23 Ağustos 2024 05:54

İşten atılan Nazımiye Belediyesi işçisi: ‘Emekten, işçiden tasarruf edilmez’

İşten atılan Nazımiye Belediyesi işçisi: "Bir belediyenin emekçileri işten çıkarıp emekten tasarruf edeceğini söylemesi sosyal demokrat ilkelere uymamaktadır."

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İşten atılan Musa DEMİRTAŞ

Dersim

Bildiğiniz üzere 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşen yerel yönetim seçimlerinde Tunceli Nazımiye ilçesinde Cumhuriyet Halk Partisinden Sayın Emrah Tekin belediye başkanı seçildi.

Siyasal iktidarın yürüttüğü ekonomi politikalarıyla ülke yangın yerine dönmüşken ve toplum açlık sınırı altında yaşarken böylesi bir dönemde belediye başkanlığına seçilen Sayın Emrah Tekin’in koltuğa oturur oturmaz ilk icraatı Nazımiye Belediyesinden 15 işçiyi işten çıkarmak oldu.

Belediyenin yeterli bütçesinin olmadığı doğru olsa bile, Emrah Tekin’in bunu gerekçe göstererek iki buçuk yıl evvel işe alınan işçileri işten çıkararak, önceki başkan aynı zamanda 31 Mart yerel seçimlerdeki rakibi Cafer Kırmızıçiçek ile hesaplaşmasını başka bir biçimde sürdürdüğü anlaşılıyor.

"Filler tepişir çimler ezilir" misali eski ve yeni belediye başkanlarının kavgasında işçiler zarar görmüştür. Nazımiye Belediyesi son 40-50 yıldır Cumhuriyet Halk Partisi tarafından yönetiliyor. Yani belediye bir başka siyasal partiden alınmış değil. Uzun yıllara dayalı olarak belediyeyi yöneten kadrolar CHP'li. İşçiyi alan da işçiyi atanda CHP'lidir. CHP halkçı belediyecilik şiarıyla yerel yönetimlere talip olmuş bir siyasal partidir. Belediyelerin her ekonomik probleminde işçilerin ekmeğiyle oynamak CHP’nin politikalarına uymadığı düşüncesindeyiz.

Neoliberal saldırıların yoğunlaştığı, emeğin değersizleştirildiği, işçi sınıfının güvencelerinin yok edilmeye çalışıldığı bir dönemde bir belediyenin emekçileri işten çıkarıp emekten tasarruf edeceğini söylemesi sosyal demokrat ilkelere uymamaktadır.

Nazımiye Belediye başkanı 15 aileyi aç açıkta bırakırken, Dersim halkı bir başka sosyolojik sorun ile karşı karşıyadır.  Dersim ve ilçeleri işsizliğin en yoğun yaşandığı bir bölgedir. Bu nedenle son yıllarda Dersim’den kitlesel göçler yaşanmaktadır.

Topraklarından kopan gençler işsizlik, yoksulluk, geleceksizlik ve siyasal baskılardan kurtulmak için çareyi kaçmakta bulmaktadır. Sormak istiyoruz acaba Sayın Emrah Tekin Nazmiye'de kalan son birkaç tane gencin de topraklarını terk etmesini mi istemektedir?

İşten atılan belediye işçileri arasında belediyeden aldığı ücretten başka geliri olmayan çok sayıda insan var. Okulların açılacağı göz önüne alınarak kira, giyim, kitap, kırtasiye yakacak alamayacak olan on beş aile için siz değerli kurumlara ve emek dostlarına çağrıda bulunuyoruz. Nazımiye Belediye Başkanını bu emek karşıtı politikasından vazgeçirin!

Çözüm bellidir, çözüm halkçı yerel yönetim politikalarındadır. Çözüm Nazımiye’nin tüm kaynaklarının etkin kullanılmasından geçmektedir. Kuşkusuz belediyeler istihdam yerleri değildir. Ancak istihdam edilen emekçilerin hangi gerekçeyle ve kim tarafından işe alındıklarına bakmadan, kaynak yaratılarak işçilerin daha verimli bir şekilde belediye hizmetlerini yürütmesini sağlamanın doğru olacağını düşünüyoruz. 

Yaklaşık 40 gündür Nazımiye Belediyesi önünde işine ekmeğine sahip çıkmaya çalışan Nazımiye Belediyesi işçilerinin sesine kulak verin. Emekten işçiden tasarruf edilemez! Nazımiye Belediyesinde yaşanan işçi düşmanı bu politikayı durdurmak için desteklerinizi bekliyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Koç büyüdü, ekmek işçinin kursağında kaldı: Sıkacak dişimiz kalmadı

SONRAKİ HABER

Endonezya'da seçim yasası değişikliği protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa