürekli göç veriyor.

Daha önce kayyum atanan, son seçimden önce de taşımalı oyla AKP’nin kazandığı Malazgirt ilçesinde 31 Mart yerel seçimlerinde belediye başkanlığını DEM Parti kazandı. DEM Parti’li belediye şimdi kısıtlı imkanlarıyla ilçenin sorunlarını çözmeye uğraşıyor.

Belediyenin AKP’den kalan borcu 325 milyon. Yani ilçede kişi başına düşen 16 bin lira borç. Malazgirt Belediye Eş Başkanı Gülistan Özel ortaya çıkan borç tablosu ile ilçeye sunulan hizmetlerin karşılığı olmadığını söyledi.

"KENDİ ANLAYIŞLARINI İNŞA ETMEK İSTEDİLER AMA OLMADI"

Geçmiş dönemde belediyenin temizlik başta olmak üzere hiçbir hizmeti düzgün yapmadığını belirten Özel, “Malazgirt’te biz hâlâ su sorununu, yol sorununu konuşuyoruz. Su kaynağı çok zengin bir ilçe. Maalesef bir çalışma olmadığı için su sorunu devam ediyor. Bazı yerlerde yeni su hatları var ama hâlâ yetersiz” diye konuştu.  Belediye yönetimini aldıklarında ilk olarak sondaj çalışması yaptıkları ve suyun olmadığı mahallere su getirdikleri bilgisini veren Özel, yolları asfaltlama çalışması da sürdürdüklerini belirtti.

“Malazgirt’te bir kültür tahribatı var” diyen Özel, özellikle ilk kayyum dönemini işaret ederek, “İlk icraatları Kürtçe kursları kapatmak oldu. Kadınların açmış olduğu mekanlar kapatıldı. Kendi anlayışlarına göre bir ilçe inşa etmek istediler. Son seçimde gördük; Malazgirt halkı buna izin vermedi. Dayatmacı, ilçenin kültürel yapısını görmezden gelen zorlama ve tekçi anlayışı dayatan etkinlikler kabul görmedi” diye konuştu. 

İŞSİZLİK GÖÇ ETTİRİYOR

Gençlerin işsizlikten dolayı göç ettiğini söyleyen Özel, kalan gençlerin ise inşaatta ve merdiven altı atölyelerde çalıştığını ifade etti. Gençlerin işsizlik dışında yakındıkları bir diğer sorun ise sosyal kültürel faaliyetlerin eksikliği. Özel, “Kültür ve sanat alanında bir şeyler yapmak istiyoruz” derken, belediyenin imkanları doğrultusunda gençlerin hem iş hem de sosyal kültürel alana ilişkin taleplerini karşılamaya yönelik adımlar atmayı hedeflediklerini ifade etti.

İlçedeki tarım ve hayvancılık potansiyeline işaret eden Özel, “Ancak buraya yatırım yapılmadığı için gençler sigortasız işlerde, inşaatlarda, kötü çalışma koşullarında çalışmak zorunda kalıyorlar” diye konuştu.

KADINLAR SAĞLIK HİZMETİNE ULAŞAMIYOR

İlçede az sayıda kadın esnaf olduğunu belirten Özel, kadınların ev dışındaki hayatta var olmalarının önüne geçildiğine vurgu yaptı. Kadınların sosyalleşebileceği alanların olmadığına dikkat çeken Özel, “Maalesef ki her yerde erkek zihniyet hakim, kadınlar çekiniyor. Buna karşı biz kadın dinlenme evi açacağız. Kadın dayanışma merkezi, ALO şiddet hattı gibi planlamalarımız var” diye konuştu. Kadınların dile getirdikleri sorunların başında sağlık hizmetine erişememe olduğuna dikkat çeken Özel, “İlçede hastane yetersiz kalıyor. Doktor ve hastane çalışanının yetersiz olmasından kaynaklı, çoğu zaman ya Muş’a ya da il dışına gitmek zorunda kalıyorlar. Köyden hastaneye gelen kadınların kalabileceği yerler yok. Genellikle kahvehane köşelerinde en arka taraflarda çocuklarıyla beraber kalmak zorundalar. Çocuğu küçükse burada emzirebilsin diye. Bu sorunlar nedeniyle de kadınlar sağlıklarını ertelemek zorunda kalıyor” dedi.

GENÇLERE VE KADINLARI ÇAĞRI

Genç bir belediye eş başkanı olarak gençlere ve kadınlara çağrıda bulunan Özel son olarak şunları söyledi: “Özellikle Malazgirtli kadınların, gençlerin cesaretli olması gerekiyor. Haklarımızı bilmemiz gerekiyor. Belediyeyi illa ‘Çok tecrübeli biri gelip yönetecek’, öyle bir şey yok. Genç bir eş başkan olarak, bütün gençleri kendilerini gerçekleştirmeye çağırıyorum. Her zaman gençlerin ve kadınların yanında olacağım. Birlikte başaramayacağımız hiçbir şey yok.”

ÖNCEKİ HABER

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi Eylül'de Türkiye'ye geliyor

SONRAKİ HABER

Cari açık şampiyonu Türkiye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa