23 Ağustos 2024 15:54

Ülkedeki problemleri daha iyi anladım

Ülkedeki işçinin, emekçinin, öğrencinin, kadının durumunu ve hak mücadelesini daha iyi anladım. Notlar aldım, yaşanan sorunların çözümü amacıyla düşünce şekilleri geliştirdim.

Kaynak:Mr TT/Unsplah

Paylaş

Rojra GÖKMEN

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi

 

Kampa 2. kez katılan bir genç olarak, 21. Gençlik Yaz Kampı’ndan kalan deneyim ve görüşlerimi önceki kampla karşılaştıracağım. Bu kamp benim için bu sene birçok anlam ifade ediyordu fakat öncelikle, önceki kampla karşılaştırmakla başlayacağım. İlk kamplar her zaman insan için sonraki kamplarda yapmak istediklerinin planlarını içeriyor. Kampı ve atölyeleri en verimli şekilde kullanabilmeyi öğretiyor. Benim için ilk kampın en büyük pişmanlığı atölyeleri verimli kullanamamaktı ve ikinci kampımda bunu gözeterek kendimi Politik İktisat atölyesine attım. Piyasa kavramını tanımladım, hangi durumlara ekonomik kriz deneceğini ve Şimşek Programı’nı tartıştım. Ülkedeki işçinin, emekçinin, öğrencinin, kadının durumunu ve hak mücadelesini daha iyi anladım. Notlar aldım, yaşanan sorunların çözümü amacıyla düşünce şekilleri geliştirdim, öğrendim ve pekiştirdim. Ve kamptaki yaşam, bu pekiştirme sürecini birlik olabilme ruhuyla her alanda destekledi. Beni her atölyede, her toplulukta ve her iletişimde birlikte düşünmeye, birlikte üstesinden gelmeye ve birlikte üstüne koymaya teşvik etti.

İSTEDİĞİM BİR DÜNYA İÇİN YAPABİLECEKLERİMİ HATIRLADIM

Geçen sene Selçuk’taki kampta yaşanmayan bazı altyapı sorunları yaşadık. Kamp yerimiz daha dar bir alandaydı fakat bu, yaşanan birtakım zorlukların beraberinde daha kolay sosyalleşmeyi ve genç arkadaşlarımızla daha yakın temaslarda bulunabilmeyi de sağladı. Yanı başımızdaki deniz, kum, güneşse benim için bu pekiştirme sürecinin bir devamıydı. Deniz bir düşünce yığını, kumsal bir defter gibiydi. Yüzmek bana özgürlüğü, gençliğimi, istediğim bir dünya için yapabileceklerimi hatırlattı. Kumsala çıkmaksa bu düşüncelerimin hayattaki karşılığını görmek, kampa yeni düşünceler ve amaçlarla dönmekti. Kamp içerisinde düzenlenen forumlar ve toplantılar bir sınıf gibiydi, öğrenme ihtiyacımız için alanında uzman kişiler tarafından güzel bir dinleti ve soru cevap fırsatı tanındı. Akşamına katıldığımız tiyatro gösterisiyse güzel alıntılar ve müzikallerle doluydu. Brecht esintisi eşliğinde şiirler, tiyatroya ve müziğe dökülmüştü. Kampın son günlerinde; bu gençlik ateşi, yetenekli müzisyenlerin konserleriyle devam etti ve keşke bitmese dediğimiz anlardan birinde kampın sonuna gelindi. Sonraki kamplar için girmek istediğim atölyeler birikti. Marksizm, Kadın Çalışmaları, Gazetecilik... Sonraki kamplar için birbirimizi bekliyoruz. “Ey siz, yarının gençleri

Henüz dünyada yoksunuz

Ama insanlarısınız gelecek çağların

Henüz temeli atılmamış şehirlerde sökecek yeni şafakların insanlarısınız.

(...)

Ekin bizim işlemeden bıraktığımız toprağı

Yakıp yıktığımız, içine ettiğimiz şehirleri

Getirin siz yaşanacak hale.”

-Bertolt Brecht

ÖNCEKİ HABER

Kamptaki tartışmalar ufkumu açtı

SONRAKİ HABER

Bağışlanan yurdu da atıl bıraktılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa