23 Ağustos 2024 10:40
Son Güncellenme Tarihi: 23 Ağustos 2024 17:35

KPSS sonuçları kaosa döndü

ÖSYM’nin KPSS sonuçlarını açıklamasıyla birlikte sosyal medyadan MEB’e ve ÖSYM’ye tepki yağdı. Sınava giren birçok aday hem sonuçlara hem de 2023’ten itibaren yapılmayan atamalara isyan etti.  

Görseller & Kolaj: DHA

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2024- KPSS lisans genel yetenek-genel kültür, eğitim bilimleri, alan bilgisi ve öğretmenlik alan bilgisi (ÖABT) sınavlarına ilişkin sonuçları açıkladı. ÖSYM’nin sonuçları açıklamasıyla birlikte sosyal medyadan MEB’e ve ÖSYM’ye tepki yağdı. Sınava giren birçok aday hem sonuçlara hem de 2023’ten itibaren yapılmayan atamalara isyan etti.  

“SONUÇLARA GÜVENMİYORUZ”

Adayların büyük bir kısmı sınavda yaptıkları netlerin doğru hesaplanmadığını belirterek merkezi sınav sonuçlarına yönelik güvensizliği ortaya koydu. Birçok aday resmi sınav sonucunu paylaşarak itiraz ÖSYM’ye itiraz edeceğini duyurdu. ÖSYM’den yapılan açıklamada ise adayların iddialarına cevap verilmezken sınavlardaki 1 sorunun iptal edildiği, 2 sorunun ise doğru cevabının düzeltildiği duyuruldu.

“SABRIMIZ KALMADI” TEPKİSİ

Öte yandan 2024 KPSS sonuçları açıklanırken 2023’te KPSS’ye girerek öğretmen olarak atanmaya hak kazananlar halen atanmayı bekliyor.  Bir öğretmen adayının şu paylaşımı dikkat çekti: “2023 KPSS sosyal bilgiler branşında 29. oldum 2024’te de 21. oldum. Sonuç, hâlâ atanamadım #KPSS2024.” Binlerce öğretmen adayı atamalarının yapılmasını beklerken MEB, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı için ücretli öğretmenlik alımı başvurularını e-devlet üzerinden başlattı.  Sosyal medyada birkaç gündür TT olan ‘MEBSusmaMülakatıAcıkla’ etiketiyle ‘Sabır kalmadı, oyalama artık’ tepkileri dile getirildi.  

“LİYAKAT TEMEL ALINMALI”

Eğitim Sen Örgütlenme Sekreteri İzzet İldeş, ÖSYM'nin yıllardır süregelen uygulamalarının adayların hayallerini yıkarak kuruma ve yaptığı sınavlara güvensizliği büyüttüğünü söyledi Gelecek hayali kuran binlerce gencin umutlarının ÖSYM'nin gayri ciddi yaklaşımıyla kurban edilmesini eleştiren İldeş “Her yıl binlerce aday, adil bir değerlendirme sürecine tabi tutulmayı beklerken, böylesi hatalar adalet duygusunu zedeliyor” diye konuştu. Öte yandan KPSS'nin öğretmen atamalarında sınav ve mülakatı temel bir kıstas olarak kullanmakta ısrar etmesinin yanlış olduğunu dile getiren İldeş “KPSS yerine liyakati temel alan süreçlerle memur ve öğretmen alımının gerçekleştirilmesi gerekiyor” dedi.

DOĞRU CEVAP ŞIKKI DEĞİŞTİRİLDİ, BİR SORU İPTEL EDİLDİ 

KPSS sonuçlarını açıklayana ÖSYM bazı sınavlardaki doğru cevap şıkkının gerekli kontroller sonrasında değiştirildiğini ayrıca Genel Yetenek Testi Temel Soru Kitapçığı'ndaki 42 numaralı sorunun iptal etti açıklamada şöyle denildi:

''14 Temmuz 2024 tarihinde uygulanan 2024-KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür, Eğitim Bilimleri ile 20-21 Temmuz 2024 tarihlerinde uygulanan 2024-KPSS Alan Bilgisi ve 4 Ağustos 2024 tarihinde uygulanan 2024-KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT) sınavlarına ait madde analizleri incelenmiş, cevap anahtarlarının kontrolleri tamamlanmış, itirazlar bilimsel açıdan değerlendirilmiş olup 14 Temmuz 2024 tarihinde uygulanan Genel Yetenek Testi Temel Soru Kitapçığı'ndaki 42 numaralı sorunun iptal edilmesine, Genel Kültür Testi Temel Soru Kitapçığı'ndaki 13 numaralı sorunun ‘A’ olarak verilen cevabının ‘C’ olarak düzeltilmesine; 4 Ağustos 2024 tarihinde uygulanan 2024-KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi'nin (ÖABT) Kimya/Kimya Teknolojisi Alanı Temel Soru Kitapçığı’ndaki 30 numaralı sorunun ‘B’ olarak girilmiş cevabının ‘D’ olarak düzeltilmesine karar verilerek değerlendirme süreci tamamlanmıştır.'' 

ÖNCEKİ HABER

Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesi, Maduro'nun seçimleri kazandığını onayladı

SONRAKİ HABER

İstanbul'da nem etkili oluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa