23 Ağustos 2024 12:51

Yandaş gazeteler çiftçinin toprağını elinden alacak karar için "sürpriz" dedi

İktidar yanlısı gazeteler çiftçinin ekemediği toprağına el konulması kararını günlerdir isyan eden tarım üreticilerini görmeden "müjde" gibi sundu. Gerçekler ise bağımsız gazetelerde yer aldı.

Yeni Şafak, Türkiye ve Hürriyet'in 23.08.2024 tarihli birinci sayfaları

Paylaş

Gözde TÜZER

Bursa’da domates, Karadeniz’de çay, Diyarbakır’da karpuz ve tüm Türkiye’de binlerce hektarda üretilen ürün tarlada kaldı, üretici “Artık ekmeyeceğiz” diye isyan etti, ürünler sokaklara döküldü… Üretici tarım desteklerinin artırılmasını beklerken AKP’li Tarım ve Orman Bakanı’ndan açıklama geldi: “İki yıl işlenmeyen araziler kiraya verilecek.” AKP’li Bakan açıklama yapınca yandaş gazeteler hemen sonuç çıkardı "Sürpriz", "Radikal karar" dedi, tarım üreticilerini görmedi, haberi müjde gibi sundu. Gerçekler ise bağımsız gazetelerde yer aldı.

HÜRRİYET: RADİKAL KARAR

Hürriyet gazetesi "Ekmezsen Kiralarız" manşetinde "Boş bırakılan tarlalar için sürpriz karar" başlığını kullandı. Gazete haberinde "Tarım ve Orman Bakanlığı, ekim yapılmayan tarım arazileriyle ilgili radikal bir karar aldı. Üst üste iki yıl ekim yapılmayan tarlalar, devlet tarafından üretim yapmak isteyenlere kiraya verilecek” ifadelerini kullandı.

Türkiye gazetesi ise "Tarlaları kiralama komisyonu" başlığını kullandığı haberinde "Tarım Bakanlığı, işlenmeyen arazi kalmaması için harekete geçti” ifadelerine yer verirken, Yeni Şafak haberi “Boş tarla kiraya verilecek” başlığında düz bir şekilde gördü.

ŞİRKETLERE TAHSİSİN ÖNÜNÜ AÇAR

Evrensel gazetesi “Ya zararına ek ya terk et!” manşetiyle haberi sunarken “Bakanlığın ‘iki yıl işlenmeyen araziler kiraya verilecek’ duyurusuna tepki: Zarar ettiği için ekemeyen üreticiyi desteklemek yerine, üreticinin toprağına şirketler adına el konulması tercih ediliyor!” ifadelerini kullandı. Haberde çiftçiler ve çiftçi örgütlerinin, bu adımın, zararına ekmeyen çiftçinin toprağının şirketlere tahsisinin önünü açacağına dikkat çekildi.

BirGün gazetesi “İktidar tarımda mafya düzenine geçti, Önce çökert sonra el koy” maneştini kullandı. Haberde “Çiftçiyi üretemez hale getiren iktidar şimdi de toprağına el koymanın peşinde. Kiralama yöntemi tekellerin ve sanayicilerin önünü açacak” bilgilerine yer verdi.

CUMHURİYET: YANDAŞA RANT SAĞLANIR

Cumhuriyet de manşetten gördüğü haberde “Tarlalar da ranta açıldı” başlığında “Köylünün iki yıl üst üste ekmediği arazileri kiraya verilecek” dedi. Haberde şöyle denildi: “Ürettiğini satamayan ve zarar eden çifçilre yaptıkları eylemlerde iktidara ‘Hakkımızı verin’ derken şimdi de karşılarına iktidar tarafından iki yıl ekilmeyen tarlaların zorunlu kiralanması getirildi. Mülkiyet gaspına işaret eden muhalefet ve uzmanlar, ‘Yandaşa rant sağlanır’ uyarısı yaptı.”

Sözcü gazetesi manşetine Çiftçi Salim Ekşi’nin CHP Milletvekili Utku Çakırözer’e aktardığı sözlere yer verdi. “AKP’li çiftçinin iflas hesabı!” manşetini kullanan Sözcü gazetesi, Ekşi’nin şu sözlerine yer verdi: “90 dönüm tarlaya kavun ve karpuz ektim, bunun için 2.5 milyon lira masraf yaptım. Ürünümü tarlada kilosu 1 liradan alıyorlar. Böyle ticaret olmaz. Bizi mezara koydular. Tarlaya 113 bin lira elektrik faturası geldi. Her yere borcum var, ödeyecek para yok.”

ÇİFTÇİ NE İSTİYOR?

  • Tarım destekleri artırılmalıdır.
  • Başta mazot olmak üzere tüm girdilerde ÖTV ve KDV kaldırılmalıdır.
  • Sulama suyu ve sulamada kullanılan elektrik ucuzlatılmalıdır.
  • Üretici köylülerinin banka ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçları silinmelidir.
  • Tarımda ithalatçı uygulamalara son verilmelidir.

KARAR NE GETİRİYOR?

  • Mülkiyeti gerçek veya tüzel kişilere ait olup üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazileri, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve kiralayan tarafından tarımsal üretimde kullanılması şartıyla bu yönetmelik hükümleri çerçevesinde Bakanlıkça sezonluk olarak kiraya verilecek.
  • Bakanlıkça kiraya verilecek tarım arazilerinin rayiç kira bedelini tespit etmek ve kiralama işlemlerini gerçekleştirmek amacıyla arazi kiralama komisyonu oluşturulacak.
  • İşlenmeyen tarım arazilerinin tespitinde, içinde bulunulan yılın 1 Eylül tarihi ile bölgelere göre değişen hasat dönemi dikkate alınarak en geç takip eden yılın 31 Ağustos tarihine kadar olan süre dikkate alınacak.
  • İşlenmeyen tarım arazileri listeleri mahallinde ve internetten ilan edilecek. 
ÖNCEKİ HABER

CHP Milletvekili Pala: Sağlıkta şiddet devam ediyor, komisyon raporu rafta mı kaldı?

SONRAKİ HABER

Neden esmiyor, neden çok sıcak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa