28 Mart 2013 10:39

PTT grevi Meclis’e geri adım attırdı

KESK’e bağlı Haber-Sen, Kamu-Sen’e bağlı Türk Haber-Sen ve BASK’a bağlı Bağımsız Haber-Sen üyesi PTT emekçileri tüm yurtta greve çıktı. PTT’nin özelleştirilmesinin önünü açan “Posta Hizmetleri Kanunu Tasarısı”na karşı alanlara çıkan emekçilerin yaptığı grev sonuç

PTT grevi Meclis’e geri adım attırdı
Paylaş

Türk Haber-Sen, Haber-Sen ve Bağımsız Haber-Sen’in ortak yaptığı grev sonucu tasarı yeniden gözden geçirilmek üzere Meclis’te alt komisyona gönderildi. Emekçiler bu gelişmenin üzerine “Bu bir kazanımdır fakat hiçbir şey bitmedi. Tasarı tamamen çekilene kadar direneceğiz” dedi.

Sabah saatlerinden itibaren işyerleri önlerine “bu işyerinde grev var” yazılı pankartlar asarak halay, çeken emekçiler, PTT şubelerine gelen vatandaşları da grev ve tasarı hakkında bilgilendirdiler. PTT emekçilerinin grevine vatandaşların desteği de yoğun oldu.

Ancak Kızılay PTT Şubesi’nde grev pankartı ile eylemlerini sürdüren emekçilerin yanına özel güvenlikle birlikte Ankara PTT Baş Müdür Yardımcısı Hüseyin Öztürk geldi. Öztürk şube önüne çıkarak, “Buyurun efendim. PTT şubelerimiz halkımıza açıktır. Hizmetlerimiz devam ediyor” diye bağırarak, vatandaşı çağırdı. PTT emekçileri ise bunun grev kırıcılığı olduğunu dile getirerek tepki gösterdiler. Gazetemize konuşan Öztürk, “Biz greve falan karşı değiliz. İsteyen istediğini yapsın, ancak hizmeti engellemesinler isteğimiz budur. Bu yüzden kapıda bekliyoruz. Kurumumuz, vatandaşlarımız zarar görmesin diye” savunmasını yaptı.

TASARI ALT KOMİSYONA GÖNDERİLDİ

PTT binaları önlerinde toplanan emekçiler, ortak buluşma alanı Maltepe’ye yürüdüler. Yürüyüşler sürerken Haber-Sen Genel Başkanı Ufuk Beytekin, Türk Haber-Sen Genel Başkanı İsmail Karadavut ve Bağımsız Haber-Sen Genel Başkanı Resul Akay Meclis’te görüşmeler yaptı. Meclis görüşmelerinin sona erdiği, başkanların grev alanına gelecekleri haberini alan PTT emekçileri, Kızılay YKM önüne yürürken, son anda grevden çekilen Birlik Memur-Sen’e tepki gösterdi, “Yandaş sendika istemiyoruz” sloganı attılar.

Kızılay’dan Meclis Dikmen kapısına yürümek isteyen emekçilerin önüne polis panzerlerle barikat kurdu. Bir süre yolun açılması için bekler emekçiler, halay çekti, tasarının geri çekilmesini istediler.

‘PTT'DE BAŞARAMAYACAKSINIZ'

Yürüyüşe izin verilmeyen emekçiler adına açıklama burada yapıldı. Ortak açıklamayı yapan Türk Haber-Sen Genel Başkanı ismail Karadavut, tasarının Komisyonda görüşülmeye başlandığını, ancak PTT emekçileri olarak kendilerinin bu tasarının tamamen geri çekilmesini istediklerini dile getirdi. Bu nedenle grev kararı aldıklarını ifade eden Karadavut, “Şunun bilinmesini isteriz ki; PTT’nin hizmet kalitesi giderek düşecek ve pahalılaşacak, devamında da özelleştirme ile sonuçlanacak” dedi. Tüpraş’tan, Petkim’den, Telekom’dan, Tekel’den böyle olacağını bildiklerini belirten Karadavut, “Yine aynısı yapılacak. Ancak bu defa başaramayacaklar. Biz PTT çalışanları, bu yağma sürecine geçit vermeyeceğiz” diye konuştu.

BİRLİK HABER-SEN: ANLAŞTIK

Grev kararında ve protokolde imzası olmasına rağmen Memur-Sen’e bağlı Birlik Haber-Sen eyleme katılmadı. Katılmadığı gibi sendikanın internet sitesinden “grevde provokasyon endişesi taşıdıkları gerekçesiyle grevden çekildikleri” savunması yapıldı. Öte yandan sendika merkezinden üyelere de mesajlar çekilerek, grevden çekildikleri belirtilip, “eyleme katılmayın” denildi. Mesajda, “bir yıl sonra sözleşmeye geçirilmeleri konusunda Hükümetle anlaştıkları ve bu nedenle greve katılmadıkları” belirtti.

PTT GREVİ MECLİS KÜRSÜSÜNDE İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Greve çıkan PTT emekçilerinin taleplerini meclise taşıdı. PTT’nin özelleştirilmesini durdurmak için iş kolunda örgütlü tüm sendikaların birleşerek greve çıktığını belirten Tüzel, “PTT emekçileri taşeronlaştırmaya son verilmesini, kendileri ve tüm işçiler için güvenceli çalışma istiyor” dedi. Tüzel konuşmasında ayrıca, Adalet Bakanlığı AKP genel Merkez binasına yönelik bombalı saldırıları bahane ederek, Genel-İş ve Liman-İş sendikalarımıza yapılan baskınları kınadı, sendikaların “terör örgütü” gibi gösterilmesinin kabul edilemeyeceğini kaydetti. (AnkaraEVRENSEL)


PTT emekçileri, İstanbul’da KESK’e bağlı Haber-Sen, KAMU-SEN’e bağlı Türk Haber- Sen, MEMUR-SEN’e bağlı Birlik Haber-Sen ve Bağımsız Haber-Sen’in çağrısıyla Büyük Sirkeci Postahanesi önünde bir araya geldi. Avrupa ve Anadolu Yakası’nda çalışan tüm posta emekçilerinin katıldığı eylemde, sık sık, “Sözleşmeli köle olmayacağız”, “PTT halkındır, satılamaz”, “İki yüzlü siyaset istemiyoruz” sloganı atıldı. Ellerinde, “PTT A.Ş’ye hayır”, “PTT kimsenin A.Ş.’si olmayacak” dövizlerini taşıyan posta emekçileri, eylem boyunca davul zurna eşliğinde halaylar çekti.

Posta emekçileri adına ortak açıklamayı yapan Özlem Merter, hükümetin PTT’yi özelleştirerek düşük ücretlerle verilen posta hizmetini daha pahalı hale getirmeyi ve çalışanları da güvencesiz istihdam etmeyi amaçladığına dikkat çekti. PTT’nin özelleşmesi halinde çalışanların yasal güvencelerinin ortadan kaldırılarak, özlük haklarının sermayenin keyfi kararlarına bırakılacağını ifade eden Merter, “Siz değil misiniz PTT’yi bugünkü haline getiren? Personel almayarak çalışanları canından bezdiren, bizleri halkımız ile karşı karşıya getirerek hizmet edemez duruma düşüren” dedi.

‘İZİN VERMEYECEĞİZ’

PTT’nin özelleştirilmesine izin vermeyeceklerini vurgulayan Merter, hükümete şöyle seslendi: “Bu yasa tasarısı derhal geri çekilmeli. Kurumumuzun halka daha iyi hizmet verebilmesi için kadrolu personel eksikliği giderilmeli. Dağıtıcıların yıpranma hakkı geri verilmeli. Yüksek gelir vergisi dilimlerimiz 657 sayılı kanuna uygun hale getirilmeli ve ücretlerimiz insanca yaşayacak düzeye yükseltilmeli.” (İstanbul/EVRENSEL)


İzmir’de sabah 8.30’dan itibaren Bayraklı Posta İşleme Merkezi önünde toplandı.

Başlangıçta greve katılacağını söyleyen hatta diğer sendikalarla ortak açıklama yapan Memur-Sen’e bağlı Birlik Haber-Sen’in son anda eyleme katılmama kararı greve katılan emekçiler tarafından protesto edildi.

Posta İşleme Merkezi önünde çekilen halayların ardından PTT emekçileri kortej oluşturarak metro istasyonuna yürüdü. Metroya binerek Basmane Meydanı’na geçen PTT emekçilerine KESK’e bağlı diğer sendikaların yönetici ve üyeleri de katıldı. Grevi hayata geçiren üç konfederasyona bağlı sendikanın, “PTT Halkındır Satılamaz” ortak pankartı arkasında Cumhuriyet Meydanı’na yüründü. Emekçiler sık sık, “Hükümet uyuma, bak postacı geliyor”, “Susma haykır talana hayır” sloganlarını attı. “Uyan vatandaş sebeblenen sadece yandaş” gibi dövizler taşındı.  

İzmir’in merkez ve metropol ilçelerinden Çiğli, Karşıyaka ve Pasaport Şubelerinde yüzde yüz katılım olurken, Gümüldür, Ürkmez, Özdere gibi İzmir’in uzak bölgelerindeki PTT’ye bağlı işyerleri grev dolayısı ile tamamen hizmet dışı kaldı.

BİRLİK HABER-SEN ÜYELERİ DE KATILDI

Birlik Haber-Sen üyeleri de iş bırakarak eyleme geldi ve Birlik Haber-Sen’den istifalar oldu. Görüştüğümüz bir PTT çalışanı Birlik Haber-Sen’den istifa edip Türk Kamu-Sen’e geçtiğini belirtti. Birlik Haber-Sen Yönetimi ise tüm üyelerine, “Yetkililerle görüştük, sorunları hallettik, greve çıkılmasına gerek kalmadı” içerikli mesajlar çekildi. Bu mesajlar kürsüden okunarak protesto edildi.

Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan ortak açıklamayı okuyan Türk Haber-Sen İzmir Şube Başkanı İsmet Özalp, PTT’yi anonim şirket haline dönüştürecek olan Yasa Tasarısı ile PTT hizmetlerinin pahalanacağını, çalışanların ise esnek, kuralsız ve iş güvencesiz istihdam edileceğini belirtti. 1 Şubat 2013 tarihinde kayıtlı posta ve kargonun taşeron şirkete devredilmesi ile 1,5 aylık süre içinde PTT’nin yüzde 40’lık iş hacmi ile kamuoyu nezdindeki güveninin kaybolduğunu ifade eden Özalp, tasarının geri çekilmesi, acilen kadrolu personel eksiğinin giderilmesi ve ücretlerin insanca yaşayacak düzeye çekilmesini istediklerini belirtti. (İzmir/EVRENSEL)


Gaziantep’te Bağımsız Haber-Sen, Haber-Sen, Türk-Haber-Sen PTT’nin özelleştirilmesine tepki gösterdi. PTT Başmüdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasına çeşitli sendikalar da destek verdi. Yapılan açıklama öncesi Birlik Haber-Sen’e tepki gösteren diğer sendikalar, ortak pankarttaki logo ve isminin üzerine çarpı işareti koyarak, “Memur-sen yattı memuru sattı” diye slogan attı. Memur-Sen’e verilen tepkiden sonra basın açıklamasını okuyan Türk Haber-Sen Antep Şube Başkanı Abdulselim Parlak, yasa tasarısıyla PTT’nin düşük ücretle verdiği kamu hizmetinin pahalı hale geleceğini dile getirdi. Sürecin ilk aşamada taşeronlaştırmanın önünü daha da açacağını, hizmet kalitesini giderek düşüreceğini, sonrasında ise özelleştirmeyle sonuçlanacağını kaydeden Parlak, PTT’nin para babaları için dikensiz gül bahçesi haline getirilmeye çalışıldığını belirtti. (Gaziantep/EVRENSEL)


PTT’nin özelleştirilmesini içeren yasa taslağının Meclis gündemine gelmesi nedeniyle Haber-Sen, Türk Haber-Sen ve Bağımsız Haber-Sen üyeleri iş bıraktı. Eylem sırasında yasa taslağının tekrar görüşülmek üzere alt komisyona tekrar gönderildiğinin öğrenilmesi üzerine emekçiler taslağın tamamen geri çekilmesini talep etti.

Adana PTT Başmüdürlüğü önünde bir araya gelen Haber Sen, Türk Haber-Sen ve Bağımsız Haber-Sen üyeleri sloganlar atarak PTT A.Ş.’ye hayır dedi. Türkiye genelinde gerçekleşen iş bırakma eylemine Adana’daki PTT emekçileri halaylar ile katıldı. Eyleme Türkiye Kamu-Sen, KESK, DİSK ve Emek Partisi de destek verdi.

Attıkları sloganlarla 'özelleştirmeye hayır' diyen PTT çalışanı kamu emekçileri, yasa tasarısının tekrar görüşülmek üzere alt komisyona gönderildiği haberini coşku ile karşıladı. PTT emekçileri adına basın açıklamasını okuyan Haber-Sen Adana Şube Sekreteri Yusuf Kösele, tekrar görülmek üzere alt komisyona gönderilen yasa tasarısının tamamen geri çekilmesini istedi. Tüm Türkiye’de yaptıkları eylemin sonuç verdiğini söyleyen Kösele, tasarı tamamen geri çekilmezse eylemlerinin devam edeceğini vurguladı. (AdanaEVRENSEL)


DERSİM'DE GREV

PTT emekçileri Dersim’de de iş bıraktı. Emekçiler Dersim PTT binası önünde toplandı.

BDP, HDP, EMEP ve ESP’nin de destek verdiği iş bırakma eylemi davul ve zurna eşliğinde halaylarla başladı. Sık sık “PTT halkındır satılamaz”, “Susma haykır talana hayır”, “Ölmek var dönmek yok”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” ve “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganları atıldı. Burada açıklamayı yapan Haber-Sen Dersim Şube Yöneticisi Fuat Serez, asla ve asla iş güvencelerinden vazgeçmeyeceklerini ve ne olduğu belirsiz ‘statüye’ geçmeyeceklerini belitti.  

Haberleşme iş kolunda faaliyet gösteren sendikalar olarak, bu yasa tasarısının geri çekilmesi için tüm güçleri ile mücadele etmeye karalı olduklarını belirten Serez, “Öncelikle bu yasa tasarısının derhal geri çekilmesi ve kurumumuzun halka daha iyi bir hizmet verebilmesi için; acilen kadrolu personel eksikliğinin giderilmesi, dağıtımcılartın yıpranma hakkının geri verilmesi ve 55 yaşında res’en emekliliğe son verilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde eylemlerimize devam edeceğiz” dedi. Açıklamanın ardından kitle sloganlar eşliğinde dağıldı. (Dersim/EVRENSEL)


ÇAYCUMA'DA PTT ŞUBELERİ KAPALIYDI

Çaycuma merkezde tüm PTT şubeleri iş bırakma nedeniyle kapalıydı. Öğlen saatlerinde Çaycuma Çarşı Meydanında bir araya gelen PTT emekçilerine halk da destek verdi. Eylemde konuşan Haber Sen Zonguldak Şube yöneticisi Avni Koç, Türkiye genelinde PTT çalışanlarının iş bıraktığını belirterek Meclisteki tasarının geri çekilmesini istedi. (Çaycuma/EVRENSEL)


ALANYA: SERMAYEYE KUL EMEKÇİYE DÜŞMAN OLDUNUZ

Alanya'da KESK Haber-Sen Bağımsız Haber-Sen ve Türk Haber-Sen üyeleri tam gün iş bıraktı. Birlik Haber Sen gece yarısı üyelerine mesaj çekerek grev kararından vazgeçildiğini bildirmesine rağmen üyeleri iş bırakarak greve katıldı. Sendikalar adına basın açıklamasını KESK Haber-Sen Genel Merkez Denetleme Kurulu Üyesi Mahmut Ayata okudu. Birlik Haber-Sen’in grev kırıcı tutumunu eleştiren Ayata “PTT emekçileri sizin ihanetinizi asla unutmayacak” dedi. PTT çalışanlarının yağma sürecine geçit vermeyeceğini söyleyen Ayata “Hükümete sesleniyoruz sermayeye kul emekçiye düşman oldunuz. Biz mücadelede birleştik işimiz ekmeğimiz ve geleceğimiz için PTT’yi asla sattırmayacağız” diye konuştu. (Alanya/EVRENSEL)


PTT'MİZE SAHİP ÇIKALIM

PTT Malatya Müdürlüğü’nde çalışan Birlik Haber Sen, Haber Sen ve Türk Haber Sen üyeleri, iş bırakma eylemi yaptı. Katılımın nerdeyse yüzde 100 olduğunu belirten PTT emekçileri merkez PTT önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Türk Haber Sen Malatya Şube Başkanı Akın Çelik hükümete seslenerek; “Öncelikle bu yasa tasarısının derhal geri çekilmesini istiyoruz aksi halde eylemlerimiz devam edecektir” dedi (Malatya/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çadırkentte yangın: 1 çocuk öldü

SONRAKİ HABER

Kitap yasağını protesto eden SDP'lilere müdahale: 15 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa