Akcanlar Tekstil işçilerinin direnişi sürüyor: Taleplerimiz karşılanana kadar direneceğiz

Direnişlerinin 6’ıncı gününde Antep kent meydanında açıklama yapan Akcanlar Tekstil işçileri, “Taleplerimiz karşılanana kadar direneceğiz” dedi.

22 Ağustos 2024 20:59
Paylaş

Antep OSB’de üretim yapan Akcanlar Tekstil fabrikası işçileri, vergi kesintilerine ve patron tarafından dayatılan yedili çalışma sistemine karşı 17 Ağustos günü iş bırakarak üretimi durdurmuştu. Bunun üzerine patron, iş bırakan 90 işçiyi önce kod 46, daha sonra da işsizlik maaşı almamaları için kod 22'yle işten çıkarmıştı.

6 gündür direnişte olan işçiler, örgütlü oldukları Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK SEN) ile birlikte bugün Balıklı Parkı'nda basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya Emek Partisi (EMEP) Antep Milletvekili Sevda Karaca ve kentteki siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütleri de destek verdi. 

“BİR AY DA SÜRSE YILMAYACAĞIZ, BİRLİĞİMİZİ BOZMAYACAĞIZ”

Açıklamadan önce söz alan işçi temsilcisi Ali Sarıçiçek, talepleri karşılanana kadar direneceklerini belirterek, "Vergi kesintilerinin en yüksek oranı işçilerin ücretlerinden. Az kazanandan çok, çok kazanandan az vergi alıyorlar. Tam tersi olsun istiyoruz. Yedili sistemin ortadan kaldırılmasını, banka promosyonlarının işçiye verilmesini istiyoruz. Altı gün değil bir ay da olsa yılmayacağız, birliğimizi bozmayacağız. Zafer bizim olacak" şeklinde konuştu. 

BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen de Akcanlar Tekstil işçilerinin kendilerine dayatılan kölelik ve sefalet düzenine karşı direnişte olduklarını ifade ederek, “Türkiye’nin patronları kuruş vergi ödemiyor. Antep’in en büyük 5 firmasında işçilerin patronlardan kat be kat fazla vergi ödediğini, patronların vergilerinin nasıl sıfırlandığını gördük. Şimdi bize diyorlar ya Antep patronları Türkiye’ye örnek olmalı, kentimizi marka şehir haline getirdiler, hayırseverler diye. Oysa ki bu kent vergi ödemeyen, işçilerin tazminat hakkına çöken, işçilerin, halkın sırtından beslenerek zenginliklerini büyüten patronlarla dolu. Ama bu kent o patronların değil; deprem, pandemi, kar, fırtına demeden iş yerine çağırılıp ölümüne çalıştırılan işçilerin kentidir” dedi.

TALEPLERİMİZ KARŞILANMAZSA EYLEMLERİMİZİ BÜYÜTECEĞİZ”

Akcanlar Tekstil patronuna seslenen Türkmen, "Bu işçiler insanca yaşayacak bir ücret, insanca yaşayacak koşullar ve insan yerine konulmak istiyorlar. İşçilerin talepleri haklı ve yasaldır. Bu taleplerin karşılanması için Akcanlar patronunu bizimle görüşmeye ve bu talepleri karşılamaya çağırıyoruz. Eğer bunu kabul etmekte diretirlerse, işçileri haksız yere işten atma tutumuna devam ederlerse bu eylemler bugüne kadar yaptıklarımızla sınırlı kalmayacak. Eğer taleplerimiz karşılanmazsa eylemlerimizi Akcanlar patronuna ait Divan ve Grand Otellerinin önüne taşıyacağız" diye konuştu.

“BU YANGININ BİZİ YAKMASINA İZİN VERMEYELİM, BİRLEŞELİM”

Açıklamada söz alan EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca ise emek sömürüsünün ülkenin dört bir yanında direniş kıvılcımlarına dönüştüğünü söyleyerek kentteki işçi ve emekçilere örgütlülük çağrısında bulundu. Karaca, "Antep’te bugün bu kıvılcımın adı Akcanlar direnişi. Fıstığı elinden alınan çiftçi, şiddetle karşı karşıya kalan kadınlar, siftah yapamayan esnaflar, fabrikalarda sömürü terörünü canıyla ödeyen işçiler, emekçiler, hakkını arayan Kürtler, kadınlar, gençler, emekliler… Bizi yan yana getirmemeye çalışanlar, bizim örgütsüzlüğümüze sırtını dayayanlar artık şunu bilmeli; Akcanlar direnişi bir kıvılcım ve biz geleceğimizi kazanmak için, yaşamımızı yeniden elimize alabilmek için yan yana durmaya, bu yangının bizi yakmasına izin vermemek için birleşelim, dört bir tarafta bu sesi yükseltelim” dedi.

(Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD savaş gemisi Tayvan Boğazı'ndan geçti

SONRAKİ HABER

TİP Genel Başkanı Baş: Can yaşananları halk iradesine darbe olarak değerlendirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa