23 Ağustos 2024 15:34

Bağışlanan yurdu da atıl bıraktılar

Öğrenci yurdu yapılması için arazisini MEB’e bağışlayan Orhan Kalkan, yurdun öğretmenevine dönüştürülmesi nedeniyle MEB’e ve Ankara Valiliği’ne açtığı davayı kazandı. Ancak yurt faaliyeti başlamadı.

Fotoğraf: Kişisel Arşiv

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Öğrenci yurdu yapılması şartıyla arazisini MEB’e bağışlayan eski bürokrat Orhan Kalkan, yurdun öğretmenevine dönüştürülmesi nedeniyle MEB’e ve Ankara Valiliği’ne açtığı davayı Mayıs ayında kazandı. Ancak  hâlâ yurt faaliyetlerinin başlatılmadığını söyleyen Kalkan, “Yurt yok diyen birçok öğrenci var ama meydandaki hazır yurdu ticarethane olarak kullanmakta ısrar ediyorlar” dedi.

Eski bürokrat ve akademisyen Orhan Kalkan, Ankara Kalecik’teki arazisini eğitime destek adına şartlı olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na bağışlamış ve arazi 2016 yılında öğrenci yurdu olarak faaliyete geçmişti.  Ancak Ankara Valiliği tarafından, 6 Şubat depremzedelerine vatandaşların konaklamaları için geçici olarak boşaltılacağı söylenen yurt, bakanlık onayıyla öğretmenevine çevrildi. Yurttan çıkarılan kız öğrenciler de Kalecik’teki fen lisesinin yurduna yerleştirildi. Kalkan bunu üzerine yürütmenin durdurulması için idari mahkemede açılan davayı kazandı fakat yurt faaliyetine başlatılmadı.

Hâlâ öğrencilerin yerleştirilmemesine ilişkin yetkililer tarafından bir gerekçe sunulmadığını belirten Kalkan, “Depremzede vatandaşlar kullansın diye öğretmenevine çevrilmesi bir kılıftı. Öğrenci az diyorlardı önceden fakat o zaman salgın nedeniyle yurtlarda zaten öğrenci azdı. Depremzede vatandaş konaklayacak dediler ama bir depremzede bile kalmadığını öğrendik. Bu gerekçeleri mahkemeye sunduk ve mahkeme iptal kararı verdi. Ortaöğretim Genel Müdürü Hukuk Hizmetleri Müdürlüğüne bir yazı yazarak istinafa gidilmesin, öğrenci yurdu olarak kullanacak diyor. Yine de usulden istinafa gidiyor ve ret kararı veriyor. Ama şu an hiçbir faaliyet yok. Valilik ve bakanlığa bu eğitim öğretim dönemine kadar açılması için ihtar yazdık avukatımla birlikte” dedi.

‘YURT YOK DİYEN ÖĞRENCİLER VAR’

Yurdun yakınında Ankara Üniversitesi’nin Kalecik’te bulunan meslek yüksek okulunun bulunduğunu belirten Kalkan, “O çocukların bir tane yurdu yok. Kalacak yerleri yok, konut sorunu da oluyor. MEB öğretmenevinde ısrarcıysa bağışımı Gençlik ve Spor Bakanlığı’na,  Ankara Üniversitesi’nin 800 öğrencisi için yurda çevirelim o zaman. Yurt yok diyen birçok öğrenci var. Öğrenciler yerleşemiyor bir yurda. Ama meydandaki hazır yurdu ticarethane olarak kullanmakta ısrar ediyorlar. Çünkü merkezi yerde, her odada tuvalet-banyo, 8 katlı bir bina... Öğretmenevi demek ticarethane demek. Çünkü şirketler hukukuna tâbi” dedi.

‘KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL’

Birçok öğrenci için olanak yaratılabileceğini belirten Kalkan, “Civar köylerden taşımalı olarak Kalecik’e gelen öğrenciler için buraya geliş gidiş çok saat sürüyor. Eğitimleri de kötü etkileniyor. Burada hazır yurt var, neden kullanmıyorsunuz? Fen Lisesi var uzakta. Lisenin yurdu tarlaların içinde bulunan, sıkışık kalınan, konforsuz bir yurt. Orada bu çocuklar mağdur.  Bir kısmını bu yurda neden almıyorlar? Lise ya da üniversite öğrencisini barındıracağınız bir çok imkan var. Yeter ki gönül istesin. Ama onlar ticari düşünüyor. Bu kabul edilebilir değil” dedi.

İlçenin imam hatip lisesinin 2 yurdu olduğunu ve burada çok az sayıda öğrenci kaldığını anlatan Kalkan şöyle devam etti: “O yurtlarda 8-10 öğrenci var. Orayı kullanabilirsiniz. Ya da müftülük binası var 4-5 katlı. Her şeyiyle dört dörtlük bir yer. Yine boş lojmanlar var. Neden buraları kullanmıyorsunuz öğretmen evi için? Ben ismim olsun, siyasette bir yerim olsun diye bağışlamadım bu araziyi. Zor şartlarda okudum ve şimdi öğrencilerin zor şartlarda okumamasını istiyorum. Tek derdim öğrencilerin eğitimi” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ülkedeki problemleri daha iyi anladım

SONRAKİ HABER

Kamp beni suskunluktan mücadeleye itti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa