24 Ağustos 2024 04:41

Elektrik kesintileri Foçalıları isyan ettirdi

İzmir Foça’da alt yapı çalışması gerekçesiyle yaşanan elektrik kesintisine vatandaş isyan etti. Alt yapı çalışması ve kesintilerden dolayı esnaf zarar ederken, çevre sakinleri sağlık sorunları yaşıyor

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

İzmir’in Foça ilçe merkezinde yenilenmeyen alt yapı nedeniyle yanan elektrik kablolarının yarattığı elektrik kesintileri sorunu devam ediyor. Gediz AŞ.’nin ilçe merkezine geçici olarak koyduğu iki jeneratörler, vatandaşı canından bezdirirken, jeneratörlerde yaşanan arıza ve yakıt sorunu geçici çözümü de etkisizleştirdi.

Esnafı canından bezdiren elektrik kesintilerine karşı Foça Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın öncülüğünde, Gediz AŞ aleyhine savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Suç duyurusu sonrası görüştüğümüz Oda Başkanı Sedat Özdemir, 9 Ağustos’ta başlayan alt yapı kazı çalışmalarının esnafı canından bezdirdiğini söyledi. 

“ESNAFIMIZIN DAYANACAK GÜCÜ KALMADI”

Alt yapı çalışması başladığından beri uzun süren jeneratörlerin yetersiz kaldığını söyleyen Özdemir, “Tatil bölgesi olan ilçemiz kalabalığı ve hava sıcaklıkları düşünüldüğünde esnafımız çok ciddi maddi hasara uğradı. Uzun süren onarımın biran önce tamamlanması için girişimler yaptık. Başsavcılığa şikayet dilekçemizi verdik. Esnaflarımız adına suç duyurusu işlemi yaptık. Foça’nın en hareketli en canlı olması gereken zamanda şantiye haliyle kötü bir sınav veriyoruz. Ağustos ayında tozun toprağın içinde esnafımız ayakta kalmaya çalışıyor. Gediz AŞ. geçen sürede çalışmaları tamamlamadığı için bu mağduriyetimiz giderek ızdıraba dönüşmüştü.Yaşanan alt yapı çalışmalarının uzun sürmesi, sokakların boydan boya kazılması nedeniyle esnafımızın dükkanlarına giriş çıkışı olanaksız hale geldi. Esnafımızın malları zayi oldu” dedi. 

“GEDİZ AŞ. ZARARIMIZI KARŞILASIN”

Foça merkezde 25 yıldır esnaflık yapan Fatih Kilislaroğlu 9 Ağustos’ta başlayan alt yapı çalışmalarının uzamasından dolayı mağduriyet yaşıyor. Kilislaroğlu, “Toprak altındaki kabloların yandığını söyledikleri için ilk başta anlayışla karşıladık. Fakat süre uzadıkça esnaf olarak mağduriyetimizde artmaya başladı. Kazı çalışmaları yapılırken, sularımız, kanalizasyon borularımız patladı. Elektrik kesintimizin üzerine yeni sıkıntılarımız baş gösterdi. Jeneratörlerle elektrik verilirken karşımıza farklı sıkıntılar yaşamaya başladık. Gediz AŞ’nin zamanında yapması gereken alt yapı çalışmasını yapmadığı için esnaf olarak mağdur olduk. Yapılan alt yapı çalışması da güvenmiyoruz. Gediz AŞ. zararımızı telafi etmeli” dedi.  

“ZARARIMIZ HER GÜN ARTIYOR”

40 yıldır kazı yapılan sokakta esnaflık yapan Ahmet Deveci, kazı çalışması yapılırken evinin kablosunun koparıldığını zararının arttığını bir kat arttığını söyledi. Deveci, “Alt yapı çalışması yapıyoruz diye sağlam olan evin alt yapısına zarar vererek, evin fosseptiğini patlattılar. Patlayan kanalizasyonu 6 gün yapmadılar. Derme çatma yapılan işin mağduriyetini biz yaşıyoruz. Tam bir vurdumduymazlık yaşanıyor. Çalışan ekiplerin başında ne bir mühendis var ne de işi bilen biri. Derdimizi anlatacak kişi bulamıyoruz. Bu çalışmalar boyunca yüzde 50 zarar ettik. Her geçen gün zararımız daha da artıyor” diye konuştu.   

“HUKUKİ YOLLARDAN HAKKIMI ARAYACAĞIM”

Kazı çalışmasının yapıldığı sokakta 3 yıldır yaşayan Gülcan Değerli, kazı çalışmalarının başladığı günden beri yaşadığı sağlık sorunlarının daha da arttığı ifade ediyor. Değerli, “Uzun süredir kanser tedavisi görüyorum. Kazı çalışmalarından sonra sokağa evimizin önüne konan jeneratörün, egzoz borularından çıkan gazlardan ve gürültüsünden korunmak için evlerimizin camlarını açamıyoruz. Elektrik kesintileri nedeniyle yaşamamam gereken stresi yaşıyorum. Çalışmaların bu kadar sürmesi adeta işkenceye döndü. Tüm mahalle uzun süren bu çalışmalardan artık yaka silkiyoruz. Gediz AŞ.’nin zamanında yapmadığı alt yapı çalışmalarının faturasını biz ödüyoruz. Hukuki yollardan hakkımı arayacağım” ifadesini kullandı.  

“SAĞLIĞIMIZ BOZULDU; ZARARLARIMIZ KARŞILANSIN” 

Alt yapı çalışmalarının sürdüğü Fevzi Paşa Mahallesinde annesiyle birlikte yaşayan Belgin Herişçakar, elektrik kesintilerinden dolayı en fazla yaşayanlardan biri. Herişçakar, “Sokağımıza konan jeneratör evimize 4 metre mesafede tam karşımızda. Tabii ki enerji için jeneratör kullanılması gerekliydi. Bir gün üç gün dört gün çıkardığı gürültüye egzoz dumanına üstelik 24 saat katlanabilirdik. Alt yapı çalışması için gerekliydi. Fakat 3 haftadır devam eden bu çalışmaya artık sabrımız kalmadı. Sokaktaki gürültüye 3 haftadır katlanıyoruz. Yetersiz personelle yapılan çalışma sonucu iki sokağın altyapı çalışması bitirilemedi. Ben kronik astım hastasıyım, anemin nörolojik sorunları var. Rahatsızlıklarımız uzun süren bu çalışmalar nedeniyle maalesef arttı. Evimizde kalamadığımız için komşularımız evlerini terk ettiler. Bizde geçici olarak pansiyona yerleştik. Ekonomik olarak daha fazla kalamadığımız için evimize geldiğimizde çalışmaların devam ettiğini gördük. Artık katlanılır gibi değil, savcılığa şikayet dilekçesi verdim. Zararımın karşılanması için sonuna kadar mücadele edeceğim” dedi.

Reklam