Oyun sektöründe grev ve eylemler | Dünyadaki oyun işçileri sendikalaşıyor
Cinsiyetçilik, ayrımcılık, taciz sorunlarına karşı da eylemlerin düzenlendiği sektörde, son zamanlarda çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve buna bağlı olarak da sendikalaşma talepleri öne çıkıyor.
SAG-AFTRA eylemlerinden | Fotoğraf: Eden, Janine ve Jim/New York City/Wikimedia Commons CC BY 2.0
Şeyma AKCAN
Dijital oyun sektörü, son yıllarda dünya genelinde çalışanların çeşitli eylem ve grevleriyle gündeme geliyor. Bu eylemler genellikle esnek çalışma koşulları, uzun çalışma saatleri, düşük ücretler, iş güvencesizliği ve sendikalaşma zorlukları gibi konular etrafında şekilleniyor.
Aynı zamanda cinsiyetçilik, ayrımcılık, taciz sorunlarına karşı da eylemlerin düzenlendiği sektörde, son zamanlarda çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve buna bağlı olarak da sendikalaşma talepleri öne çıkıyor. Bu eylemlerden bazılarını derledik:
RIOT GAMES ÇALIŞANLARININ GREVİ (2019)
Popüler çevrim içi savaş oyunu League of Legends’ın yapımcısı Riot Games’in çalışanları, iş yerinde cinsiyetçilik ve suistimal iddiasıyla açılan davaların ele alınışını protesto etmek için 2019’da bir yürüyüş düzenledi ve ardından grev başlattı. Bu eylem, video oyun endüstrisi tarihindeki ilk büyük çaplı iş bırakma eylemi oldu. Riot’un ABD’de Los Angeles’taki genel merkezinde çalışan yaklaşık 150 işçi protestoya katıldı.
Çalışanlar, tahkim zorunluluğunun kaldırılmasını ve daha kapsayıcı bir iş ortamı talep etti.
ACTIVISION BLIZZARD RAVEN SOFTWARE ÇALIŞANLARININ GREVİ (2022)
Activision Blizzard’ın alt şirketlerinden, Call of Duty oyun serisini geliştiren Raven Software’in Kalite Güvence (QA) ekibi, işten çıkarmalar ve kötü çalışma koşulları nedeniyle 2022 yılında greve çıktı. Bu grev, Raven Software çalışanlarının bir sendika kurma çabasının da parçasıydı.
Grev sonrasında çalışanlar, QA çalışanlarının daha iyi koşullara sahip olmasını sağlayacak bir sendika kurmayı başardılar. Bu olay, oyun sektöründe sendikalaşmanın artmasına önemli bir katkı sağladı.
Activision Blizzard, 2021’de cinsiyet ayrımcılığı, cinsel taciz ve kötü çalışma koşulları iddialarıyla gündeme gelmişti. Bu iddiaların ortaya çıkmasının ardından şirket çalışanları iş bırakma eylemleri ve protestolar düzenledi. Şirket, bazı yöneticileri değiştirmek zorunda kaldı ve çalışma koşullarını iyileştirme sözü verdi. Ancak çalışanlar, daha fazla değişiklik ve hesap verebilirlik talep etmeye devam ediyor.
PROLETARIAT (WIZARDS OF THE COAST) ÇALIŞANLARININ SENDİKALAŞMA ÇABALARI (2023)
Proletariat, “World of Warcraft” gibi oyunlar için çalışan ekibi de içinde barındıran popüler oyun geliştirme stüdyolarından biri. 2023 yılında, çalışanlar uzun çalışma saatleri, iş güvencesizliği ve düşük ücretler nedeniyle sendikalaşma çabalarına başladı.
Activision Blizzard’ın World of Warcraft destek stüdyosu Proletariat sendika kurma kararı aldı. Proletariat, son birkaç yıl içinde sendika kurma yönünde oy kullanan üçüncü Activision Blizzard yan kuruluşu oldu.
ZENIMAX MEDIA ÇALIŞANLARININ SENDİKALAŞMA BAŞARISI (2023)
“The Elder Scrolls”, “Fallout” gibi ünlü oyun serilerini üreten şirket ZeniMax çalışanları 2023 yılında Microsoft bünyesindeki ilk sendikayı kurma çabalarına girişti. Çalışanlar daha iyi çalışma koşulları, ücretlerde iyileştirme ve daha fazla iş güvenliği talep etti.
ZeniMax çalışanları başarılı bir şekilde sendikalaşarak, Microsoft bünyesinde resmi olarak tanınan ilk sendika oldu.
UBISOFT ÇALIŞANLARI DAHA İYİ ÜCRET İÇİN GREVE ÇIKTI (2024)
Fransa’daki yaklaşık 700 Ubisoft çalışanı, daha adil ücretler talebiyle greve çıktı. Bu yıl 14 Şubat tarihinde gerçekleşen grev, Ubisoft’un çalışanlarına yüzde 2 ila yüzde 3 arasında bir ücret zammı teklif etmesinin ardından yaşandı.
Solidaires Informatique ve STJV gibi Fransız sendikalarının çağrısına Bordeaux, Lyon, Annecy, Montpellier ve Paris’teki Ubisoft çalışanları da yanıt vermiş oldu. Grevle ilgili broşürde, sendikalı olsun olmasın tüm Ubisoft çalışanlarının greve katılması çağrısı yapıldı ve çalışanların yüzde 5’lik bir ücret artışı talebinin nedenleri açıklandı.
YAPAY ZEKA VE İŞ GÜVENLİĞİ EKSİKLİĞİ NEDENİYLE GREV
SAG-AFTRA sendikası üyeleri, bu yıl yapay zekanın meslekleri ve iş güvenlikleri üzerindeki etkilerine ilişkin endişeleri nedeniyle büyük medya şirketlerine karşı grev çağrısında bulundu.
SAG-AFTRA’nın video oyunlarında karakterlere hayat veren seslendirme oyuncuları yapay zeka tarafından klonlanmış seslerin işlerinin yerini almasından endişe ediyorlar.
SAG-AFTRA üyeleri film, televizyon, yayıncılık ve müzik alanındaki sanatçılarla aynı temel korumaları talep ediyorlar: adil tazminat ve yüzlerinin, seslerinin ve vücutlarının yapay zeka tarafından kullanımı için bilgilendirilmiş rıza hakkı.
Grev kararı, 19 ay süren müzakerelerin ve sendika üyelerinin aylarca süren eylemlerinin ardından geldi.
EVOLUTION GREVİ
Gürcistan’da İsveç’e ait bir online kumar ve oyun şirketi olan Evolution Gaming’te çalışan 4 oyun işçisi, şirketin sendikaları EVO ile ilişki kurma girişimlerini reddetmesi nedeniyle bir haftadan uzun bir süredir açlık grevinde.
Açlık grevi, oyun devinin Gürcistan’daki binlerce işçinin düşük ücretleri, tehlikeli çalışma koşullarını ve tacizi protesto ederek daha geniş çaplı bir grev eyleminin parçası olarak iş bırakmasından bir ay sonra başladı.
Şirkette 7 binden fazla kişi çalışıyor ve 4 binden fazla kişi grevi desteklemek için imza vermişti. Ücretlerin, çalışma koşullarının ve sosyal hakların iyileştirilmesinin yanı sıra işçiler, şirkette büyük eksiklik olduğunu söyledikleri saygı ve haysiyetle muamele görmek istiyorlar.