23 Ağustos 2024 02:13

Tüm Köy Sen: Üretici köylü tarıma destek bekliyor

Kuraklık yüzünden tarımda yaşanan sorunlara dikkat çeken Tüm Köy Sen, “Üretici köylü tarıma destek beliyor” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tüm Üretici Köylüler Sendikası, kuraklık yüzünden tarım alanında yaşanan sorunlara dikkat çekerek, üretici köylülerin tarıma destek verilmesini beklediğini ifade etti.

Tüm Köy Sen tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bir ay sonra başta buğday ve arpa olmak üzere ekim işleri yapılacak olmasına rağmen tohumluk, mazot ve artan gübre fiyatları karşısında kara kara düşünmekteyiz. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz aylarda cumhurbaşkanı, yaşanan kuraklık nedeniyle, üreticilerin tarımsal borçlarının ertelendiğini ve dekar başına 100 TL’ye kadar kuraklık desteği vereceklerini söylemişti. Geçen bunca zamana rağmen henüz somut bir adım atılmış değil” denildi.

“3 BİN 100 TL OLAN GÜBRE 6 BİN 700 TL’YE ÇIKTI”

Çiftçilerin kuraklık nedeniyle ekimden verim alamadığını, tohum ve gübre fiyatlarından dolayı da ekemez haline geldiği belirtilen açıklamada, “Geçen yıl 3 bin 100 TL’ye aldığımız DAP gübrenin bu yılki fiyatı 6 bin 700 TL’ye çıktı. Kompoze gübreyi 2 bin TL’ye alırken şimdi 4 bin TL’nin üzerinde fiyat istiyorlar. Gübre hammaddesinde dışa bağımlıyız ve dolara endeksli fakat, dolar artınca artan gübre fiyatları, dolar yerinde sayarken ya da düşerken de artıyor. Mahsulünü kuruş kuruş artan fiyatlara satan üretici köylüler ilaç, gübre, mazot ve tohumluk fiyatlarındaki artışla baş edemiyor. Gübre firmaları kârdan zarar etmeyi bile istemezken, fatura üretici köylüye ve artan tarım ürünleri fiyatı nedeniyle halka kesilmiş oluyor” ifadelerine yer verildi.

“KURAKLIK DESTEĞİ ARTIRILMALI VE ACİL OLARAK ÖDENMELİDİR”

AKP iktidarının ithalatçı politikaları nedeniyle tarımsal üretim ve ürün fiyatlarının baskı altına alındığı dile getirilen açıklamada, “Sonuç olarak yaşanan bu süreç; tarımsal üretimi düşüren, üretici köylüyü tarımdan kopararak büyük şehirlere göçe zorlayan, ekilebilir arazileri boş bırakan, tarım ürünleri ithalatını artıran, üretici köylü ürününü ucuza satarken halkın da pahalıya tükettiği bir süreci doğuracaktır” denildi.

Açıklamada yapılması gerekenler ise şu şekilde sıralandı;

  • Kuraklık desteği artırılmalı ve acil olarak ödenmelidir. 
  • Üretici köylü ekime başlayacak ama tarım desteklemeleri hala açıklanmadı. Yani üretici köylü hangi ürüne ne kadar destek verilecek bilmeden ekime başlayacak ve bu durumda tarım üretiminde plansızlığı beraberinde getirmektedir.
  • Tarım desteklemeleri bir önce açıklanmalıdır. Tarım ürünlerinde taban fiyat uygulanarak üretici köylünün emeğinin aracılar ve tüccarlar tarafından sömürülmesi engellemelidir.
  • Tarım üretiminde başta çay, şeker pancarı ve tütün olmak üzere kota ve kontenjan uygulamasına son verilmelidir.
  • Başta ilaç, mazot, gübre ve yem olmak üzere tarım üretiminin girdi maliyetleri düşürülmeli. Tohumluk ücretsiz dağıtılmalıdır. Köylünün kullandığı mazottan ÖTV kaldırılmalıdır. Tarım üretiminin planlı şekilde devamı için girdi desteği sağlanmalıdır.
  • Hayvancılığın geliştirilmesi için yem desteği verilmeli; çayır, mera ve yaylaların talan ve tahribi engellenmelidir. Yem bitkileri üretimini artırmak için destekler artırılmalıdır.

“ÜRETİCİ KÖYLÜLERE UCUZ KREDİ SAĞLANMALIDIR”

  • Tarım üretiminin devamı için üretici köylülere ucuz kredi sağlanmalıdır. Uygulanan tarım politikaları nedeniyle emeğinin karşılığını alamayan köylüler borçla üretim yapmaya çalışırken bir yanda kuraklık diğer yanda don felaketleri nedeniyle ürün alamadığı gibi borçları da katlanarak artmaktadır. Tarım kredi kooperatifi ve bankalara olan borçları nedeniyle traktörü, hayvanı, tarlası, bağı bahçesi haczedilen köylülerin haciz işlemleri durdurulmalı, üretici köylülerin bankalara ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçları silinmelidir.
  • Tarım ürünlerde harman, hasat dönemi ithalat durdurulmalı, ülke içi üretimi olan tarım ürünlerinde kıtlık yada yetersizlik sorunu olmadığı sürece ithalat yasaklanmalıdır.
  • Tarım alanları ve ormanlık alanların tarım dışı kullanımı durdurulmalı. Tarım ve ormanlık alanların imara açılması başta olmak üzere inşaat, enerji ve maden şirketlerinin talan ve tahribine son verilmelidir.
  • Bugün yaşadığımız don ve kuraklık afetleri nedeniyle zarar gören üretici köylülere üretime devam edebilmeleri için nakdi yardım yapılmalı, kuraklık olan bölgelerde DSİ bedava su vermeli, DEDAŞ başta olmak üzere elektrik dağıtım şirketlerinin elektrik borcu nedeniyle köylünün sulama suyunda kullandığı elektriği kesmesine izin verilmemelidir. Yeni dönem için ücretsiz tohumluk başta olmak üzere girdi desteği sağlanmalıdır. Sulama suyunda kullanılan elektriğin KDV’si yüzde 18’den, yüzde 1’e indirilmelidir.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Lübnan’da 8 Ekim’den bu yana 564 kişi İsrail saldırılarında hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 27 Filistinli hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa