23 Ağustos 2024 12:06

Kastamonulu üreticiler: Kan ağlıyoruz

Maliyetleri karşılayamayan, ürünü elinde kalan üreticilerin öfkesi her geçen gün daha da büyüyor. Kastamonu’da pancar üreticileri “Bu şekilde giderse çiftçi kalmayacak” diyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Ülke genelinde çiftçilerin maliyetlerinin yüksek, alım fiyatlarının ise düşük olması nedeniyle tepki ve eylemleri sürüyor. Anka’ya konuşan Kastamonulu çiftçiler Deniz Yıldırım ve Mehmet Yıldırım, "Çok kötüyüz, kan ağlıyoruz. Aldığımız paralar bizim girdilerimizin altında kalıyor ve zarar ediyoruz. Bu şekilde giderse çiftçi kalmayacak” dedi.

Kastamonu'da yıllardır çiftçilik yapan Deniz Yıldırım ve Mehmet Yıldırım, artık kimsenin çiftçilik yapmak istemediğini, ürünlerden zarar ettiklerini belirtti, "Geçen sene iki kez sulama yaptığım şeker pancarı bundan daha güzeldi. Bu sene kuraklıktan dolayı tam 7 kez sulama yaptım ve pancarım şu an küçücük. Verim elde edemedik bu sene. Fiyat zaten bizi hiç tatmin etmiyor. Fiyatlara çiftçinin mutlu olabileceği bir şekilde güncelleme istiyoruz” diye konuştu.

“Şu an biz şeker pancarını 1,80 liradan teslim edeceğiz. Ama bu şeker pancarı 3 liranın altında olursa ve daha fazla olmazsa biz tamamen zarar edeceğiz” diyen çiftçiler, sözlerine “Bu sene kuraklıktan dolayı kök çürüklüğü hastalığı ve diğer tüm hastalıklara karşı ne kadar mücadele etsek de tarlalarımızı kurtaramadık. Devletten biz çok büyük bir şeyler istemiyoruz. Biz sadece emeğimizin karşılığını istiyoruz. Çiftçilere destek verilmesini bekliyoruz. Ama devletimiz bize pancarı teslim edene kadar fiyat açıklanmıyor. Fiyatını bilmediğiniz bir şeyi kim ekebilir? Biz fiyatını bilmeden pancar üretmeye çalışıyoruz” dedi.

"BÖYLE GİDERSE TÜM HAYVANLARIMIZI SATACAĞIZ"

Hayvancılıkla da uğraşan ancak yem maliyetleri artınca hayvanlarını azaltan çiftçi Deniz Yıldırım, “Böyle giderse tüm hayvanlarımızı satacağız. Yaklaşık 7-8 senedir kötü gidişatla devam ediyorduk. Ama son 4 yıldır çok kötü durumdayız. Çiftçiliği bırakan bir sürü genç arkadaşım var. Ben buranın en büyük çiftçilerinden biriyim ve neredeyse ben de bırakacağım. O kadar kötü bir duruma geldik. Sarımsak için 'beyaz altın' diyorlardı, artık gümüş kadar değeri kalmadı. Çünkü sarımsak işçi maliyetlerini bile karşılamıyor. Biz veriyoruz sarımsağı 100 liraya, pazara gidene kadar 200 lira oluyor. 70-80 lira maliyetim oluyor, 100 liradan veriyorum. Onlar pazarda 200 liraya satıyorlar” dedi.

“SABREDE EDE EDE ARTIK ÇİFTÇİLİK BİTECEK"

Çiftçi Mehmet Yıldırım ise, "Her türlü masraf ettim. Mesela pancar dönümüne 9-10 ton verecekse 4-5 ton oluyor. Bunun sebebi de hastalıklar, kuraklaşma. Fiyatlar da düşük. Mesela geçen sene bin 500 yüz liraydı, bu sene bin 850 liradan aldılar. Ama bu sene 3 bin lirayı geçmesi lazım ki çiftçi para kazansın. Bizim köyümüzden bir çiftçi 100 dönüm pancar ekmiş, hesap ediyor yani tohumunu, sulamasını, gübresini, ilacını, benzin parasını, mazotunu hesap ediyor, 'zarar ediyoruz' diyor. Madem zarar ediyorsun, neden ekiyorsun dedim, 'çark dönsün' diyor. Artık çiftçi kârında değil. Bir türlü çark dönsün diye, ayakta durmak için ekiyor. Bunu gören yok. Şu an çok zor durumdayız, sıkıntıdayız. Sabrede ede ede artık çiftçilik bitecek” diye seslendi.(EKONOMİ SERVİSİ)

 

 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Diyanetten eğitime hutbeli müdahale: Ahiret için din derslerini seçin

SONRAKİ HABER

Kamala Harris resmen Demokrat Partinin başkan adayı oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa